Uluitoarea poveste a secretarei de școală generală care înșelat, timp de șapte ani, profesori și medici fără să fie pedepsită

Uluitoarea poveste a secretarei de școală generală care înșelat, timp de șapte ani, profesori și medici fără să fie pedepsită

Direcția Generală Anticorupție (DGA) a pus capăt unui șir de fărădelegi care o au în centrul atenției pe Anca Daniela Chivu, o secretară de la Școala Generală nr.36 „Gheorghe Bibescu”, din Craiova. Povestea femeii este halucinantă. Înglodată în datorii, executată silit pentru plata întreținerii, bătută de soț, ea a continuat să înșele oameni sau să fure din banii elevilor timp de șapte ani, chiar din biroul școlii. Abia anul acesta a fost prinsă de ofițerii anti-corupție după ce a înșelat mai multe persoane, printre care și un medic ginecolog, cărora le cerea sume de până la 15.000 de euro pentru presupuse angajări la diferite instituții de stat.

Divorțată de un bărbat violent și mamă a unui adolescent în vârstă de 17 ani, Daniela Chivu a ajuns în spatele gratiilor după ce a ales să înșele oameni ca să facă rost de bani. În ultimii ani, secretara a fost dată în judecată și executată silit de două vecine și de Casa de Ajutor Reciproc (CAR) ARIAS, după ce se împrumutase de bani și nu îi mai înapoiase. Și profesorilor de la școala în care lucra le-a pricinuit necazuri după ce, în anul 2012, oamenii s-au trezit cu popriri pe salarii, după ce o giraseră pe Daniela Chivu și pe fostul soț al acesteia, Marius Constantin Chivu. Profesorii au aflat, atunci, că secretara le falsificase și semnăturile pentru a obține împrumuturi mult mai mari decât cele știute de ei. Tot în acea perioadă, conducerea școlii o reclamase că ar fi furat din din banii pentru bursele elevilor și din cei proveniți din închirierea unor spații ale unității de învțământ. Cu toate acestea, în lipsa unei condamnări sau a unui act de urmărire penală, Daniela Chivu a continuat să fie secretara școlii.

„Evenimentul zilei” a aflat că, abia anul acesta, chiar înainte ca ofițerii DGA să o rețină, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova a început urmărirea penală împotriva ei pentru alte fapte, deși, în urmă cu trei ani, o scoseseră de sub urmărire penală.

Tribunalul Dolj a dispus, joi, arestarea preventivă a Danei Chivu, pe o perioadă de 30 de zile. Propunerea a venit din partea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj după ce, miercuri, ofițerii DGA au percheziționat casa secretarei și biroul acesteia din Școala Generală nr. 36 „Gheorghe Bibescu”. Oamenii legii au descoperit dovezi  de trafic de influenţă şi înşelăciune.

Ne puteți urmări și pe Google News

Medic, convins de „aranjarea” unui concurs

Oficiali din rândul anchetatorilor au dezvăluit, pentru EVZ, că la baza acțiunii DGA au stat patru denunțuri. Ascultând victimele cu câtă ușurință au dat sume importante de bani, anchetatorilor parcă nu le venea să creadă. Spre exemplu, un medic ginecolog a fost convins de secretară că îi poate aranja angajarea la Spitalul Județean Craiova. Și nu oricum. Daniela Chivu i-a explicat doctoriței că va aranja, pentru aparenta legalitate, un concurs special pentru ea, cu ajutorul conducerii spitalului. Pentru a fi mai convingătoare, secretara i-a dat niște formulare care, chipurile, erau folosite la concurs. În realitate, Daniela Chivu obținuse acele formulare după ce fusese membră în cadrul unei comisii de examinare. Convinsă de puterea de influență a secretarei, naiva doctoriță i-a dat 7.500 de euro. Un alt „client” înșelat este un craiovean care, în schimbul a 4.000 de lei, obținuse „sprijinul” Danei Chivu să se angajeze ca fochist sau ca mecanic la o școală. Secretara îi spusese bărbatului că are cunoștințe sus-puse la vârful Inspectoratului Școlar Județean.

