Editura Evenimentul si Capital

EDITORIALUL EVZ. Ultima victorie a lui Traian Băsescu

Dan Andronic este director general EVZ.
Autor: | | 327 Comentarii | 62573 Vizualizari

Fără să minimalizez în nici un mod atitudinea și voința oamenilor care au venit la urne, mă voi referi la unul din cei mai importanți artizani ai victoriei lui Klaus Iohannis. Vreau să dezvolt o teorie pe care am enunțat-o aseară, târziu, la B1TV: ieri am asistat la ultima victorie politică a lui Traian Băsescu.


REZULTATE ALEGERI PREZIDENTIALE 2014 BEC.RO. Klaus Iohannis este presedintele ales. Rezultate finale prezentate de BECLandslide victory. Sau o victorie categorică. Așa este caracterizat rezultatul obținut de un om politic în alegeri, atunci când are o victorie cu un număr suficient de mare de voturi pentru a fi neîndoielnică, așa cum a obținut Klaus Iohannis în fața lui Victor Ponta. Iar diferența de aproape 10 procente care se anunță a fi între cei doi candidați intră în această zona a indubitabilului politic.

Aseară am urmărit exit-poll-ul realizat de Vasile Dâncu și IRES pentru Digi24 din studiourile lor, în calitate de invitat. Am primit rezultatele cu 10 minute înainte de a fi anunțate public. Le-am citit. Mi-a fost clar că a câștigat Klaus Iohannis. IRES anunța Iohannis 50 virgulă, la 49 virgulă pentru Ponta. Cu un trend clar în favoarea lui Iohannis. Până atunci tot auzisem rezultate parțiale ce păreau că duc lucrurile într-o zonă a jocului care încă se mai joacă. Numai că după ce am văzut rezultatele lui Vasile Dâncu, a devenit evident.

De altfel, lucrurile păreau că se îndreaptă în această direcție încă de când m-am dus să votez. Era ora 9.00 dimineața și vedeam mulți oameni în secția de vot. Mult mai mulți decât în 2009 sau 2004. Erau tineri și bătrâni, oameni cu copii, cupluri, oameni singuri, un amestec care-mi spunea că nu asistam la obișnuitele valuri de vot. Din atmosferă, din zâmbete și saluturi se vedea că era un val care vota anti-Ponta. I-am povestit unui prieten, consultant politic american, neimplicat în alegeri, ce-am văzut. Am căzut de acord că Ponta va avea o bătălie foarte grea. De altfel, îmi spusese dinaintea campaniei că jocurile nu erau făcute pentru nici unul din ei.

După aceea au venit datele despre prezența la vot. Erau anunțate încă de dimineață 3 procente peste prezența din turul doi al alegerilor Băsescu-Geoană. Ulterior a crescut la 5 procente mai mult decât în 2009, ca până la final să ajungă în jurul cifrei de 62 la sută. Patru procente peste turul doi al alegerilor din 2009. Am discutat cu altcineva, implicat în nenumărate campanii electorale și am căzut de acord că numai o minune îl mai poate face pe Ponta să câștige. Era un val popular care a spulberat orice calcule anterioare, ce anticipau un maxim de 58 la sută prezență la vot. Imaginile din secțiile din diaspora au completat tabloul. 1,6 milioane de oameni au venit în plus la vot, ei i-au adus victoria lui Klaus Iohannis, ca și lui Traian Băsescu.

De altfel, nu are rost să ne mirăm de fiecare dată. Aseară asemănam victoria lui Klaus Iohannis cu cea a lui Emil Constantinescu din 1996. Același entuziasm al oamenilor, aceeași atitudine împărțită a mass-media, cu un plus pentru zona de internet, aceeași lipsă de înțelegere a realităților. De fapt, rezultatul de aseară poate fi comparat și cu cel a lui Băsescu din 2004, poate și cu cel din 2009.

Fără să minimalizez în nici un mod atitudinea și voința oamenilor care au venit la urne, mă voi referi la unul din cei mai importanți artizani ai victoriei lui Klaus Iohannis. Vreau să dezvolt o teorie pe care am enunțat-o aseară, târziu, la B1TV: ieri am asistat la ultima victorie politică a lui Traian Băsescu. Ultima din acest ciclu de 10 ani, care se încheie pentru președintele României cu înfrângerea celui mai puternic adversar pe care l-a avut în acest răstimp: PSD. Klaus Iohannis nu a fost un adversar real al lui Victor Ponta. Intrat târziu în cursă, în mod clar nepregătit și ușor nesusținut de ai săi, Klaus Iohannis părea o victimă sigură. Iar rezultatul din primul tur de scrutin nu l-a avantajat deloc. De aceea, cred că nu Klaus Iohannis i-a convins pe oameni să vină la vot, ci atitudinea arogantă a PSD a determinat o reacție populară. Iar aici, contribuția lui Traian Băsescu a fost istorică.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate