Turcia despre acuzaţiile Moscovei: "Minciuni ale maşinii de propagandă sovietice. Avem dovezi că Rusia face afaceri cu teroriştii jihadişti "

Turcia despre acuzaţiile Moscovei: "Minciuni ale maşinii de propagandă sovietice. Avem dovezi că Rusia face afaceri cu teroriştii jihadişti "

Premierul turc Ahmet Davutoglu a respins acuzaţiile Rusiei potrivit căreia Turcia ar cumpăra petrol de la Statul Islamic drept "propagandă în stil sovietic" şi a subliniat că ţara sa, membră NATO, face tot ceea ce poate pentru a securiza frontiera cu Siria.

Ministerul rus al Apărării a afirmat miercuri că Moscova deţine probe potrivit cărora preşedintele turc Recep Tayyp Erdogan şi familia sa beneficiază de pe urma unei contrabande cu petrol provenind din teritorii aflate sub controlul SI atât în Siria, cât şi în Irak. Ulterior, înalţi oficiali din cadrul Ministerului rus al Apărării au prezentat într-o conferinţă de presă cele TREI trasee folosite pentru introducerea petrolului ISIS pe teritoriul turc. Ruta vestică duce către porturile turceşti de la Mediterană, cea nordică spre rafinăria Batman iar cea estică la baza uriaşă de transbordare din oraşul turcesc Cizre. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a precizase, anterior, că va demisiona imediat din funcția de președinte în cazul în care Moscova va reuşi să probeze acuzaţiile privind contrabanda cu petrol.

"În timpul Războiului Rece exista o maşină sovietică de propagandă. Ea crea zilnic alte minciuni. Mai întâi trebuiau să le creadă ei şi apoi se aşteptau să le creadă lumea. Erau minciuni şi prostii de la Pravda", a declarat Davutoglu, citat de mediafax.ro.

"Era o tradiţie apusă, dar a apărut brusc, din nou. Nimeni nu acordă nicio valoare minciunilor maşinii de propagandă în stil sovietic", a spus premierul turc într-o conferinţă de presă, înainte să plece într-o vizită oficială în Azerbaidjan.

Ne puteți urmări și pe Google News

O respingere de către Statele Unite constituie, a adăugat Davutoglu, o dovadă în plus a faptului că Moscova vinde o poveste "fabricată".

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner, a declarat miercuri că Washingtonul respinge ideea că Guvernul turc este implicat într-o contrabandă cu petrol alături de jihadişti, precizând că nu a văzut nicio probă care să susţină aceste acuzaţii.

Însă preşedintele Barack Obama şi alţi oficiali americani de rang înalt şi-au exprimat de asemenea frustrarea, în ultimele zile, faţă de lacune în domeniul securităţii pe o porţiune de aproximativ 100 de kilometri din frontiera dintre Turcia şi teritoriul sirian aflat sub controlul ISIS.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat miercuri că unele zone nu sunt încă securizate în mod adevcat.

Davutoglu a declarat joi că Turcia face tot ceea ce poate pentru a ridica "bariere fizice" în zona respectivă. Turcia cooperează cu parteneri din cadrul coaliţiei antijihadiste, cu scopul de a izgoni din zonă luptătorii SI aflaţi dincolo de frontiera siriană, a adăugat el.

În total "98 de kilometri de frontieră se află sub controlul Daesh (acronimul arab al SI), iar acolo sunt ridicate bariere fizice", a spus Davutoglu.

"Turcia întreprinde o serie de eforturi, alături de elemente din cadrul coaliţiei, cu scopul de a îndepărta Daesh de frontieră, în perioada următoare", a adăugat el.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat joi că Ankara deţine probe potrivit cărora Moscova este implicată în operaţiuni ilegale de comerţ cu petrol ale Statului Islamic, în Siria, respingând acuzaţii potrivit cărora Turcia ar importa petrol de la jihadişti, relatează AFP online.

"Avem probe. Vom începe să le prezentăm lumii", a declarat Erdogan într-un discurs susţinut în faţa un0r sindicalişti, la Ankara.

Şeful statului turc a citat în acest sens numele omului de afaceri sirian George Haswani, "titular al unui paşaport rus".

În discursul anual privind starea naţiunii, în Parlamentul rus, preşedintele Vladimir Putin a declarat joi că Rusia nu va uita niciodată că turcii îi ajută pe terorişti.

"Întotdeauna am considerat trădarea un lucru foarte ruşinos", a spus el, adăugând că nu confundă actuala conducere a Turciei cu poporul turc.

"Nu vom uita înjunghierea în spate din partea Turciei şi relaţia lor apropiată cu teroriştii", a spus Putin, referindu-se la doborârea unui avion militar rusesc de către forţele aeriene turce la frontiera cu Siria şi la acuzaţiile de contrabandă cu petrol referitoare la conducerea turcă.

"Turcia nu va scăpa cu un embargo asupra roşiilor după doborârea bombardierului rus. Vom continua să le amintim ce au făcut", a ameninţat Putin.

Toate negocierile referitoare la proiectul gazoductului Turkish Stream au fost suspendate, a declarat joi ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak, transmite Sputnik.