Editura Evenimentul si Capital

MINELE de huilă sunt într-o situaţie DISPERATĂ. Minerii nu au bani nici pentru lămpi sau explozibil

Minerii nu au nici măcar bani pentru materialele de lucru
Autor: | | 0 Comentarii | 659 Vizualizari

Complexul Energetic Hunedoara este la un pas de faliment sau, în cel mai fericit caz, de blocare a activităţii, din cauza datoriilor uriaşe acumulate şi a presiunii exercitate de creditori. Fără bani, societatea nu a putut asigura nici stocurile de huilă pentru trecerea fără emoţii a iernii

Cele două intrări şi ieşiri din insolvenţă din 2016 au afectat foarte mult stabilitatea companiei care deţine cele două termocentrale pe huilă, Mintia şi Paroşeni, dar şi ultimele patru mine de huilă aflate în exploatare. În plus, soarta celor aproape 5.000 de salariaţi atârnă de un fir de aţă.

În perioada când a ieşit de sub protecţia stării de insolvenţă, companiei i-au fost executate conturile de către creditori. În plus, fără plata pe loc, furnizorii nu mai vor să livreze materiale de bază pentru activitatea de zi cu zi, precum piese de schimb pentru utilaje, plase, explozibil sau lămpi. Săptămâna trecută, instanţa a respins cea de-a patra solicitare de intrare în insolvenţă, făcută de conducerea companiei.

„Cu siguranţă decizia instanţei ne va duce într-o situaţie greu de gestionat. Într-un timp relativ scurt vor începe din nou cererile de executare silită”, a declarat, pentru EVZ, directorul general adjunct al CEH, Nica Petre. El a adăugat că, în aceste condiţii, „riscul falimentului sau al blocării activităţii este unul previzibil”.

Fără stocuri destule în iarnă

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Din cauza insuficienţei veniturilor, CEH nu a putut realiza nici stocurile minime de siguranţă de huilă prevăzute în programul de iarnă. Astfel, dintr-un stoc prevăzut de către Guvern de 163.000 tone, CEH a intrat în iarnă cu un stoc de circa 75-85.000 de tone, spune Nica Petre. Cum s-a ajuns în această situaţie: „Anul trecut, ne-au fost executate conturile cu sume care depăşesc 30 de milioane de lei, ceea ce înseamnă veniturile pe două luni din vânzarea energiei. Am întâmpinat greutăţi foarte mari cu furnizorii de materiale, care au dorit plata la zi pentru a nu mai ajunge la masa credală cu sume suplimentare”.

În plus, din cauza veniturilor mici, minele nu s-au putut aproviziona cu materiale suficiente pentru lucrări, astfel încât s-a ajuns la sistarea activităţii în anumite cariere. „Pe 9 noiembrie, când am ieşit a doua oară din insolvenţă, conturile societăţii au fost executate cu 14 milioane de lei, iar creditorii nu au mai vrut să ne asigure materiale, fiindcă aveau nevoie de plata la zi. Am avut chiar situaţii în care, pe 23 decembrie, la mina Lonea a fost oprită activitatea de producţie şi a fost repornită abia pe 4 ianuarie, când am reuşit să asigurăm o parte din materiale”, a adăugat reprezentantul CEH.

Preţuri record la bursa de energie

La timp pentru explozia cererii de energie, din cauza gerului. Trei grupuri din cele şase operaţionale ale CEH au fost puse în funcţiune la solicitarea Dispecerului Energetic Naţional, pentru a asigura necesarul de electricitate, şi în condiţiile unui debit foarte redus al Dunării, care a scăzut mult producţia în hidrocentrale. Minerii au fost chemaţi şi duminica la muncă pentru a scoate huila, lucrându-se la foc continuu.

