Editura Evenimentul si Capital

UE vrea să schimbe meniul. Reţeta de reeducare a puşcăriilor României: mizerie, promiscuitate şi violuri

„Happy meal” la penitenciarul Jilava. Surprizele sunt incluse în pachetul all-inclusive de cazare FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Autor: | | 6 Comentarii | 1731 Vizualizari

O echipă a APADOR-CH a analizat situația penitenciarului Aiud, jud. Alba, acum o lună. În aceeași zi, un reporter al EVZ a fost plimbat, ca la muzeu, prin pușcăria de maximă siguranță Rahova, fără să i se permită un contact direct cu deținuții. În decembrie anul trecut, alt reporter al EVZ a văzut cum trăiesc condamnații de la închisoarea Codlea, jud. Brașov. Administrația Națională a Penitenciarelor e neputincioasă. Bani nu sunt, gardienii sunt copleșiți numeric, iar pușcăriași vin pe bandă rulantă. O parte din gunoiul din perimetrele lor îl bagă sub preș. Se presupune că o pedeapsă cu închisoare reprezintă și o formă de reeducare. Fals! La noi e doar o recluziune plină de umilințe.

În puşcăriile din România secolului XXI încă se mai întâmplă violuri. Rata tentativelor de sinucidere din rândul gardienilor o depăşeşte pe cea din rândul deţinuţilor. Un condamnat are la dispoziție între unul și trei metri pătrați, în spațiile de deținere. Igiena e la limita suportabilului. Apa e puţină, iar duşurile se fac la comun, prilej numai bun de evaluare a unei posibile „socializări” intime. Mâncarea, deși satisfăcătoare în calorii, e compusă din aceleași clasice ingrediente: varză, cartofi, fasole, paste, orez, cu vagi arome de carne grasă. Preţurile din magazinele penitenciarelor sunt prohibitive pentru mulţi dintre deţinuţi. Dreptul la muncă e adeseori restricţionat din cauza insuficienţei personalului de pază. Serviciile medicale sunt, de multe ori, un deziderat, o banală durere de dinţi devenind un calvar pentru amărâţii care aşteaptă cu zilele o banală extracţie.

Astea sunt doar câteva din cauzele de pe urma cărora UE a amenințat România cu o amendă de 80 de milioane de euro pe an, dacă nu remediază problemele până în septembrie anul aceasta. În ultimele săptămâni, deţinuţi din jumătate din cele 35 de închisori româneşti au protestat vehement împotriva condiţiilor de detenţie. Raluca Prună, ministrul Justiției, a recunoscut problemele. Iar un cuvânt pronunțat de ea a pus gaz pe foc. A spus că o amnistie, fie și parțială, ar putea fi o soluție. Asta i-a urcat pe puşcăriaşi pe zidurile şi acoperişurile penitenciarelor şi i-a făcut să intre în greva foamei.

Aiud: 241 de gardieni pentru 871 de condamnaţi

Cifrele obţinute de APADOR- CH sunt elocvente. Fosta temniţă politică de la Aiud e printre cele mai vechi din ţară. Construită în 1856, deserveşte patru judeţe limitrofe. Pe 29 iunie, de Sf. Petru, găzduia 871 de condamnați, încadrați în toate regimurile de detenție, cu excepția celui semi-deschis. Numărul gardienilor era de 241, față de 290, prevăzuți în organigramă. În total, la Aiud, lucrau 344 de de oameni într-o schemă cu 424 de posturi.


FOTO: Numărul gardienilor este deficitar în raport cu numărul condamnaților încarcerați FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU



Mobilierul sălii de vizite era compus dintr-o ladă în jurul căreia se aflau, ca la Masa Tăcerii, 12 scaune. Sala de baie era curată, dar cele 40 de duşuri sunt la comun, fără nicio intimitate, personalul închisorii motivând că duşurile individuale au fost desfiinţate pe motiv că în sifoanele de scurgere deţinuţii ascundeau obiecte interzise, lucru care ar fi dus la inundaţii.

La Aiud, doar 357 dintre pușcăriași munceau zilnic la deservirea unității, confecția de pantofi, în fabrica de mobilier sau la descărcări arheologice, pe Autostrada Transilvania, la târnăcop şi lopată. Cereri mai sunt, dar personalul de pază fiind insuficient se refuză constant.

Le-au interzis să primească apă și au scumpit-o la magazin

Deţinuţii s-au plâns că mâncarea este lipsită de variaţie – orez, cartofi, varză, fasole – şi de imaginaţie.

Se fac aceleaşi feluri, deşi cartoful ar suporta, de exemplu, mai multe combinaţii. În meniul zilei figura o ciorbă de legume, în special gulii şi iahnie de fasole cu carne de porc.

Carnea se introduce în mâncare – numai la diabet se dă separat, în loc să fie porționată ca să fie distribuită egal fiecărui deținut.

Reprezentanţii penitenciarului susţin că porcul nu poate fi tăiat în părţi egale, de aceea au luat decizia de a introduce în meniu pulpe de pui, în şase din zece zile, pentru că acestea se pot porţiona. Magazinul e bine aprovizionat, dar cu preţuri peste cele de supermarket: un sul de hârtie igienică – 80 de bani, un kil de roşii - 6,5 lei, unul de piersici – 6,5 lei, un kilogram de mere- 4,5 lei şi unul de banane – 7 lei. Unii dintre deținuți au reclamat că magazinul penitenciarului ar fi scumpit apa după ce a intrat în vigoare noul regulament de aplicare a legii privind executarea pedepselor, prin care nu li se mai permite deţinuţilor să primească lichide în pachete, sub orice formă. Apa s-a scumpit de la 1,80 lei, la 2,80 lei.

Aparat de detecție a mobilelor, cumpărat de gardieni

Vizitele, în camerele cu deţinuţi în regim închis şi de maximă siguranţă, au fost făcute sub supravegherea unor agenţi echipaţi cu combinezoane negre, tomfă, spray lacrimogen şi căşti de protecţie, întrucât în urmă cu câteva luni avusese loc un incident în care o psiholoagă fusese agresată de un deținut în camera de consiliere. Grupa de intervenţie are 35 de agenţi.

Percheziţii în camere se fac rar, din cauza lipsei de personal, şi numai atunci când există semne că s-ar putea găsi telefoane mobile.

Penitenciarul a achiziţionat, pe banii angajaţilor, un aparat care poate detecta semnalul telefonului mobil. Aparatul a costat 3.000 de dolari, a fost adus din SUA şi, cu el, au fost depistate 700 de telefoane, numai în 2012.

Un deținut a prins o cioară și a mâncat-o

Reprezentanţii APADORCH l-au vizitat, la cerere, pe un deţinut, care a reclamat că în camera lui, unde stătea singur, se produc adesea inundaţii de la duş. Într-adevăr, furtunul dușului avea capul rupt, bazinul WC-ului era dezafectat, iar camera avea podeaua udă, apă care se prelingea și pe holul secției. Reprezentanții penitenciarului au dat vina pe deținut.

Într-o altă cameră stătea singur alt deţinut care părea să sufere de afecţiuni psihice. Cadrele de pe secţie au declarat că acesta ar fi prins o cioară pe geamul camerei şi a mâncat-o. Deţinutul a urlat continuu diverse reproşuri şi ameninţări la adresa personalului.

Cu PET-ul înfipt în budă, de teama șobolanilor

Loading...
Pagina 1 din 2



Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate