Uimitoarea terapie cu sânge modificat genetic. Celule canceroase sunt pur şi simplu pulverizate iar riscul unor recidive este eliminat complet

Uimitoarea terapie cu sânge modificat genetic. Celule canceroase sunt pur şi simplu pulverizate iar riscul unor recidive este eliminat complet

Un tratament revoluţionar care nu doar combate cancerul, ci previne şi eventualele recidive ar putea fi folosit în curând pe scară largă, anunţă cercetătorii. Testele preliminare le-au redat viaţa unor pacienţi care mai aveau cel mult o lună de trăit.

 “Medicamentul viu” este tot timpul în alertă şi nu doar vindecă, ci şi previne reapariţia bolii, terapia aplicându-se iniţial în acelaşi mod ca şi un vaccin.

Imunoterapia cu celule T (celulele sistemului imunitar a caror maturare se face in timus, de unde şi denumirea lor) atrăsese deja atenţia opiniei publice după ce micuţa Layla Richards, din Marea Britanie, a devenit anul trecut una din primele persoane din lume care a beneficiat de acest tratament realizat din celulele proprii.

Două studii recente au revelat recent potenţialul uimitor al acestei terapii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unul arată că “scutul” oferit de acest tip de terapie durează şi 14 ani, sporind considerabil şanselor unei vindecări totale şi permanente.  Celălalt indică faptul că în cazul a 94% din pacienţii aflaţi într-o fază terminală a bolii afecţiunea a dispărut pur şi simplu fără urmă.

Extraordinarele rezultate, obţinute mai ales în cazul unor tipuri de cancere “lichide” precum leucemia şi mai puţin în cazul celor care produc tumori solide, sunt fără precedent în istoria medicinei, s-a afirmat în cadrul celei mai importante conferinţe ştiinţifice din lume organizate recent la Washington DC.  

“Este o descoperire revoluţionară”, spune cercetătoarea Chiara Bonini.

Tratamentul este creat din celule T, celule albe care apără organismul de viruşi şi bacterii, care sunt prelevate de la pacient şi optimizate genetic pentru a le recunoaşte şi ataca pe cele canceroase. Celulele modificate genetic sunt multiplicate în laborator şi apoi perfuzate pacienţilor. Savanţii încă lucrează la perfecţionarea metodei, dar primele rezultate sunt mai mult decât încurajatoare, scrie ScienceAlert.

Cele mai spectaculoase rezultate au fost înregistrate de către Institutul Ştiinţific San Raffaele din Milano, ai cărui doctori au testat această terapie pe zece pacienţi pentru a-i observa durata. În cazul unuia din subiecţi, celulele T modificate au supravieţuit 14 ani, dar dr. Bonini afirmă că sunt şanse ca ele să reziste chiar mai mult.

Savanta spune că această terapie este similară vaccinurilor care oferă protecţie pe viaţă. “Celulele T sunt medicamente vii şi au potenţial să reziste în organism până la sfârşitul vieţii. Rezultatele cercetărilor noastre vor juca un rol important în proiectarea imunoterapiilor cu celule T”. Cercetătoarea este convinsă că primele tratamente la scară largă vor fi disponibile în viitorul apropiat.

Profesorul Daniel Davis, expert în sistemul inunitar la Universitatea din Manchester, descrie respectivul studiu drept “un salt important” în lupta împotriva cancerului.

Ce de-al doilea studiu, prezentat în cadrul aceleaşi conferinţe, a întărit potenţialul imunoterapiei cu celule T.

Savanţii de la Institutul de cercetări Fred Hutchinson din Seattle au aplicat acest tratament unor pacienţi diagnosticaţi cu leucemie şi în cazul cărora speranţa de viaţă era de doar câteva luni. Cancerul a dispărut în 94% din cazuri. În ce îi priveşte pe bolnavii cu alte tipuri de cancere de sânge, rata vindecărilor a fost mai mare de 80%.  

“Este vorba de pacienţi în cazul cărora orice alt tip de tratament a dat greş. Cei mai mulţi dintre ei mai aveau de trăit între două şi cinci luni”, a explicat doctorul-cercetător Stanley Riddell.

“În urmă cu doar câţiva ani, nimeni nu ar fi îndrăznit să spere ca aceste celule să lucreze şi să supravieţuiască aşa frumos. Avem practic uşa larg deschisă pentru a deveni mai inventivi în crearea unor celule şi mai bune”, a precizat profesorul Dirk Busch, cercetător la secţia “celule T” a Universităţii din Munchen.

Terapia, testată mai ales în cazul pacienţilor fără alte şanse de supravieţuire, nu este însă lipsită de riscuri, inclusiv o serie de efecte secundare care pot fi chiar fatale.