Ucraina – încă un pas spre RUPERE. Kievul instituie BLOCADA în Estul țării. Cum va REACȚIONA Putin?

Ucraina – încă un pas spre RUPERE. Kievul instituie BLOCADA în Estul țării. Cum va REACȚIONA Putin?

Regimul de la Kiev a suspendat miercuri, 15 martie, orice trafic de mărfuri înspre și dinspre Estul separatist, producând îngrijorare în legătură cu o posibilă ruptură a țării.

Prin această măsură, Kievul a oficializat blocada feroviară instituită acum câteva săptămâni de militanți ai opoziției ucrainene și foști combatanți.

Moscova a făcut apel la Kiev să revină urgent asupra măsurii, pentru a evita o „catastrofă umanitară”, scrie Le Figaro.

Separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei, privați de livrările de cărbune și de oțel, au răspuns confiscând bunurile combinatului siderurgic Metinvest sau minele grupului DTEK Energy.

Ne puteți urmări și pe Google News

Blocada reprezenta o mare dilemă pentru președintele ucrainean Poroșenko: dacă ar fi spart-o cu forța, risca să provoace o gravă criză internă, punându-și în cap opoziția; dacă ar fi închis ochii, ar fi minat autoritatea statului și pe a lui personal.

Așa că președintele ucrainean a decis să impună o blocadă guvernamentală, declarând că astfel contracarează amenințarea socială și politică pe care blocada informală o reprezenta.

Suspendarea traficului va fi menținută până ce rebelii pro-ruși vor ceda controlul asupra unui anumit număr de întreprinderi înregistrate în Ucraina și vor respecta Acordurile de la Minsk, a anunțat Consiliul de Securitate ucrainean.

Militanții ucraineni care au instituit această blocadă acum câteva săptămâni susțin că traficul de mărfuri dintre Donbas și restul Ucrainei nu face decât să-i îmbogățească pe oligarhi și să alimenteze conflictul care durează de trei ani și a făcut 100.000 de morți.

În paralel, Kievul a impus tot miercuri sancțiuni împotriva a cinci filiale ucrainene ale unor bănci ruse, cărora nu li se va mai permite să transfere bani în afara Ucrainei.

Moscova nu a anunțat încă în ce mod va reacționa la mutarea făcută de Kiev; o lipsă de reacție a sa în ajutorul militanților pro-ruși din Estul Ucrainei ar putea fi interpretată ca o slăbiciune din partea lui Putin.

Guvernul german și-a exprimat temerile față de riscul tot mai mare al unei ruperi a Ucrainei, făcând apel către Kiev și Moscova să reglementeze situația.

Berlinul și Parisul sunt puterile desemnate de UE să negocieze cu Kievul și Moscova o soluție de pace în așa-zisul format Normandia.