Pe baza mărturiilor celor patru victime și a probelor descoperite acasă și la biroul secretarei, procurorii au reținut-o pe Daniela Chivu.

Profesori și vecini, înșelați

În urmă cu patru ani, secretara scăpase, ca prin urechile acului, de urmărirea penală, după ce mai multe cadre didactice și două femei au depus plângere la poliție împotriva ei. Dascălii s-au trezit, atunci, cu popriri pe salarii și au aflat, cu stupoare, că sumele împrumutate de soții Chivu sunt mult mai mari decât cele știute de ei.

Cadrele didactice au povestit, pentru Gazeta de Sud, că, în 2011, s-au trezit cu prima somaţie de plată prin care au aflat că li se va opri din salariu pentru că au girat pentru două împrumuturi făcute în 2009 de soţii Chivu. Pentru patru dintre dascălii giranţi, somaţia de plată a fost o surpriză totală. Aceştia au și reclamat la poliţie  că știau doar de un contract de împrumut, nu de două,  și o bănuiau pe secretară că le-a falsificat semnătura.  Având acces la ștampila unității și la documentele acesteia nici nu era prea greu, a dezvăluit, pentru EVZ, unul dintre anchetatori.

A înzecit suma împrumutată, cu un zero adăugat pe contract

Cele două împrumuturi au fost de 12.000 de lei și de 14.000 de lei.  Spre surprinderea ei, una dintre profesoarele  girante, Constantina Pătrăşcoiu  - care a și depus prima plângere penală împotriva secretarei, pentru fals în acte - susţine că, deși știa de ambele împrumuturi, pentru cel de al doilea semnase doar pentru 1.400 de lei. Practic, Daniela Chivu a mai adăugat un zero la finalul sumei înscrise în contract. Pe numele secretarei a fost deschis, în 2012, dosarul de cercetare penală nr. 10471/P/2011, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, prin care s-a dispus începerea urmării penale pentru înşelăciune şi fals în înscrisuri. Giranţii au dat declaraţii împotriva secretarei. Veronica Roşca, Ionică Rizea, Ramona Ghiţă, Amalia Georgescu şi Gabriela Goga precizează că „înainte de a semna, li s-a spus că primul împrumut nu a fost luat, pentru că s-a răzgândit din cauza dobânzilor foarte mari“. În dosar este contestată şi semnătura contabilei şcolii care susține că  este falsă.

Profesorii au plătit datoriile soțului

Pentru a scăpa de propririle pe salarii, dascălii au fost nevoiți să achite, acum patru ani, datoria de 14.000 de lei, făcută în numele lui Marius Chivu. În cazul împrumutului de 12.000 de lei,  instanţa a făcut poprire pe salariul secretarei. Reprezentanţii CAR-ului au confirmat, atunci, existenţa celui de-al treilea credit.

Pe numele secretarei a făcut plângere, în 2009, şi directorul de atunci al şcolii, Ion Marica, pentru că Daniela Chivu a folosit în scopuri personale atât banii pentru bursele elevilor, cât şi banii din chiriile percepute de unitatea de învăţământ. Atunci, Daniela Chivu susţinea că în delapidarea banilor școlii „sunt mai multe persoane implicate din interiorul unităţii de învăţământ“. Noul director, Adriana Cetăţeanu, a precizat că „nu se poate lua nici o măsură şi nici nu se poate dispune vreo sancţiune pentru că nu există nici un act oficial care să arate că se face vinovată de vreuna din fapte“. În toiul scandalului, secretara susținea că este nevinovată. Ea spunea că, în cazul CAR-urilor, „a fost o înţelegere cu profesorii”, iar în ceea ce priveşte dosarele penale, Daniela Chivu spune că „până nu se soluţionează cauzele, nu sunt vinovată de nimic“. În această situație, cadrele didactice au început însă să îl dea în judecată pe Marius Chivu pentru a-şi recupera banii, căruia i-au achitat creditul de 14.000 de lei. Nu erau, însă, convinşi că vor putea să-şi mai vadă banii înapoi, pentru că „cei doi soţi au foarte multe datorii şi nu deţin bunuri“.

