Turcia a început să transfere acţiuni de stat la un fond suveran de investiţii

Turcia a început să transfere acţiuni de stat la un fond suveran de investiţii

Guvernul turc a transferat participaţiile pe care le deţine la cea mai mare bancă, la bursa din Istanbul şi la operatorul de conducte Botas către un fond suveran de investiţii creat pentru finanţarea marilor proiecte de infrastructură.

Participaţiile deţinute de Trezoreria turcă la banca TC Ziraat Bankasi AS, producătorul de petrol de gaze TPAO, precum şi un pachet de aproape 7% din acţiunile operatorului de telefonie Turk Telekomunikasyon AS se vor număra printre activele pe care le va deţine fondul suveran, se arată într-un decret guvernamental publicat duminică în Monitorul Oficial, transmite Agerpres, citând Bloomberg. 

De asemenea, către noul fond vor fi transferate şi participaţia de 73,6% din acţiunile Borsa Istanbul AS, operatorul singurei burse de valori din Turcia, precum şi pachetele de acţiuni la operatorul de cablu TV şi satelit Turksat, la grupul minier Eti Maden şi producătorul de ceai Cay Isletmeleri, se mai arată în decretul guvernamental. Urmează ca Guvernul de la Ankara să mute şi participaţia sa de 51,1% din acţiunile băncii Turkiye Halk Bankasi AS şi pachetul de 49,1% la compania aeriană Turkish Airlines, scoţându-le de pe lista companiilor incluse în programul de privatizare. 

Noul fond suveran de investiţii al Turciei, aprobat de Parlamentul de la Ankara în luna august 2016, va utiliza sumele generate de pe urma vânzării de active pentru a finanţa mari proiecte de infrastructură, precum aeroporturi, porturi, drumuri şi căi ferate, ministrul turc al Economiei, Nihat Zeybekci, apreciind că mărimea fondului ar putea ajunge şi la 200 de miliarde de dolari. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Planul românesc după model turcesc

Un plan similar, de creare a unui Fond suveran de investiţii, a fost adus în dezbatere şi în România, fiind inclus de PSD în programul de guvernare lansat în campania electorală. 

Potrivit programului pomenit, Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) ar urma să fie alimentat cu acţiunile statului la 200 de companii, valoarea cumulată a acestora ajungând la 45 miliarde lei. Statul ar urma să deţină 100% acest FSDI, banii generaţi fiind destinaţi proiectelor de reindustrializare, finanţării proiectelor stategice, absorbţie fonduri europene etc.

La începutul acestei luni, Ştefan Nanu, director al Trezoreriei în cadrul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), a declarat că un grup de lucru analizează mai multe opţiuni şi mai multe structuri de realizare a fondului suveran de investiţii.