Editura Evenimentul si Capital

Ucraina în plină criză politică, economică, de credibilitate şi cu ofensiva rusă în Donbas reluată | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 5 Comentarii | 2231 Vizualizari

Ziua de marţi, 16 februarie, a fost una extrem de nefastă pentru Kiev, confruntat cu o criză politică internă, cu criza economică şi de credibilitate, şi cu reluarea pe scară largă a ofensivei ruse în Estul Ucrainei.

 Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a cerut în cursul dimineţii premierului Arseni Iațeniuk şi procurorului general Viktor Şokin să-şi depună demisiile. La ora 5, procurorul general îşi depunea demisia, după ce adjunctul său se retrăsese acuzând lipsa luptei anticorupţie, în condiţiile în care surse americane, dezvăluite de presa ucraineană, oferiseră un miliard de dolari ajutor dacă Şokin pleacă. Şi a plecat.

Nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu Premierul Arsenii Yatseniuk, care avea de susţinut după amiaza raportul activităţii guvernamentale şi de suportat o moţiune de cenzură susţinută de două partide importante ale coaliţiei, între care Solidaritatea - Blocul Petro Poroshenko al Preşedintelui. De altfel, toate partidele coaliţiei, cu excepţia Frontului Popular al lui Yatseniuk, au anunţat că vor vota moţiunea de neîncredere, care survine demisiei fostului Ministru al Economiei, lituanianul Aivaras Abramovicius, cunoscut reformist şi în care se baza încrederea comunităţii internaţionale pentru reformele viitoare, ministru care a acuzat perpetuarea practicilor corupte vechi ale oligarhilor din arcul guvernamental, de data aceasta.

„Guvernul a făcut multe pentru a salva țara, pentru stabilizarea situației economice și începutul reformelor, dar societatea considera în mod clar ca s-au făcut mai multe greșeli decât realizări, și şi-a retras sprijinul pentru miniştri”, a declarat Poroșenko. „Reformatarea totală a guvernului trebuie să se bazeze pe actuala coaliție dintre Solidaritatea, Frontul Popular, Samopomici și Patria”, a spus el. De asemenea, Preşedintele Ucrainei s-a exprimat împotriva eventualelor alegeri parlamentare anticipate și a asigurat că își va exercita dreptul de a dizolva parlamentul „numai în cazuri extreme”.

Ei bine, la vot, moțiunea împotriva Guvernului condus de Arseni Yațeniuk nu a fost susținută în Rada Supremă de la Kiev. Votul de neîncredere a fost exprimat de 194 de deputați din cei 236 prezenți în sală. Împotriva moțiunii au votat de 2 deputaţi. Pentru demiterea Executivului, erau nevoie de 226 de voturi din totalul celor 450 de mandate pe care le are Legislativul ucrainean. O altă moțiune de cenzură va putea fi înaintată abia în sesiunea următoare a Radei Supreme.

Acum viaţa politică din Ucraina este în şah etern. Cu un Preşedinte şi un Premier antagonici în urma ieşirii publice a Preşedintelui, avem un executiv bicefal blocat în imposibilitatea de a colabora, şi cu o tranşă a FMI îngheţată până nu livreză în materie de reforme şi combaterea corupţiei. O situaţia imposibilă în care noua majoritate pregătită de preşedintele Radei Supreme, Volodymyr Groysman, dat ca viitor premier, nu mai e în situaţia de a o redresa.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate