Ultima ARMĂ în arsenalul talibanilor: bombe PLASATE în cadavre

Ultima ARMĂ în arsenalul talibanilor: bombe PLASATE în cadavre

Alarma a fost lansată de şeful poliţiei din regiune, generalul Ekramuddin Sari, care a relatat deschis că este vorba despre o strategie criminală talibană, nu doar cazuri izolate. Şi televiziunea naţională, ATN news, a făcut public mesajul generalului şi a informat populaţia, dar mai ales toate forţele armate ale ţării, asupra riscului acestei noi tactici. O tactică care deja face multe victime, mai ales printre ţăranii care se opun regimului taliban şi care sunt loviţi de aceste capcane din interiroul carcaselor de animale, dar mai ales de fiinţe umane.

Talibanii avansează folosind o strategie foarte simplă, dar extrem de eficace. În misiunile lor, unele cadavre ale acelora care le cad victime în urma atacurilor, nu sunt nici îngropate, nici arse. Corpurile sunt păstrate, umplute cu explozibili şi lăsate acoperite cu ceva pământ, într-un fel încât să atragă atenţia trecătorilor neavizaţi şi să-i lovească, dar mai ales pe soldaţii afgani care sosesc la faţa locului. Ultimul episod de acest gen s-a întâmplat în urmă cu câteva zile pe o şosea din zona Chashmay Shir.

Potrivit reconstituirii generalului Sari, această nouă campanie teroristă a frontului taliban ar putea totodată să nu fie opera unei minţi afgane, Multe indicii au lăsat să se înţeleagă că ar fi vorba despre isprava unor "foreign fighters" sosiţi în Afganistan pentru a combate jihadul global sau pur şi simplu fugiţi din infernul sirian. În regiunea Dand Shahabuddin, una dintre redutele rezistenţei talibane, forţele de intelligence afgane au descoperit consilieri militari, antrenori şi miliţieni proveniţi din Cecenia, Rusia, Pakistan, Arabia Saudită şi din republicile Asiei Centrale.

Acţiunea talibană e fără dubii o crimă internaţională, scrie Occhi della guerra, Convenţia de la Geneva impune respect pentru cei căzuţi şi mai ales interzice ca aceştia să nu fie respectaţi. Uciderea unei fiinţe umane şi apoi măcelărirea ei pentru a o umple cu bombe e ceva care lasă pe oricine consternat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar, rămâne fondul problemei: războiul talibanilor împotriva guvernului şi a coaliţiei internaţionale capătă pe zi ce trece o formă. Aceea a tragediei umanitare, a unui război fără ţinte, un război fără limite. Guvernul de la Kabul e lipsit de acele infrastructuri, mijloace şi pregătirea necesare pentru a înfrânge terorismul şi se pare că se va vedea nevoit să aştepte ca NATO să intervină masiv, aşa cum s-a anunţat deja.  Este recrudescenţa unui conflict care se pare că a aruncat Afganistanul în oroarea la care puţini se aşteptau. Dar evident că există cineva care nu e total de acord asupra faptului că poporul afgan merită să-şi găsească liniştea după 16 ani de război.