Lipsa stocurilor suficiente de cărbune în această iarnă a fost semnalată şi de ministrul Energiei, Toma Petcu, în luna ianuarie. Imediat după declaraţiile lui, preţul energiei pe bursa de profil a ajuns la cote record, fiind chiar şi cel mai mare din Europa. De aceste preţuri extrem de ridicate a profitat şi CEH, care timp de 2-3 săptămâni a reuşit să vândă electricitatea la preţuri care îi depăşesc costurile, ceea ce a fost un lucru „istoric”, spune Nica Petre. Aceste venituri excepţionale îi fac să mai respire un pic, însă, culmea ironiei este că fix din cauza acestora Tribunalul Hunedoara a decis acum o săptămână, pe 8 februarie, că nu e cazul să aprobe intrarea CEH în insolvenţă, afirmă Nica Petre. „Aceste resurse financiare ne-au permis să achiziţionăm materiale pentru producţie şi securitatea minelor, altfel le opream. Dar în faţa instanţei a reieşit că am obţinut venituri care să ne asigure funcţionarea”, a explicat acesta. Odată cu creşterea temperaturilor, CEH a reuşit să aducă stocul la nivelul de 20.000 tone, care va asigura trecerea fără probleme peste noi episoade de ger.

Reţeta falimentului

Pagina 1 din 2Loading...

Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
20:41 O ultimă UMILINŢĂ pentru Regele Mihai. Legea NU INTERZICE prezența Coroanei de Oțel la funeralii 20:37 Regele Mihai. ADEVĂRUL CE TREBUIE ŞTIUT de români. Un general de Securitate L-A TRANSFORMAT DIN REGE ÎN DOMN. Mărturii istorice 19:30 Regele Mihai, ţinta unui DEMERS RUŞINOS AL PDSR, într-o IMAGINE-EVENIMENT, publicată în EVZ. Foto în articol 16:07 Dan Negru ATACĂ TELEVIZIUNEA după moartea Regelui Mihai. Prezentatorul A CEDAT NERVOS 14:59 FUNERALIILE REGELUI MIHAI. CFR Călători suplimentează trenurile spre Curtea de Argeș 13:15 Regele Mihai, regretat de liceenii din Constanța 18:00 TOP greșeli pe care să nu le faci la funeraliile Regelui Mihai. „Nu e actor ca să fie aplaudat, nu aplaudăm moartea...” 17:58 Nicolae TULBURĂ LINIȘTEA Casei Regale: „NU mă las VOI VENI ÎNAPOI” 11:58 Ultimele zile din viața Regelui Mihai. Mărturiile emoţionante ale maicilor care au avut grijă de Majestatea Sa până în ultima clipă 08:10 IMAGINILE unui DESTIN NEMERITAT! Cum arăta BAGAJUL cu care Regele Mihai a plecat din România - Foto 07:52 Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai ajunge miercuri în România 11:58 SCANDAL la PRIVEGHIUL Regelui Mihai! Două TELEVIZIUNI naționale se CEARTĂ lângă SICRIUL monarhului 08:08 Traian Băsescu LOVEȘTE fără MILĂ Casa Regală. Declarația care a UIMIT pe toată lumea 15:41 Nepoata NECUNOSCUTĂ a Regelui Mihai. O poveste cu PRINȚESE 20:32 RISC URIAȘ pentru Principesa Margareta. Ar putea PIERDE TOTUL într-o singură zi. Următoarea săptămână este CRUCIALĂ 14:03 Repetiții pentru FUNERALIILE REGALE. Traficul rutier a fost DEVIAT. ANUNȚ de ultimă oră al POLIȚIȘTILOR! Care sunt STRĂZILE BLOCATE 13:37 PRIMUL reprezentant al unei CASE REGALE europene își anunță PARTICIPAREA la funeraliile Regelui Mihai 19:35 PSD a anunțat că IESE în STRADĂ. Unde vor fi prezenți 12:01 Toți l-am CÂNTAT, dar NU-I ȘTIM POVESTEA. Cântecul COMPUS SPECIAL pentru REGELE-COPIL. EXCLUSIV EvZ 15:52 SERBĂRILE ȘCOLARE de Crăciun, în PERICOL. Motivul INCREDIBIL pentru care s-ar putea ANULA - Exclusiv EVZ

Articole salvate