Editura Evenimentul si Capital

UE intră în tangaj economic: căderea Chinei și criza refugiaților amenință economiile europene

Iulian Chifu
Autor: | | 5 Comentarii | 2183 Vizualizari

Uniunea Europeană a primit o veste bună, potrivit căreia criza economică din 2008 s-a încheiat (nu și criza datoriilor suverane, care cresc într-o accelerație constantă, deoarece unele state nu respectă acordurile de stabilizare).

 Însă la scurt timp, optimismul moderat a fost aruncat în aer de semnele unei noi crize de creștere extrem de complicată, care amenință Europa de mâine. Iar sursa vine de la China, unul din marii consumatori de produse europene, și un stat care e furnizor global de produse de larg consum ieftine (și de calitate redusă), și care găzduiește și multe din industriile delocate din statele europene cu scopul de a atinge o eficiență și avantaje competiționale utilizând forța de muncă ieftină ce nu există pe continent. Și nu e singura îngrijorare.

Într-adevăr, semnalele venite de la China în ultima vreme sunt de-a dreptul preocupante. Mai întâi, închiderea bursei de două ori consecutiv, pentru că indicia au coborât sub marja acceptabilă a tranzacționării. Apoi nivelul creșterii economice sub orice așteptare și sub nevoia de dezvoltare și absorbție a unui stat cu asemenea demografie. În fine, datoriile administrațiilor locale și regionale, creditele neperformante și orașele fantomă, toate amenință capacitatea de creștere a Chinei. În orice caz, actualul model de creștere intensivă prin producție excesivă pare definitiv depășit.

Pe de altă parte, o clasă mijlocie mai evoluată și dornică de succes presează piața muncii. Corporatiști sau investitori la bursă, câteva milioane de chinezi, în total, doresc deja salarii comparative cu cele la nivel internațional, presând asupra competitivității Chinei, competitivitate obținută pe baza forței de muncă foarte ieftină. În plus, cum o parte mare din piața Chinei este deținută de Germania la export, o eventuală intrare în dificultate a statului fanion al Europei ar afecta pe deplin economia UE. Și nu mai vorbim aici despre multele industrii delocalizate, estimate la 40% din producția germană, care se află în China și pot fi afectate de noile crize ale Beijingului.

Fondul Monetar Internaţional a avertizat Europa și în privinţa dificultăţilor economice provocate de criza refugiaţilor şi a cerut autorităţilor să facă eforturi mai susţinute pentru asimilarea migranţilor. Avalanşa de refugiaţi reprezintă o dificultate majoră pentru capacitatea de absorbţie a pieţei muncii din UE şi testează sistemele politice, se arată în ediţia revizuită a raportului „World Economic Outlook” al FMI. Astfel, găzduirea migranților introduce presiuni majore asupra statelor UE care îi găzduiesc, mai mult, posibilitatea de absorbție și transformare a unui imigrant în salariat care să-și plătească taxele este redusă de munca la negru, pe salarii mici, și de pregătirea precară a celor veniți cu valurile de imigranți, principala preocupare fiind limba de comunicare necunoscută de noi veniți.

„Acţiuni politice pentru sprijinirea integrării migranţilor pe piaţa forţei de muncă sunt decisive pentru atenuarea temerilor privind excluziunea socială şi costurile fiscale pe termen lung. Eforturile pentru sprijinirea integrării migranţilor ar putea debloca beneficiile economice pe termen lung de pe urma fluxului de refugiaţi”, se arată în raportul instituţiei financiare internaţionale. Potrivit FMI, băncile centrale ar trebui să continue să stimuleze creşterea iar ministerele de Finanţe ar trebui să majoreze cheltuielile pentru investiţii acolo unde este posibil. De asemenea, FMI a avertizat că valul de refugiaţi pune presiuni asupra Uniunii Europene fiind necesar să se asigure că migranţii îşi vor găsi un loc de muncă.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate