Editura Evenimentul si Capital

EVZ 25 ani

Cum a ajuns Erdogan PRIMUL DESPOT dintr-o țară NATO. Tot ce trebuie să știi despre sistemul politic din Turcia

Radu Ghelmez
Autor: | | 6 Comentarii | 1764 Vizualizari

Sistemul politic turcesc nu este decât la suprafaţă similar cu cel din Vest şi trebuie înţeles în profunzime aşa cum e el înainte de a critica sau aplauda o parte sau altă. Politica turcească s-a întors în ultimii douăzeci de ani la un sistem balcanic/bizantin în care puterea politică este distribuită prin intermediul unor reţele paralele de influenţă.

Partidele turceşti sunt, privite de la distanţă, reprezentări locale ale familiilor politice europene, ceea ce ne induce frecvent în eroare. Alegătorii turci nu se prezintă, însă, la vot din patru în patru ani ca să aleagă cine cred ei că trebuie să conducă ţară - cum se întâmplă la noi, de exemplu-, ei sunt implicaţi în mod activ şi permanent într-o structură informală de putere ce distribuie piramidal, dinspre un vârf politic către baza electorală, avantaje, putere, influenţă, relaţii, business, securitate şamd.

AKP este exemplul de manual. Partidul islamist conservator reprezintă doar imaginea politică a unei astfel de reţele care îl are în centru pe Erdogan şi care împarte beneficiile poziţiei lui cu cei din imediata apropiere, care, la rândul lor, au nişte protejaţi ce profită de poziţia protectorului şi care şi ei au, fiecare în parte, un grup mai mare de protejaţi şi tot aşa până când se ajunge la nivelul cel mai de jos al piramidei şi care este format din oamenii simpli, cetăţenii turci ce votează.

Cum arată sistemul politic din Turcia

Există câteva caracteristici importante ale acestui gen de reţea politică: - se organizează în jurul unui caracter puternic, un om care să transceadă cumva limitările umane, care să fie sau măcar să pară suprauman (Erdogan a avut afişe electorale cu el îmbrăcat în Superman). - necesită transferuri de sus în jos sau dinspre centru spre margini într-o proporţie considerată acceptabilă de părţi, fiind în esenţă un contract social ce expiră în momentul în care suficienţi participanţi consideră că primesc mai puţin decât e cazul. - este foarte profitabilă pentru toate părţile implicate, toţi oamenii care adera la această reţea profită relativ faţă de cei care se plasează în afară ei în diferite moduri. - este activă social şi uşor de mobilizat pentru că legăturile între protejaţi şi protectori sunt strânse şi personale (motiv pentru care au şi ieşit oamenii aşa repede în stradă vineri noapte) - generează în ansamblul sau sinergii valoroase în primul rând economic, dar şi în planul securităţii personale şi al libertăţii de expresie în limitele acceptate de reţea şi o stabilitate aparenţă.

Mă aştept să reacţionaţi la ce zic mai sus cu un "ah, adică mafia politică, nu aşa funcţionează şi PSD la noi?" şi o să va răspund că da, aşa e, şi la noi există elemente ale acestui tip de a face politică şi ele au fost predominante până la un punct din istoria noastră recentă. La noi însă lucrurile s-au mai schimbat din perioada năstăsistă, când cred că a fost apogeul genului asta de networking politic - social.

Erdogan și Gulen, umăr la umăr

În momentul în care sistemul politic din Turcia s-a liberalizat într-o oareşcare măsură la presiunea Vestului, dar şi ca urmare a greșelilor consecvente şi consistente ale partidelor de factură europeană, dar cu obiceiuri orientale, ce supravieţuiau politic doar sub privirea atentă a generalilor, două reţele paralele au prins rădăcini şi au început să se dezvolte fulminant. Una este AKP (a lui Recep Tayyip Erdogan-n.red.), cealaltă este Hizmet (mişcarea gulenistă). Amândouă sunt organizaţii islamiste, ceea ce este de înţeles pentru că majoritatea covârşitoare a turcilor sunt musulmani conservatori, aşa că primele iniţiative care au profitat de un regres al kemalismului autoritar s-au dezvoltat explicabil în mijlocul comunităţilor musulmane private decenii întregi de opţiuni politice reprezentative.

Şi AKP şi Hizmet au crescut rapid, atrăgând cu o viteză fascinantă turci din cele mai variate straturi sociale, turci care aveau, în esenţă, un singur punct în comun: toţi credeau (şi cred) că identitatea naţională turcă nu poate fi definită în mod corect fără includerea componenţei religioase. Cu alte cuvinte, acei militari, profesori, bancheri, oameni de afaceri, ziarişti, politicieni, oameni simpli, pentru care religia este parte din viaţă de zi cu zi şi care au fost persecutaţi sau s-au simţit persecutaţi de secularismul agresiv şi de multe ori neinspirat al partidelor kemaliste, au găsit în sfârşit o structura politică prin care să poată să îşi exprime opţiunea pentru un stat turc musulman tolerant.

AKP s-a concentrat pe industrie, armata, servicii sociale şi ruralul sărac, în timp ce Hizmet a atras cu precădere oameni din învăţământ, servicii bancare şi sistemul juridic, judecători, procurori, poliţişti. Cele două mişcări s-au aliat aproape imediat împotriva inamicului comun, faimosul "deep state", în esenţă o reţea similară de putere şi interese politice condusă însă în mod netransparent şi cu o mâna de fier de generalii turci.

În momentul în care AKP a preluat puterea prin alegeri libere, lucrurile au început să se mişte foarte repede şi foarte în bine. Relaţiile economice, facilitate de legăturile de fier şi onoare dintre oamenii de afaceri din cadrul celor două mişcări islamiste, au explodat şi au propulsat Turcia către o prosperitate economică pe care nu o mai văzuse de secole. Bunăstarea astfel generată s-a scurs în jos prin cele două mişcări către membrii de rând care, etern săraci şi persecutaţi pentru conservatorismul lor religios vreme de decenii, au descoperit brusc nu doar că o duc mai bine decât niciodată, dar şi că sunt, în sfârşit, liberi să îşi exprime credinţele religioase în spaţiul public fără frică. Progresul social dublat de cel economic a ajutat enorm mişcările islamiste, validandu-le practic abordarea politică şi întărindu-le atât tracţiunea în masă profundă a cetăţenilor turci, cât şi puterea politică şi ponderea propriilor agenţi în structurile statului.

Trebuie zis că perioada de început a guvernării AKP a reprezentat şi cea mai optimistă vreme a relaţiei dintre turci şi kurzi. AKP a deschis dialogul cu PKK, dialog blocat de generalii ultranaţionalişti şi ”turk-purişti”, dacă îmi permiteţi inovaţia lexicală, şi a semnat ulterior şi un armistiţiu care a dus la cea mai îndelungată perioada de linişte şi securitate din întreagă istorie modernă a Turciei. E de remarcat şi că majoritatea kurzilor au votat AKP şi mulţi dintre ei votează încă şi azi cu AKP, din cauza că şi kurzii turci sunt preponderent conservatori religios şi s-au solidarizat cu partidul islamist pe considerente religioase, la momentul respectiv mai importante decât divergenţele etnice, mai ales când conflictul etnic a fost alimentat de reacţiile exagerate şi distructive ale militarilor seculari inamici deschis ai AKP.

Când au considerat că sunt suficient de puternici, AKP şi Hizmet au declanşat împreună un asalt la baionetă împotriva "deep state", arestând reprezentanţii din vârful armatei şi ai sistemului judiciar sub diverse pretexte, multe reale, unele inventate. E de reţinut că Hizmet (Gulen) a avut principalul rol în decapitarea structurilor de forţă care menţineau statul secular sub ameninţarea baionetelor. Procurorii, poliţiştii şi judecătorii gulenisti au fost cei ce au construit dosarele, arestat, judecat şi condamnat generalii şi politicienii ce trebuiau arestaţi, în timp ce AKP le-a asigurat sprijinul politic necesar.

Succesul incredibil şi neaşteptat al alianţei dintre cele două grupări islamiste s-a dovedit fatal pentru această. AKP a început să preseze pentru o islamizare mai agresivă dublată de o întoarcere la viziunea otomană în politică turcească, în timp ce Hizmet a militat pentru o "influenţare" a societăţii turce către Islam prin puterea exemplului membrilor mişcării şi prin demonstrarea prin fapte, nu prin decrete, că islamismul este parte din Turcia şi este bun pentru Turcia. Practic şi simplificând un pic, AKP a adoptat o politică de islamizare prin "hard power", în timp ce Hizmet una "soft power".

Ruptura...

... s-a produs în momentul în care procurorii şi poliţiştii turci afiliaţi la Hizmet, aliaţii cei mai buni ai AKP până atunci şi exact aceiaşi inşi care au îngenuncheat "the deep state" scoţându-i colţii, au declanşat o serie de anchete privind dosare de corupţie care vizau politicieni de la vârful AKP, miniştri şi, cel mai grav, însuşi fiul lui Erdogan. Erdogan a reacţionat extrem de virulent şi i-a acuzat pe guleniști de trădare. Practic, omul a văzut în anchetele guleniste un atentat direct la puterea sa şi s-a temut că este o lovitură de stat soft în progres. A reacţionat foarte categoric şi a declanşat o primă epurare guleniștilor din serviciilor de forţă şi a sistemului de justiţie. Au urmat multe altele şi continuă şi azi eliminarea membrilor Hizmet din structurile statului turc prin orice mijloace, oricât de reprobabile.

Cum AKP deţinea puterea la nivel formal şi reprezenta Turcia din punct de vedere politic, în timp ce Hizmet era doar o structura informală ce colecta oamenii fideli principiilor lui Gulen, Erdogan a câştigat prima şi cea mai grea bătălie într-o partidă extrem de strânsă şi apoi pe cele ulterioare din ce în ce mai uşor.

Între timp, prosperitatea economică şi puterea militară relativă în creştere i-au permis lui Erdogan să înceapă să viseze la un Orient Mijlociu în sfera de influenţă turcă şi să lanseze o serie de iniţiative diplomatice şi ale serviciilor de informaţii care să pregătească terenul pentru instalarea de regimuri aservite în ţările din jur (Siria şi Irak în primul rând). AKP şi-a supraestimat însă potenţialul şi, împins de realitate să constate că bătălia pe scena internaţională este mult mai agresivă şi mai complicată decât la intern, a început să facă tot felul de tâmpenii strategice. Una dintre ele şi probabil cea mai mare a fost facilitarea constituirii de reţele jihadiste de recrutare şi transfer de oameni şi echipamente în Turcia pentru a prăbuşi regimul Baathist de la Damasc.

Erdogan a aflat însă pe pielea proprie, cum au aflat înaintea lui şi pakistanezii şi irakienii şi saudiţii şi sirienii şi probabil şi alţii, că pe jihadişti îi poţi chema, dar nu le poţi spune să plece şi că cine îşi imaginează că îi poate controla este mai prost decât martirii lor. ISIS şi al-Qaeda au început să îşi dezvolte reţelele proprii de activişti, finanţatori, recrutatori şi adepţi, constituind astfel, sub nasul lui Erdogan, încă două reţele de putere politică, independente de cele trei deja existente şi cu un mesaj politic islamist de factură jihadistă, mult mai radical decât discursul main stream al AKP şi, din cauza asta, mai atractiv pentru minoritatea musulmană radicală ce a căpătat aripi în guvernarea AKP, dar care s-a considerat nereprezentată de tonul mai civilizat al acestora.

Că să fie treaba treaba, nici PKK n-a stat degeaba în anii armistiţiului şi şi-a construit o aripa politică legitimă, HDP, un partid având la vârf nişte inşi absolut remarcabili. HDP a venit cu o oferta foarte interesantă, adresându-se mai întâi kurzilor, dar apoi şi celorlalte minorităţi religioase din Turcia, ca de exemplu alevi, minorităţi care se simţeau din ce în ce mai ameninţate de evoluţia discursului AKP, care s-a radicalizat abrupt într-o tentativă, cu un oarece succes, de a face concurenţă jihadiştilor. HDP a crescut rapid ameninţând să consume suportul kurzilor sunni pentru AKP, un element important, deşi nu esenţial în strategia electorală a lui Erdogan.

În iunie anul trecut, HDP a reuşit să obţină suficiente voturi cât să nege majoritatea în parlament, deţinută până atunci de AKP, şi să pună în pericol supremaţia politică a lui Erdogan fix în momentul în care acesta se pregătea pentru un nou val de centralizare şi consolidare a puterii. Asta a fost punctul de ruptură şi de acolo încolo lucrurile au mers din rău în mai rău pentru Turcia în general şi pentru Erdogan în particular.

Divide et impera

Practic, în Turcia există acum mai multe reţele de putere politică şi influenţă socială care se concurează şi se vânează una pe alta. În prim plan continuă să fie AKP, dar care este subminat din subteran de Hizmet, de rămăşiţele "deep state", de jihadişti şi de kurzii organizaţi cum erau pe vremuri irlandezii într-o ramură politică, HDP, şi una insurgenţă, PKK. Niciuna dintre reţelele competitoare nu este suficient de puternică pentru a contesta supremaţia AKP de una singură şi niciuna dintre ele nu conlucrează cu altă, dimpotrivă, în Turcia de azi e un fel de "toţi contra tuturor", dar înrăutăţirea situaţiei economice, scandalurile diplomatice, prăbuşirea relaţiilor cu UE şi complicarea celor cu americanii creează multiple vulnerabilităţi, aşa că Erdogan s-a simţit obligat să acţioneze.

Strategia pusă la cale de turci pare genială până când te uiţi să vezi unde a ajuns Turcia azi. Erdogan a încercat să diminueze puterea reţelelor concurente aruncându-le în lupta una contra celeilalte. A rupt armistiţiul cu PKK şi a trimis Armata în operaţiuni militare în sudul Turciei, sperând astfel că structurile "deep state" din Armată, puternic naţionalist-rasiste, vor prioritiza strivirea kurzilor înaintea înlăturării lui de la putere, ceea ce i-ar oferi timpul necesar să elimine ultimele rămăşiţe guleniste din sistemele critice. A facilitat prin politică sa siriană un conflict pe viaţă şi pe moarte între jihadişti şi kurzi, prin care i-a făcut pe aceştia inamici principali, apoi a închis ochii la nişte atentate extrem de suspecte, pe care ISIS le-a pus la cale împotriva unor mitinguri HDP şi care au decapitat concurentul politic cel mai periculos.

Apoi, în timp ce peste Turcia se întindea haosul atentatelor teroriste şi al conflictului militar deschis dintre Armata turcă şi PKK, conflict ce a ras mii de vieţi şi oraşe întregi de pe faţă pământului, Erdogan a ieşit în faţă şi s-a poziţionat că fiind singura opţiune care oferă stabilitate în această din ce în ce mai turbulentă situaţie. Speriaţi de bombe la modul cel mai propriu, alegătorii turci şi-au amintit că, într-adevăr, AKP este formaţiunea politică ce a adus pacea şi prosperitatea în Turcia după anii eternului război pe care guvernele votate de generali l-au întreţinut şi au pariat pe AKP să restabilească această pace, fără să înţeleagă că actualele conflicte sunt diferite faţă de cele din anii 80 - 90 şi sunt preponderent rodul acţiunilor AKP.

