Editura Evenimentul si Capital

Ultimul discurs al lui Obama despre Starea Națiunii: Rețeta găsirii oportunităților în fiecare criză

Autor: | | 7 Comentarii | 1724 Vizualizari

Președintele Barack Obama a rostit la începutul acestui an ultimul său discurs despre Starea Națiunii americane, un discurs influențat de anul electoral 2016, de candidaturile alternative din cadrul partidelor pentru alegerile prezidențiale din noiembrie.

Președintele american a folosit prilejul de a vorbi despre viitor, dar nu fără a sublinia marile realizări ale sale în timpul mandatului. De altfel, discursul a fost în marea majoritate rezervat politicii interne și devenirii națiunii americane, și o mică parte a fost rezervată securității și politicii externe. De remarcat însă abordarea, în ultimul an de mandat, și a marilor probleme ale umanității, ale lumii, reflectate și în probleme cu care se va confrunta poporul american, acolo unde SUA își asumă să caute soluții, precum cancerul sau energia alternativă curată.

Interesantă mi s-a părut viziunea despre națiunea americană și adaptarea la schimbare. Într- adevăr, Barack Obama a surprins chintesența puterii americane, aceea de a folosi crizele pentru a identifica oportunități și a se adapta, națiunea americană fiind cea mai echipată la nivel global pentru asemenea evoluții. Astfel, pentru SUA, crizele și schimbarea sunt privite pragmatic, ca elemente care trebuie să lucreze și ele în favoarea națiunii, deci noile oportunități care se prezintă să susțină prosperitatea și securitatea cetățenilor, nu să o submineze.Conștiința de națiune mare și rezilientă în fața crizelor este prezentă și prin optimismul cu care națiunea americană abordează pragmatic marile probleme cu care se confruntă. Abordarea cu încredere și optimism a problemelor complicate și care, altfel, crează amenințări ajută în mare măsură la depășirea lor prin solidaritate, cooperare și concentrarea atenției pe problema majoră de depășit. Și America a reușit, ieșind mai puternică și mai bine din orice asemenea încercare, astfel că și-a consolidat și încrederea nu numai voința că trebuie să reușească și că are soluții întotdeauna.

Atributele puternice ale națiunii americane sunt citate de Președintele Obama: optimismul, etica muncii, spiritul inventiv, capacitatea de inovare, diversitatea și susținerea statului de drept. „Acestea sunt tot ce avem nevoie pentru a asigura prosperitatea și securitatea generațiilor viitoare”, susține Barack Obama. Firește că sunt surprinse și problemele divizării politice, a influențelor lobbyurilor și chiar a constrângerilor făcute de finanțatori asupra libertății opțiunilor congresmanilor și senatorilor, sau constrângerile disciplinei de partid care limitează opțiunile, înțelegerea și deschiderea pentru a soluționa marile teme actuale din motive înguste.

Au fost multe lecturi asupra discursului, inventive, inedite, profunde, pe diverse teme. Și eu am fost tentat să mă rezulm la temele de politică externă. Însă cred că, în actuala conjunctură internațională, când crizele se suprapun, sunt interdependente, se aglomerează și se multiplică, când presiunea realității este enormă, când stresul de zi de zi tulbură fundamental și încercăm soluții individuale, cu precădere, viziunea președintelui Obama despre națiunea americană ar trebui să ne fie o bună lecție de abordare a acestor momente dramatice cu care ne confruntăm.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate