TURCUL care a descoperit binefacerile MÂNCĂRII gătite

TURCUL care a descoperit binefacerile MÂNCĂRII gătite

Turcul dr. Mehmet Gunay poate concura liniștit cu cercetătorii britanici, vestiți în toată lumea pentru desoperirile lor, după ce a declarat, vineri, la conferinţa în domeniul nutriţiei, dieteticii şi sportului de la Târgu Mureş, că sportul şi mâncarea gătită acasă, în locul celei de la fast food, pot preveni bolile grave, cum sunt anumite tipuri de cancer, diabetul sau cele cardiovasculare.

Turcul Mehmet Gunay este decanul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii Gazi din Ankara.

"Este natura noastră să fim activi, nu sedentari. Modernismul a eliminat nevoia de a fi activ, dar nu a putut schimba nevoile pe care corpul nostru le are. Prin sport pot fi reduse şi prevenite decesele din infarct miocardic, accident vascular cerebral şi din unele tipuri de cancer (...) Soluţia pentru prevenirea bolilor este sportul, mâncarea gătită acasă şi sucurile preparate acasă, în locul mâncării de tip fast food şi a sucurilor", a arătat Mehmet Gunay.

Acesta a prezentat un studiu cu o perspectivă "sumbră", care subliniază faptul că dată fiind alimentaţia, peste 1 milion de americani vor suferi un atac de cord, dintre care 30% nu vor supravieţui, iar 500.000 vor suferi un accident vascular cerebral.

Ne puteți urmări și pe Google News

Turcul Mehmet Gunay a spus că sportul ajută în prevenirea unor tipuri de cancer, dar şi în prevenirea altor boli cum sunt cele ale circulaţiei sângelui, diabetul, depresiile etc.

Potrivit profesorului Gunay, citat de Agerpres, între beneficiile sportului se regăsesc reducerea problemelor de sănătate, inducerea unei stări de bine, a unui somn de calitate, controlul greutăţii şi stimularea secreţiei de endorfine. Dr. Gunay crede că pentru a avea naţiuni sănătoase este necesară o schimbare de mentalitate, în sensul adoptării unei alimentaţii sănătoase şi deschiderea disponibilităţii de a face sport.

Disciplina Ştiinţele Motricităţii a Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, în parteneriat cu Asociaţia Română de Nutriţie şi Dietetică, organizează, vineri şi sâmbătă, la Târgu Mureş, a treia ediţie a Conferinţei cu Participare Internaţională "Cercetări transdisciplinare în fiziokinetoterapie, activităţi fizice şi nutriţie sportivă", la care participă peste 80 de cadre didactice universitare şi cercetători de prestigiu ai domeniilor vizate din 11 ţări.

"La această ediţie participă, printre alţii, un grup numeros de cadre didactice şi cercetători de la Gazi University din Ankara, Turcia, devenind astfel un autentic partener al manifestării noastre. Comitetul ştiinţific al conferinţei este format din 84 de cadre didactice universitare şi cercetători de prestigiu ai domeniilor vizate, din nu mai puţin de zece ţări, pe lângă cei din România, astfel: Africa de Sud, Bulgaria, Croaţia, Italia, Republica Moldova, Serbia, Statele Unite ale Americii, Taiwan, Turcia şi Ucraina', a declarat prof. univ. dr. Nicolae Neagu, şeful Disciplinei Ştiinţele Motricităţii de la UMF Târgu Mureş. 

Între participanţii înscrişi la conferinţă, cadre didactice universitare, cercetători şi studenţi, participă profesionişti şi specialişti din fiziokinetoterapie, educaţie fizică şi sport şi nutriţie sportivă.

Manifestarea face parte din conferinţa comună în domeniul nutriţiei, dieteticii şi sportului, organizată de Asociaţia Română de Nutriţie şi Dietetică (ARoND) în colaborare cu Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, care se derulează începând de miercuri până sâmbătă.