Turcia dă în clocot Europa! Berlinul îngrijorat. Austria: ''Stop la negocierile pentru intrarea în UE''. Merkel:'' Acordăm multă importanţă concluziilor observatorilor OSCE''

Turcia dă în clocot Europa! Berlinul îngrijorat. Austria: ''Stop la negocierile pentru intrarea în UE''. Merkel:'' Acordăm multă importanţă concluziilor observatorilor OSCE''

Foarte precaute primele reacţii după referendumul turc, din partea Germaniei, ţara care găzduieşte cea mai mare comunitate de turci aflată peste hotare. Angela Merkel şi Sigmar Gabriel au dat un comunicat comun că ''e de aşteptat ca după o bătălie dură la referendum, guvernul turc să încerce un dialog respectuos cu toate forţele politice şi sociale ale ţării''.

O precauţie care devine aproape suspectă privind desfăşurarea scrutinului turcesc. Cancelarul, vicele său şi ministrul de Externe au amintit şi că - înainte ca concluziile OSCE să fie făcute cunoscute - Berlinul dă ''multă importanţă analizelor observatorilor''.

Şi asupra referendumului, guvernul german continuă să menţină un dubiu oficial: ''Comisia de la Venezia a Consiliului Europei deja a exprimat serioase îndoieli asupra acestei reforme constituţionale''. Apelul către Erdogan este ca ''să ţină cont''.

În Germania s-a repetat ieri ceea ce s-a petrecut la alegerile prezidenţiale din 2015 când Erdogan a fost votat de o covârşitoare majoritate, dar jumătate din populaţie n-a mers la vot.

În ţara Angelei Merkel trăiesc 1,4 milioane de turci care ar fi putut să-şi exprime opţiunea. Cifra reprezintă jumătate din cea de 2,9 milioane de turci aflaţi peste hotarele ţării lor. Dar nici măcar jumătate n-au mers la urne (46,2%), iar 63,1 au votat DA!

Ne puteți urmări și pe Google News
Comunitatea e divizată. Acest lucru e evident observând reacţiile din seara votului: automobile în sărbătoare cu steagul turcesc şi claxoane la Berlin, Hamburg şi alte oraşe, iar în berăriile celor cu NU şi în sediile partidelor de opoziţie, feţe posomorâte şi lacrimi la aflarea rezultatului, titrează presa germană la unison.

Preşedintele Asociaţiei turcilor din Germania, Gokay Sofuoglu, a exprimat clar ceea ce mulţi gândesc: ''E nevoie să găsim modalitatea de a atrage aceste persoane care trăiesc într-o ţară democratică precum Germania şi care se exprimă în favoarea autocraţiei în Turcia''.

În Austria, unde 3/4 dintre turci au votat pentru Erdogan, un procent neliniştitor, ministrul de Externe, conservatorul Sebastian Kurz, deja s-a exprimat că ''Turcia nu poate fi membru UE'' şi că e nevoie ''s-o terminăm cu prefăcăciunea negocierilor pentru aderare''.Şi din partea conservatorilor germani au venit ceva reacţii la adresa lui Merke   Elmar Brok, europarlamentar CDU de cursă lungă şi foate fidel cancelarei, a făcut deja cunoscut că pedeapsa cu moartea anunţată de Erdogan,  înseamnă că ''viitorul Turciei în Europa e mort şi îngropat''.

Manfred Weber (CSU) cere deja ca negocierile Ankarei cu UE să fie anulate. Adevărata întrebare este dacă Erdogan aspiră încă la acel obiectiv...

Trebuie amintit că Angela Merkel a fost luată la ţintă puternic de către Erdogan în campania electorală, mai ales după ce multe oraşe germane au negat miniştrilor turci posibilitatea de a ţine conferinţe, consfătuiri, întâlniri, refuzul oficial  fiind pentru motive de securitate. El a acuzat că se folosesc ''metode naziste'', de a găzdui terorişti, acuze pe care cancelarul a încercat, în limita posibilului, să le ignore, numindu-le ''nedemne de un răspuns''.

Merkel riscă însă ruperea acordul asupra refugiaţilor. Înţelegerea era cu promisiunea a 6 miliarde de euro din bani europeni pentru ca Turcia să ţină sub control milioanele de refugiaţi veniţi din zonele de conflict, ca Siria.