Ucraina, țara înghețată de la porțile Europei

Ucraina, țara înghețată de la porțile Europei

La un an de la victoria în stradă a forțelor pro-europene, Ucraina este o țară divizată, pe teritoriul căreia s-a format o enclavă separatistă, iar pacea rămâne un obiectiv îndepărtat.

Ucraina a marcat, ieri, un an de pribegie în drumul său spre Occident, presărat cu lupte violente și rupturi teritoriale care fac din fosta republică sovietică un nou focar de instabilitate în estul Europei. Pe 22 februarie 2014, fostul lider de la Kiev, Viktor Ianukovici, părăsea pe ascuns țara, scenă de câteva luni a unei puternice mișcări pro-europene, dând startul unei perioade de ample turbulențe care au culminat cu anexarea, de către Rusia, a Crimeii și, ulterior, cu rebeliunea separatistă din est.

Aniversare însângerată

Un „marș al demnității” a fost organizat ieri la Kiev și în alte orașe pentru a marca „Euromaidanul”, mișcarea pro-europeană, începută în noiembrie 2013, care s-a încheiat cu fuga lui Ianukovici. Mai mulţi lideri europeni, între care preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, preşedintele german, Joachim Gauk, și cel moldovean, Nicolae Timofti, erau aşteptaţi ieri în capitala ucraineană pentru a participa la eveniment. De la București, președintele Klaus Iohannis a salutat aspirațiile pro-europene ale ucrainenilor. „Gândul meu se îndreaptă cu respect către toți cei care și-au dat viața pentru libertate, în acele zile tumultuoase. Am văzut cum o naţiune renaşte şi cum aspiraţiile ei nu pot fi distruse de şenilele tancurilor. În multe privinţe, eroii Euromaidanului au semănat cu eroii de la Timişoara sau Bucureşti, din 1989”, a declarat liderul român.

Ne puteți urmări și pe Google News

La Harkov, al doilea oraș ca mărime din țară, „marșul demnității” a fost ieri însângerat de un atentat cu bombă în care și-au pierdut viața cel puțin trei persoane. Poliția ucraineană, care a denunțat un act terorist, a arestat mai mulți suspecți care plasaseră o bombă într-o furgonetă parcată chiar lângă punctul de plecare al marșului. 

5.700 de persoane au murit în conflictul armat din estul Ucrainei. Peste 100 și-au pierdut viața în manifestațiile pro-europene de la Kiev

În contrapondere la manifestațiile din Ucraina, la Moscova a fost organizată, sâmbătă, o demonstrație „anti-Maidan” în care partici panții au denunțat „haosul” instaurat în Ucraina de către Occident. Tot sâmbătă, într-un interviu difuzat de o televiziune rusă, fostul președinte Viktor Ianukovici, refugiat în Rusia, și-a exprimat speranța că se va putea întoarce în Ucraina sa pentru a ajuta o țară „distrusă”.

Război și pace

La un de la succesul Euromaidanului, Ucraina rămâne o țară divizată, prinsă între tratative fragile de pace și lupte crâncene, în estul țării. Ieri, Kievul și separatiștii proruși au încheiat un acord pentru retragerea armamentului greu de pe linia frontului, așa cum prevede armistițiul încheiat la Minsk. Potrivit acestui text, cele două tabere trebuie să-şi retragă „toate armele grele” pentru a stabili o zonă tampon cu o lăţime cuprinsă între minimum 70 km şi maximum 140 de km, în funcţie de tipul de arme grele. În ciuda acordului anunțat ieri, luptele crâncene au continuat în apropiere de Donețk, fieful insurgenților, și Mariopol, orașul-port de la Marea Azov care stă în calea unui culoar terestru spre Crimeea.

Presa ucraineană a subliniat ieri că, la un an de la încheierea mișcării pro-europene de la Kiev, niciun oficial nu se află la închisoare, după moartea a peste 100 de manifestanți în demonstrațiile începute în noiembrie 2013. Rudele victimele și organizațiile internaționale cer declan șarea unei anchete independente pentru găsirea vinovaților.