Tudose sare peste Parlament la un contract de 895 de milioane de euro cu americanii

Tudose sare peste Parlament la un contract de 895 de milioane de euro cu americanii

Contractul de achiziție a 227 de transportoare blindate ar putea fi adoptat prin Hotărâre de Guvern

Informație bombă: Ministerul Apărării Naționale sare Parlamentul în pri vința celui de-al doilea mare contract de achiziții militare, contractul de transportoare blindate, contract estimat la aproape un miliard de euro.

Voi explica mai jos tehnica legislativă prin care se evită repetarea unei situații cum a fost cea a aprobării contractului pentru cumpărarea rachetelor Patriot.

Mai bine lipsă

Ne puteți urmări și pe Google News

E vorba de cumpărarea a 227 de transportoare blindate 8x8, de la asocierea dintre firma General Dynamics și Romarm. Contractul este de aproximativ 895 de milioane de euro, considerat al doilea mare contract din seria de achiziții militare.

Despre acest contract s-a vorbit mult în ultima perioadă, compania americană deținătoare a producătorului de blindate Mowag va fabrica modelul 8x8 Piranha 5 la Uzina Mecanică București, dar primele 30 de transportoare cumpărate de români sunt din Elveția.

Ministerul Apărării a elaborat un proiect de lege pentru această asociere și achiziție, pentru că o ordonanță din 2011 obligă Guvernul să ceară aprobarea Parlamentului pentru achizițiile mai mari de 100 de milioane de euro.

Proiectul din 20 octombrie

Pe 20 octombrie, MApN a pus în dezbatere publică două proiecte de lege, prezentate pe larg în Evenimentul Zilei. Era vorba de contractul pentru „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”, achiziția celebrelor Patriot, și proiectul legii privind achiziția de către Ministerul Apărării Naționale a produselor şi serviciilor cuprinse în etapa 1 a programului esențial de înzestrare „Transportor blindat pentru trupe 8x8”.

Cele două proiecte încheiau, din punct de vedere politic, disputa dintre liderii celor două camere ale Parlamentului și Președinție, Guvern și Minister pe tema rolului pe care fiecare urma să îl joace în definitivarea contractelor atât de interesante pentru partea americană.

Totuși, la ședința de Guvern din 8 noiembrie, Cabinetul Mihai Tudose a înaintat Parlamentului doar legea „rachetelor”, despre cea privind transportoarele blindate nemaiauzindu-se nimic. Mișcările parlamentarilor erau contra-cronometru, pentru că în ambele cazuri Guvernul își luase obligația de a face plăți până la sfârșitul anului. Pentru Patriot, prima tranșă de plătit era de 764,78 dolari, iar în cazul transportoarelor trebuia să cumpărăm 5 bucăți în 2017.

Proiectele ar fi trebuit să ajungă pe masa Guvernului în cadrul unei ședințe extraordinare de vineri, 3 noiembrie, dar acea ședință s-a amânat. E vorba de mult-discutata ședință în care Guvernul dorea să adopte și măsurile „Revoluției fiscale”, dar, cu o zi înainte, președintele Klaus Iohannis a făcut o conferință de presă și Mihai Tudose a amânat întreaga ordine de zi.

Pe 2 noiembrie, ministerul decide să pornească pentru contractul transportoarelor Piranha 5 pe o altă cale decât cea a plenului legislativului.

Decizia Guvernului

Pe 2 noiembrie, ministerul a pus pe site un proiect de hotărâre de Guvern care spune cam același lucru cu proiectul de lege care nu a mai ajuns la Guvern.

În proiect se spune: „Se aprobă circumstanțele şi procedura specifică aferente etapei 1 a programului esențial de înzestrare „Transportor blindat pentru trupe 8x8”, prevăzute în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezenta hotărâre, în vederea atribuirii unui acord-cadru de furnizare a 227 de transportoare blindate pentru trupe 8x8 şi derivate pe platforma PIRANHA 5 şi a suportului logistic inițial către General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH, în considerarea calității de parte în acordul de cooperare cu Compania Națională ROMARM S.A.- Filiala Uzina Mecanică Bucureşti S.A..”

Formularea e asemănătoare cu aceea din proiectul de lege: „Se autorizează Ministerul Apărării Naționale să desfăşoare procedura specifică cu General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH, în considerarea calității de parte în acordul de cooperare cu Compania Națională ROMARM S.A.- Filiala Uzina Mecanică Bucureşti S.A., să semneze şi să deruleze acordurile cadru/contractele subsecvente cu, atribuite în baza acesteia prin Compania Națională «Romtehnica» – S.A.”

Ambele documente erau, pe 21 noiembrie, unul lângă celălat pe site-ul ministerului.

Cu sprijinul Coaliției parlamentare

Tot pe 2 noiembrie, Mihai Fifor trimite la Parlament o scrisoare prin care cere avizul comisiilor de apărare, ordine publică și siguranță națională pentru a face achiziția. Ministrul le comunică parlamentarilor că e vorba de o extindere a programului de înzestrare aprobat pe 18 aprilie, în care se vorbea de 94 de transportoare, în valoare de 370 de milioane de euro. Acum se dorește achiziția a 227 de transportoare Piranha 5, evaluate la 895.020.200 euro.

Ministrul mai solicită să i se aplice o prevedere legală care să-i permită achiziția fără un vot în plen, invocând interesul esențial de securitate.

Comisiile reunite acordă, pe 6 noiembrie, „un vot favorabil pentru inițierea de către MApN a procedurilor specifice de atribuire a contractului de achiziție aferent programului Transportor blindat pentru trupe 8x8”.

Mențiunea acestui vot se regăsește și în ședința Birourilor permanente reunite din 7 noiembrie, când deputatul Gabriel Vlase, care a condus ședința, anunță sec: „Scrisoare din partea comisiilor pentru apărare, ordine publică şi siguranță națională ale Camerei Deputaților şi Senatului referitoare la solicitarea Ministerului Apărării Naționale Comisiile au acordat un vot favorabil la solicitarea domnului ministru şi vă propun să transmitem această scrisoare la Minister, dacă sunteți de acord. Mulțumesc.”

Proiectul de hotărâre va fi supus plenului Guvernului și probabil va fi adoptat, dat fiind că are avizul comisiilor de apărare. Rămâne de văzut dacă el va înlocui proiectul de lege în totalitate sau va fi promovat și acesta. Sursele mele spun că va fi abandonată complet „calea” Parlamentului pentru acest contract. Un oficial din Ministerul Apărării mi-a spus că „nu am încă un răspuns oficial, dar așa este, HG-ul ăsta va înlocui proiectul acela de lege.”