Ultimul discurs al liderului Bisericii Ortodoxe Ruse la București. Patriarhul Kiril: „Nu poți construi o societate fără Dumnezeu”

Ultimul discurs al liderului Bisericii Ortodoxe Ruse la București. Patriarhul Kiril: „Nu poți construi o societate fără Dumnezeu”

Prima vizită în România a unui Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Ruse de după 1989 s-a încheiat sâmbătă, cu un discurs al Patriarhului Kiril la ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. În discursul său, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii a vorbit despre prigoana la care au fost supuși creștinii în timpul dictaturii comuniste, dar și despre provocările pe care le aduce democrația liberală, spunând că „astăzi, creștinismul se confruntă cu invazia agresivă a secularizării militante în toate sferele vieții sociale”.

Lucrarea creatoare în via sfintei Biserici a lui Hristos nu este posibilă fără comuniunea frățească între noi toți și fără întărirea relațiilor dintre Bisericile noastre și popoarele pe care acestea le păstoresc”, a afirmat sâmbătă, patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, la ședința solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Desfășurată în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, ședința a fost prezidată de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel. La eveniment au participat membrii Sfântului Sinod al BOR împreună cu patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kiril, Arhiepiscopul Tiranei, Durresului și al întregii Albanii, Anastasie, Mitropolitul Bisericii Ortodoxe din Ținuturile Cehiei și din Slovacia, Rastislav, alți ierarhi din Biserici Ortodoxe surori.

Cum i-au ajutat românii pe creștinii ruși

Vorbind despre prigoana la care au fost supuși creștinii în timpul dictaturii comuniste din Rusia, Patriarhul Kiril a adus aminte și de un moment în care Biserica Rusă a fost susținută de cea românească: „În lupta sa împotriva Bisericii, puterea bolșevică încerca s-o slăbească din interior, provocând schisme, dintre care cea mai gravă a fost cea din anii 1920 numită a «inovatorilor» sau a așa zisei «Biserici vii»”. În această situație, pentru Biserica Rusă era foarte importantă manifestarea solidarității din partea Bisericilor Ortodoxe Surori. Astfel, în anul 1930, în cadrul unei ședințe a Comisiei interortodoxe pregătitoare a Sinodului Panortodox, drept răspuns la propunerea de a invita „inovatorii” în cadrul comisiei, reprezentantul Bisericii Române, episcopul vicar Tit (Simedrea) Târgovișteanul, a declarat: „Noi știm sigur că așa numita «Biserică vie» nu este ortodoxă și chiar dacă reprezentanții acesteia ar putea veni aici, ei ar trebui să fie nu în rândul nostru, ci ca parte acuzată”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Libertatea de a alege, promovată astăzi de doctrina liberală, nu-i poate aduce de la sine omului fericirea și bunăstarea, mai ales atunci când alegerea lui este definită exclusiv de factori materiali.”

„Omenirea este în pericol de moarte”

Liderul Bisericii Ortodoxe Ruse a vorbit sâmbătă și despre provocările pe care le aduc vremurile moderne, susținând că „nu poți construi o societate fără Dumnezeu”. Patriarhul Kiril a spus în fața Sinodului BOR că „astăzi, creștinismul se confruntă cu invazia agresivă a secularizării militante în toate sferele vieții sociale. Astăzi, păcatul devine normă, pentru că în societatea de consum se pierde noțiunea de legătură între libertate și responsabilitate. Libertatea de a alege, promovată astăzi de doctrina liberală, nu-i poate aduce de la sine omului fericirea și bunăstarea, mai ales atunci când alegerea lui este definită exclusiv de factori materiali”. El a atras atenția că „alegerea răului devalorizează libertatea omului, mai ales atunci când aceasta este folosită cu scopul de a distruge demnitatea persoanei. Atunci când libertatea devine un idol, când aceasta este separată de noțiunea de responsabilitate, omenirea este în pericol de moarte”.