UCRAINA. În Parlamentul de la Kiev se decide soarta guvernului IAȚENIUK

UCRAINA. În Parlamentul de la Kiev se decide soarta guvernului IAȚENIUK

Premierul ucrainean Arseni Iațeniuk se va adresa Parlamentului, azi, unde ar putea primi un vot de neîncredere. Un astfel de vot va însemna prăbușirea guvernului, ceea ce va duce la alegeri anticipate.

Guvernul lui Iațeniuk a fost criticat din cauza ritmului lent al reformelor și a fost acuzat de corupție. Statele occidentale s-au arătat îngrijorate din cauza demisiei unor figuri importante din Executiv, care susțineau reformele, cum a fost ministrul Economiei.

Partidul președintelui Petro Poroșenko va vota pentru caracterizarea activității lui Iațeniuk ca „nesatisfăcătoare”, a declarat liderul acestei formațiuni, Iuri Lutsenko.

Popularitatea premierului a scăzut, în contextul luptelor interne și a acuzațiilor de corupție.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul Economiei, Aivaras Abromavicius, văzut ca un reformator de către Occident, a demisionat la începutul lunii, spunând că foarte multe fonduri publice au fost deturnate. FMI a amenințat că nu va mai da bani Ucrainei, dacă nu sunt puse în practică reformele.

Facţiunea condusă de Iulia Timoşenko, împreună cu alte grupuri parlamentare, între care şi o parte din parlamentarii Blocului lui Petro Poroşenko (BPP), vor demisia cabinetului lui Iaţeniuk, după o serie de scandaluri de corupţie şi demisia unor miniştri reformatori.

Iaţeniuk (41 de ani), care conduce guvernul ucrainean din februarie 2014, urmează să-şi prezinte raportul anual de activitate marţi după-amiază, relatează AFP.

După întâlnirea cu Iaţeniuk luni seara, mai mulţi deputaţi ai facţiunii prezidenţiale BPP, cea mai importantă din actualul parlament cu 143 de parlamentari, au anunţat că vor califica activitatea guvernului drept 'nesatisfăcătoare', fără a exclude o moţiune de cenzură.

Alte două componente ale coaliţiei majoritare - Samopomoşci şi Batkivşcina (26, respectiv 19 deputaţi) - s-au pronunţat în mod clar pentru plecarea lui Iaţeniuk, a cărui activitate este susţinută doar de 8% dintre ucraineni, în timp ce aproape 70% din electorat vrea demisia sa, conform sondajelor.

În cazul în care moţiunea de cenzură va trece, aceasta ar putea însemna sfârşitul coaliţiei de guvernare pro-occidentale, ale cărei principale forţe sunt BPP şi formaţiunea premierului Frontul Popular (81 de deputaţi) şi ar putea antrena alegeri anticipate.