Turcia cumpără un sistem antirachetă de la chinezi, dar vrea să îl integreze în capacitățile defensive ale NATO

Turcia cumpără un sistem antirachetă de la chinezi, dar vrea să îl integreze în capacitățile defensive ale NATO

Noul sistem antirachetă cu rază lungă de acţiune pe care Turcia intenţionează să-l achiziţioneze din China va fi integrat în structura defensivă a NATO, a declarat luni un purtător de cuvânt al preşedinţiei de la Ankara, contrazicându-l astfel pe ministrul turc al apărării, care a susţinut anterior că acest proiect nu va fi legat de infrastructura Alianţei, transmite Reuters.

Compania chineză China Precision Machinery Import and Export Corporation a câştigat în anul 2013 un contract în virtutea căruia s-a angajat să furnizeze armatei turce un sistem antirachetă în valoare de 3,4 miliarde de dolari, fapt care a atras critici din partea NATO şi SUA cu privire la posibilele probleme de securitate, dar şi de compatibilitate ale acestor instalaţii cu infrastructura NATO.

Afirmaţiile de săptămâna trecută ale ministrul apărării, Ismet Yilmaz, care a spus că Ankara nu intenţionează să integreze noul sistem în infrastructura de apărare antiaeriană a NATO, au amplificat aceste îngrijorări.

În schimb, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei de la Ankara, Ibrahim Kalin, a indicat luni că în condiţiile în care Turcia este “una dintre cele mai importante state în linia de securitate a NATO, cu siguranţă că ea va asigura integrarea şi armonizarea sistemului” cu cele ale Alianţei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul Ibrahim Kalin a mai precizat săptămâna trecută, în răspunsul scris adresat parlamentului în urma unei interpelări, că evaluarea ofertelor s-a încheiat şi decizia privind achiziţia sistemului chinezesc este definitivă. Dar şi această declaraţie a fost contrazisă de alţi oficiali, care au susţinut că încă există posibilitatea ca acest contract să fie în cele din urmă adjudecat de o altă companie.

Printre companiile concurente evocate se numără Eurosam (deţinută de concernul franco-italian MBDA şi de grupul francez Thales), care s-a clasat pe locul doi la licitaţia din anul 2013, precum şi cea americană Raytheon, producătoarea sistemului Patriot.