UCIGAȘUL „UNSUROS”, 2500 de VICTIME anual. Senatul i-a declarat RĂZBOI

UCIGAȘUL „UNSUROS”, 2500 de VICTIME anual. Senatul i-a declarat RĂZBOI

Comisia de sănătate publică din Senat a luat marți în discuție un proiect de lege, inițiat de parlamentarii USR. Proiectul de lege prevede scăderea conținutului de ”acizi grași trans-nesaturați” (AGTN) din alimentele care ajung la consum.

Proiectul prevede schimbarea rețetelor și a etichetelor mai multor produse de larg consum, cum ar fi biscuiții, floricelele de porumb și multe altele.

Proiectul își propune limitarea utilizării uleiurilor și grăsimilor în produsele alimentare destinate consumului uman. Inițiatorul principal este doctorul Adrian Wiener, senator USR, dar demersului său i s-au alăturat toți colegii parlamentari ai partidului.

Doctorul Wiener a spus că acest ”ingredient” nu este nici pe departe inofensiv, statisticile arătând că aproximativ 50.000 de persoane mor anual doar în Europa din cauza aditivării alimentelor cu acizi grași trans-nesaturați. Tot el apreciază că mortalitatea în țara noastră ar putea fi redusă cu 2000-2500 de persoane anual, dacă această lege va fi adoptată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce este acest ucigaș

În proiect se spune că acizii grași trans-nesaturați sunt cei care au ”cel puțin o legătură dublă neconjugată, întreruptă de cel puțin o grupare metilen, carbon-carbon, în configurație trans”.

Inițiatorii propun, privind utilizarea uleiurilor și grăsimilor, inclusiv a emulsiilor cu grăsime, prezente în produsele alimentare destinate consumului uman:

”Operatorii din sectorul alimentar au următoarele obligații:

a) în produsele alimentare prelucrate, conținutul de AGTN să nu depășească 2 grame/100 grame de ulei sau grăsime din conținutul acestora;

b) în produsele ”libere de AGTN”, conținutul de AGTN să nu depășească 0,5 grame/100 de grame de ulei individual sau grăsime individuală din produsul finit;

c) să eticheteze produsele alimentare care conțin AGTN cu informații privind cantitățile de AGTN, exprimate în grame/100 de grame de ulei sau de grăsime individuală din produsul finit.”

Cei care vor încălca aceste reguli riscă amenzi între 20.000 și 50.000 lei. Produsele neconforme se confiscă și se distrug. Dacă legea e adoptată, etichetele trebuie schimbate în termen de 6 luni și implementarea conținutului de AGTN trebuie făcută în decurs de un an. Aceste prevederi vor provoca reacții ale producătorilor, la această oră existând produse care au și 50 grame/100 de grame aditivi AGTN.

Proiectul de lege, integral, AICI