Înșelăciune în numele copilului

Printre cei care au formulat plângere împotriva secretarei se numără și o fostă vecină de bloc, Rodica Vitovschi, şi mama acesteia, care au depus, în luna septembrie 2012, o altă plângere penală. În acest caz, însă, pe 7 martie 2013, Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova a dat neînceperea urmăriirii penale pentru Daniela Chivu, însă cele două Rodica Vitovschi a povestit că, în 2011, a fost convinsă de Daniela Chivu să-i împrumute bani în trei etape. „Primii bani i-a dat în august 2011 mama mea, Aristeia Timcu. Este vorba de suma de 1.500 de lei. Am făcut atunci o chitanţă de mână prin care se angajează să-i returneze în luna decembrie a aceluiaşi an“.Profitând de încrederea celor două pensionare, Anca Daniela Chivu a cerut, o lună mai târziu, respectiv în septembrie 2011, o nouă sumă de bani, dar mult mai mare, 7.500 de lei şi 600 de euro. Banii au fost luaţi tot pe chitanţă de mână, care se încheie cu angajamentul că îi va returna în martie 2012. Nu avea să fie ultima îndatorare. În decembrie, când trebuia să achite primul împrumut, s-a prezentat în casa celor două pensionare, dar pentru a cere o nouă sumă de bani, pe care a obţinut-o tot pe chitanţă scrisă de mână. „A venit la mine şi mi-a spus că îi trebuie bani să-şi trimită fiul în Anglia, că a obţinut o bursă. A început să plângă şi mi s-a făcut milă. Am zis că e păcat să nu-l ajut pe tânăr. Dar am aflat apoi că acesta nu a fost motivul real şi că am fost înşelată de fiecare dată cu poveştile pe care le inventa pentru a mă îndura să-i împrumut bani“, spunea Rodica Vitovschi.

Bătută de soț și executată de administrație

Istoria ultimilor ani de activitate, dar și problemele din viața personală ale secretarei de la Școala Generală nr. 36 sunt reflectate pe site-urile instanțelor de judecată, din Craiova.

Pe 16 decembrie 2014, Judecătoria Craiova a decis ca Daniela Chivu să restituie banii fostelor vecine 10.000 lei și 600 euro pentru Rodica Cornelia Vitocshi și 1500 lei pentru Aristeia Timcu.  În plus, a obligat-o să plătească 1.815 lei cu titlu de cheltuieli de judecată.

Pe  21 martie 2015, Judecătoria Craiova a obligat-o pe Daniela Chivu să plătească Asociației de Proprietari nr.18, de pe Calea București, 11492,34 de lei, reprezentând cheltuieli de întreținere și penalități pentru perioada mai 2013-noiembrie 2014.

Pe 19 mai, Daniela Chivu a intentat acțiune de divorț de soțul ei, Marius Chivu.

Pe 29 mai 2015, Judecătoria Craiova a emis un ordin de protecție pentru Daniela Chivu împotriva soțului ei, Marius Chivu, care o agresase, și  a dispus evacuarea lui din apartamentul în care locuiau. De asemenea, judecătorul i-a recomandat soțului violent să apeleze la consiliere psihologică.  

Pe 10 noiembrie 2015, Judecătoria Craiova a hotărât desfacerea căsătoriei dintre Daniela și Marius Chivu, din cauza lui. În urma divorțului, fiul în vârstă de 17 ani a rămas în custodia mamei iar tatăl a fost obligat să îi plătească o pensie alimentară de 220 de lei pe lună.

Pe 2 februarie 2016, Judecătoria Craiova a înregistrat rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova privind-o pe Anca Daniela Chivu, cercetată pentru fals intelectual. Instanța a dispus ca următorul termen să fie pe 3 martie.

Pe 11 februarie 2016, Tribunalul Dolj a decis arestarea Danielei Chivu, ca urmare a acțiunii DGA