Şi aşa ajungem la săptămâna trecută, când rodul politicilor divizive ale AKP şi-a atins expresia cea mai violenţă de până acum. O facţiune a armatei care pregătea în subteran o lovitură de stat împotriva AKP a aflat că Erdogan ştie deja cine sunt şi ce vor să facă şi a decis să acţioneze înainte de a fi complet pregătită pentru a preîntâmpina contralovitura lui Erdogan.

Nu am aflat încă (eu) ce componentă are această facţiune, AKP acuză guleniștii, dar acesta este doar un gest reflex şi previzibil când vine vorba de AKP. Gulen a dezavuat lovitura de stat aproape imediat, în timp ce se întâmpla, şi nici nu am văzut alte indicii că facţiunea gulenistă din Armată ar fi pus la cale această operaţiune militară. E de presupus deci că sunt nişte rămăşiţe ale "deep state" în spatele organizării acestui coup, dar trebuie zis, în special pentru că văd că multă lume zice că e sigur înscenare pentru că "deep state did it better before", că reţeaua generalilor a fost mult slăbită de asaltul combinat al AKP şi Hizmet din ultimul deceniu şi că e foarte posibil că nici măcar să nu fi fost implicată în totalitate sau să îşi fi sincronizat acţiunile, aşa că eşecul este explicabil.

Reacţia lui Erdogan este iarăşi previzibilă şi lipsită de inteligenţă, chiar dacă pare necesară din punctul lui de vedere. Erdogan nu poate să se limiteze azi la a execută doar puciştii, pentru că întregul eşafodaj pe care îşi sprijină el puterea stă pe echilibrul între concurenţii lui. E destul de uşor de bănuit că acum nu arestează doar pe cei direct implicaţi, ci încearcă să profite de dezastru că să lovească fără prejudicii în toate reţelele concurente. Taie deci la grămadă citind de pe listele pe care le avea deja militari, guleniști, opoziţie, presă, oricine poate fi tăiat fără să atragă suspiciuni prea mari, de unde şi numărul destul de semnificativ de arestări şi relaţia lor destul de vagă cu operaţiunile rebele din weekend.

Nu face însă decât să slăbească Turcia, lovind fără discriminare sau discernământ în inamicii politici doar pentru că îi sunt inamici politici şi slăbind astfel structurile de forţă ale statului turc până în punctul în care el însuşi este extrem de vulnerabil în faţă agenţilor din afară care sunt, după cum i-au demonstrat-o în Siria şi nu numai, mult peste calibrul lui şi care vor acţiona din ce în ce mai agresiv în perioada următoare pentru destabilizarea Turciei şi aruncarea ei într-un război civil ce o va şterge de pe harta puterilor militare şi diplomatice regionale.

Zilele lui Erdogan la putere sunt numărate, va pleca într-o săptămână, într-o lună sau într-un an, dar va pleca mai degrabă mai devreme decât mai târziu pentru că jocul pe care îl joacă este peste nivelul lui de competenţă şi a intrat în vizorul unor puteri pentru care elocventă lui şi capacitatea de a mobiliza anumite sectoare ale publicului turc nu fac nici doi bani.

De ce l-au sprijinit pe Erdogan chiar și inamicii

În final, vreau să vă ofer explicaţia cea mai probabilă pentru care întreagă societate turcă, inclusiv inamicii declaraţi ai lui Erdogan, s-au declarat de partea acestuia vineri spre surpriză şi dezamăgirea neinformată a multor români. Ei bine, ultima oară când Armata a preluat puterea în Turcia, a arestat o jumătate de milion de oameni, dintre care câteva mii au fost pur şi simplu dispăruţi a la Argentina. Jumătate de milion de oameni arestaţi. Rostogoliţi un pic în minte numărul asta până capătă greutate şi o să înţelegeţi că, aşa cum zicea cineva recent foarte bine, nu tot ce este secular, este liberal şi nu tot ce este iliberal este mai rău decât orice este secular.

Vă sfătuiesc să citiţi cu atenţie mesajele europene şi americane. Europenii nu au zis nici un moment că Erdogan este un democrat, ce zic ei este că susţin regimul ales democratic şi instituţiile democratice ale statului turc. Este o nuanţă extrem de importantă, crucială chiar, pentru că face diferenţa dintre a valida regimul AKP că fiind democratic şi doar a îl identifica prin admiterea adevărului recunoscut de toată lumea cum că a fost ales democratic. UE ştie că Erdogan nu mai este demult un democrat şi nu face decât să bastardizeze democraţia, dar înţelege în acelaşi timp că este, pentru moment, singură alternativă viabilă pe termen scurt la haosul la graniţele noastre pe care l-ar genera un război civil  în Turcia. Mesajul european este singurul posibil care menţine integritatea teritorială a Turciei, orice altă reacţie decât sprijinirea cu condiţii a guvernului până la urmă legitim va duce la destrămarea acesteia şi profitul direct al vecinilor cu ambiţii, Rusia şi Iran.

Pentru moment, AKP trebuie să restabilească autoritatea guvernului asupra întregului teritoriu şi capacitatea Armatei de a apară naţiunea turcă. După ce acest obiectiv imediat va fi îndeplinit, se vor crea condiţiile pentru a corecta ferm traiectoria politică a Turciei care a ieşit din sfera minoră a politicilor locale neconstructive şi ameninţă acum pe toată lumea din jur. Să avem răbdare, deci, şi să nu judecăm ce nu înţelegem, ci mai degrabă să căutăm să înţelegem. (Intertitlurile aparțin redacției)
Alte articole din categoria: Invitaţii evz

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
07:00 Surse: Lista scurtă de MINIȘTRI a PSD. ARTILERIA GREA a partidului intră în joc 19:26 Tăriceanu a făcut ANUNȚUL. Ce spune despre o majoritate ALDE-PNL 16:44 Portretul-robot al VIITORULUI PREMIER. Cine vine la Palatul Victoria 16:19 Klaus Iohannis despre premier: O să REZOLV foarte REPEDE problema MAJORITĂȚII 15:12 PSD pregătește „Guvernul fără pitpalaci” 15:00 Planul chinezesc al echipei Ponta - Grindeanu 14:28 Capul fostului ȘEF SRI George Maior, CONDIȚIE pusă în PSD pentru noul Guvern 13:05 De ce nu vrea PNL să intre la guvernare 09:28 Greșeala FATALĂ din LISTA de PREMIERI a lui Dragnea, descoperită de Băsescu 16:25 Ce spune Iohannis despre ALEGERILE ANTICIPATE 13:45 Ce ASCUNDE programul CONSULTĂRILOR la Cotroceni 12:53 STRATEGIA PNL înaintea CONSULTĂRILOR cu Iohannis. Orban NU VREA la guvernare - surse | Exclusiv EvZ 12:51 Portița matematică a lui Klaus Iohannis: PSD riscă să piardă guvernarea 10:57 Cine nu i-a RĂSPUNS la telefon lui GRINDEANU după ce a fost DEMIS 09:58 Noul premier: lista scurtă din PSD - surse 09:27 Evoluție INCREDIBILĂ în SONDAJE pentru PSD, în urma CRIZEI INTERNE. Influența SCANDALULUI asupra electoratului 08:52 Ce va face ministrul Justiției PÂNĂ în ULTIMUL MINUT, după demiterea Guvernului. Declarațiile lui Toader 00:20 Grindeanu ARE O INFORMAŢIE-BOMBĂ DESPRE ŞEFUL PSD: „I-am spus lui Dragnea…” Premierul a vorbit şi despre SCHEMA MARII TRĂDĂRI care L-A DEZAMĂGIT CRUNT 18:50 Cronica Războiului conjugal din PSD. România lui Cristoiu

Articole salvate