Editura Evenimentul si Capital

Ucraina în fața încercărilor multiple: reluarea războiului, probleme economice, lipsa reformelor și dispute în coaliție | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 5 Comentarii | 1488 Vizualizari

Ucraina începe noul an din postură complicată, cu un număr de provocări în creștere, care mai de care mai periculoase.

 Cea mai importantă este posibilitatea prăbușirii, în fapt, a acordurilor Minsk 2 și reluarea luptelor deschise din Estul Ucrainei. Deja nu e liniște și se acumulează morții și răniții, atacurile se amplifică zilnic la linia de contact. Mai grav, ultimele zile au marcat o continuare a avansării pas cu pas, sub radar, a forțelor ruse și pro-ruse către Mariupol. O localitate ocupată, alta asediată, toate arată că 31 decembrie ar putea fi cântecul de lebădă al formulei actuale de încetare a focului, mai ales că sancțiunile europene au fost prelungite și Rusia nu mai simte nici o constrângere de salvare a aparențelor.

Ucraina este în plin război și pe alte linii: Crimeea a fost militarizată, iar localnicii continuă să fie asediați. Nu numai tătarii sau ucrainenii rusificați. Platformele ucrainene au fost târâte către spațiul propriu-zis al Rusiei iar exploatările din apele teritoriale ale peninsulei au început fără nici o regulă. Militarizarea debalansează profund echilibrul regional, în timp ce Ucraina trebuie să se pregătească de relansarea războiului. Cu altă armată, e adevărat, alte trupe și armamente, dar oricum în dezavantaj în fața Rusiei, cu care se confruntă deschis, inclusiv după recunoașterea făcută de Putin privind prezența militară rusă în Donbas, în interviul cu presa locală și străină din Rusia.

La nivel economic, situația e departe de a se fi îmbunătățit. Reformele sunt puține și fragile, timide deseori, oligarhii continuă să controleze ministere și ramuri întregi, chiar dacă expun public pe rivalii lor spoliați de averi și trecuți pe lista de urmăriți ai foștilor colaboratori ai lui Ianukovici. Datoria către Rusia nu a fost restructurată, nici plătită, ci trecută la pasiv, în timp ce Occidentul continuă să pompeze credibilitate și bani pentru susținerea Kievului. Iar situația averilor potentaților regimului e una descurajatoare pentru orice audit occidental.

Dacă la nivelul reformelor drumul e fără întoarcere, disputele din interiorul coaliției par să se fi acutizat după alegerile locale și după ce partidul premierului a avut o performanță negativă teribilă. Arsenii Iațeniuk a făcut o contraperformanță care l-a făcut pe Mihail Saakashvili să-l atace direct, dorindu-i postul - fostului președinte georgian devenit guvernator de Odesa alăturându-i-se un deputat al partidului Solidaritatea lui Poroșenko, care l-a luat literalmente în spate de la tribună pe premier, cerându-i să plece. Președintele ucrainean a intervenit și a cerut menținerea coaliției, dar diviziunile sunt majore, iar Batkivshcina Iuliei Timoșenko e din ce în ce mai vocală și critică public.

Peste toate, legea descentralizării nu a trecut în a doua lectură, așa cum nici preluarea frontierei de către autoritățile ucrainene, pe zona controlată de separatiști, nu a fost posibilă. Acordul Minsk 2 este împins în față, vizita vicepreședintelui american Joe Biden s-a soldat cu avertisment ultimativ pentru reforme, combaterea corupției și aplicarea deplină a acordului de încetare a focului de către partea ucraineană, chiar și unilateral, în absența unor gesturi ale Rusiei. Însă dansul politic este ambiguu și complex, deseori lesne de definit. Și războiul bate la ușă. Asta în statul devenit frontiera Occidentului și linia de apărare în fața agresiunii ruse în Est.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate