Un an de la catastrofa aeriană din Ucraina. MH 17, doborât de SEPARATIŞTI, conform unui raport OFICIAL

Un an de la catastrofa aeriană din Ucraina. MH 17, doborât de SEPARATIŞTI, conform unui raport OFICIAL

Vineri se împlineşte un an de la catastrofa aviatică din Ucraina, în care un avion Boeing 777 al companiei Malaysian Airlines s-a prăbuşit pe 17 iulie 2014 în regiunea ucraineană Doneţk, după ce a fost lovit de o rachetă de provenienţă rusească. Aeronava decolase de la Amsterdam (Olanda) spre Kuala Lumpur (Malaysia), iar incidentul aviatic s-a soldat cu moartea tuturor celor 298 de persoane aflate la bord.

Scenariul doborârii avionului cu o rachetă rusească este dezminţit categoric de Moscova, care a acuzat Kievul că poartă responsabilitatea atacului.

Un raport oficial al dezastrului ar trebui să fie publicat la sfârşitul anului. Potrivit reporterilor CNN care au văzut o variantă preliminară a documentului, avionul MH 17 ar fi fost doborât de rebelii separatişti din estul Ucrainei, cu un sistem de rachete BUK furnizat de Rusia.

Totodată, copii ale documentului au fost trimise Departamentului american pentru Siguranţa Transporturilor şi companiei Boeing.

Ne puteți urmări și pe Google News

O parte din responsabilitatea pentru dezastrul aviatic este atribuită companiei Malaysia Airlines, deoarece a ignorat avertismentele referitoare la survolarea spaţiului aerian din estul Ucrainei

Zborul 17 al Malaysia Airlines (MH17/MAS17) de la Amsterdam (Olanda) la Kuala Lumpur (Malaezia) s-a prăbușit la 17 iulie 2014 în apropiere de Hrabove, regiunea Donețk, Ucraina, la aproximativ 40 de kilometri de frontiera Ucrainei cu Rusia. Avionul, un Boeing 777-200ER, transporta 283 de pasageri si 15 membri ai echipajului. A fost al doilea incident al Malaysia Airlines în ultimele cinci luni, în urma dispariției zborului 370 de la începutul lunii martie 2014.

Mai multe companii aeriene au anunţat că vor evita ruta aeronavei doborâte. Lufthansa, Virgin Atlantic, KLM, British Airways, Aeroflot (Rusia), Air France și alții au declarat că nu își vor mai trimite avioanele prin spațiul aerian din estul Ucrainei. Din această cauză, traficul aerian de deasupra României a crescut cu 10-15%.