Editura Evenimentul si Capital

Un an fără Horia Tabacu. În memoria Reporterului

Horia Tabacu FOTO: DINU LAZĂR
Autor: | | 3 Comentarii | 1610 Vizualizari

Mâine se face un an de când colegul și prietenul nostru Horia Tabacu s-a prăpădit, nefiresc de repede, la numai 60 de ani.

 Horia se recomanda simplu, oricui: „Sunt Tabacu, reporter!”. Nu gazetar, nu jurnalist, nu ziarist, deși merita cu prisosință oricare dintre aceste sinonime. Era mândru de meseria sa și nu își putea închipui că ar fi putut face altceva în viață. Spunea că o presă fără reporteri nu poate exista. Acum un an, îl descriam astfel: „Avea o artă a disimulării extraordinară. Stătea de vorbă, de la egal la egal, cu somităţi culturale sau politice, la fel de bine ca şi cu o florăreasă de cartier. Era un geniu în alegerea unui titlu. La interviuri avea un fel de << body language >> care îl făcea pe interlocutor să <<  mărturisească  >> tot fără să i se pună o întrebare directă. Era în stare să scrie un editorial în 20 de minute. Tot timpul avea idei și abordările sale erau originale. Harul său de a găsi poveşti nu l-au avut mulţi reporteri. Orice obiect personal avea o poveste. Ceasul său, pantofii, paltonul, costumul, orice devenea în povestirile sale un obiect de patrimoniu cultural personal. În agenda sa telefonică se regăseau personaje antagonice. De la Petru Popescu, Mircea Dinescu şi Nicolae Breban, la numerele unor infractori de drept comun. Avea cuvinte pentru fiecare”. Astăzi, „Memoria EVZ” îi este închinată.

Președintele PRM Satu Mare era un hoț de porci și de benzină

Unul dintre primele articole ale lui Horia Tabacu, în paginile „Bulinei roșii”, a fost publicat pe 10 august 1992 și era referitor la un caz cu totul special. În știrea respectivă, apărută în pagina de “Politic”, regretatul nostru coleg dezvăluia cum proaspătul președinte al noii filiale din Satu Mare a Partidului România Mare, Vasile Majer, fost plutonier de miliție pe timpul lui Ceaușescu, fusese condamnat pentru furt de porci dintr-un complex de suine din județ, dar că fusese grațiat. Horia mai arăta că politicianul cu cazier mai fusese prins și furând benzină și că se ocupa cu traficul de benzină în Ungaria.Primul interviu al generalului Pacepa acordat unor ziariști din România

După fuga sa în America, din 1978, generalul locotenent Ioan Mihai Pacepa a publicat, în 1987, cartea „Orizonturi roșii” în care dezvăluia atât modul în care acționau securiștii aflați sub comanda fostului dictator cât și metehnele acestuia și ale apropiaților săi. Iar primul interviu dat presei române de câtre generalul care „defectase” în SUA a fost acordat ziariștilor Evenimentului zilei, Horia Tabacu și Sorin Roșca Stănescu, cunoscuți în breaslă drept „Finul” și „Nașul”. Pe 19 ianuarie 1992, cei doi publicau prima parte dintr-un interviu fluviu care a apărut concomitent și în săptămânalului new-yorkez „Lumea liberă” .Ultimul editorial al lui Horia Tabacu, publicat cu trei zile înainte să ne părăsească

Pe 25 februarie 2015, cu trei zile înainte să se prăpădească, Horia Tabacu publica, pe siteul evz.ro, ultimul său editorial: „Cătușe pentru trezorierii de partide. Nu toți, o fi fost și unul cinstit!”. Iată concluzia din finalul textului său: „Trezorierii sunt un fel de registru al comerțului. Ei știu tot, ce și cum s-a luat, ce și cum s-a cheltuit, ce a rămas. Nu pot să îmi imaginez că ei nu ar oferi aceste detalii oamenilor legii, în sediul istoric din strada Știrbei Vodă, mai ales că, așa cum merg lucrurile în prezent doar câțiva vor fi scoși cu cătușe pe ușa principală. Restul vor veni ei singuri. Poate așa vom afla elemente importante din doctrina politică a principalelor partide pentru că alegerile bat la ușă și riscăm să ne trezim , a câta oară?, că trebuie să votăm aceeași oameni”. Horia avea dreptate.

CV

Horia Tabacu a debutat la cotidianul de prânz Informația Bucureștiului devenit, ulterior, Libertatea. Pe 22 decembrie ’89, a publicat pe prima pagină un articol despre fuga soților Ceaușescu. La Evenimentul zilei a venit de la începuturile sale, mai exact de la nr. 7 al „Bulinei roșii”. Ulterior a lucrat la Ultimul cuvânt, Ziua și săptămânalul Expres. A condus, ca redactor șef sau director, cotidienele Averea, Atac și Interesul public, în paralel fiind și directorul unei reviste pentru adulți. În 2011, s-a întors la Evenimentul zilei unde a scris, zilnic, până în dimineața când inima i s-a oprit. Dumnezeu să-l odihnească!
Alte articole din categoria: Memoria EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate