Tudorel Toader riscă demiterea dacă nu împinge „Dosarul Belina” la CCR

Tudorel Toader riscă demiterea dacă nu împinge „Dosarul Belina” la CCR

PSD ia în calcul revocarea din funcție a ministrului Justiției, Tudorel Toader, dacă acesta nu vrea să scrie sesizarea către CCR privind un conflict juridic de natură constituțională între DNA și Guvern în „dosarul Belina”, în care procurorii i-a luat în vizor pe miniștrii Sevil Shhaideh și Rovana Plumb

Conducerea centrală a PSD a analizat, ieri, timp de trei ore, în prezența premierului Mihai Tudose, situația miniștrilor Dezvoltării și Fondurilor Europene, Sevil Shhaideh și Rovana Plumb. Cele două sunt acuzate de procurorii DNA că în anul 2013 au participat la adoptarea a două Hotărâri de Guvern prin care unele părți din Insula Belina și Brațul Pavel „au trecut ilegal” din proprietatea statului în administrarea Consiliului Județean Teleorman, „pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private”. Lacul Belina este unul dintre locurile preferate de pescuit ale liderului PSD Liviu Dragnea, fost șef CJ Teleorman, iar firma care a închiriat lacul Belina și brațul Pavel este Tel Drum, asociată tot cu numele lui Dragnea.

Iohannis, inofensiv

În spatele ușilor închise, conducerea PSD a prezentat ieri o analiză tehnico-juridică a actelor emise de către cei doi miniștri la acea vreme, concluzia fiind că acestea nu au niciun motiv să își dea demisia, au relatat surse din partid pentru EVZ. Mai mult, Shhaideh și Plumb au fost convinse de conducerea PSD să nu demisioneze după ce au fost asigurate că președintele Klaus Iohannis nu poate să le suspende din funcție, au relatat pentru EVZ sursele citate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Constituția prevede că președintele României poate dispune suspendarea din funcție a unor miniștri dacă s-a cerut urmărirea lor penală, însă doar „pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor”. Or, potrivit analizei din PSD, Shhaideh era secretar de stat în 2013, iar Plumb era ministru al Mediului însă faptele reclamate de DNA nu au avut loc în actualul său mandat de ministru.

Amândouă au spus în ședința PSD că au respectat legea, nu au făcut nimic ilegal și se consideră nevinovate, iar liderii PSD au votat, în unanimitate, să le susțină în continuare în Guvern.

Liderul Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat ieri că există o „solidaritate fără fi sură” a PSD-ALDE față de Sevil Shhaideh (stânga) și Rovana Plumb FOTO: EVZ

Ultimatum

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a anunțat ieri că va cere vineri, într-o ședință lărgită a partidului care va avea loc în teritoriu, la Sucevița, revocarea din funcție a ministrului Justiției, Tudorel Toader pentru că nu intervine legal în „atacul” procurorilor asupra PSD.

„Nu prea avem ministru al Justiţiei (...) În momentul în care se încalcă decizia CCR şi vezi că procurorii fac încă desant către Guvern, tu ca ministru al Justiţiei aveai obligaţia să ieşi primul cu declaraţie, e legal, nu e, e normal, nu e. E prea de tot, e un ministru care nu intervine cu nimic din punct de vedere legal. Apar probe, apar înregistrări, apar oameni din sistem care vorbesc de abuzuri incalificabile, și tu continui să taci?”, a explicat el.

Deși președintele PSD, Liviu Dragnea, a încercat să calmeze ieri lucrurile și a spus că nu se discută despre schimbarea din funcție lui Toader, tot el a anunțat că ministrul Justiției este obligat prezinte rapid un calendar de promovare a legilor justiţiei, dar şi o poziţie publică faţă de „întâmplări din ultima perioadă generate de stenograme, de înregistrări, de dezvăluiri şi aşa mai departe”.

Sesizare

Surse din partid au spus ieri EVZ că și alți lideri PSD precum ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu și președintele executiv al partidului, Niculae Bădălău, l-au criticat ieri pe Toader în ședința partidului. „Da, au fost mai mulți colegi care au avut același punct de vedere legat de activitatea ministrului”, a confirmat Ștefănescu pentru EVZ.

Concluzia la care au ajuns PSD-iștii este că Guvernul trebuie să depună cât mai rapid la CCR o sesizare privind un conflict juridic de natură constituțională între DNA și Guvern în dosarul Belina, pe modelul OUG 13 când Curtea Constituțională a spus că puterea judecătorească a încălecat puterea executivă.

Edilul le-a povestit ieri jurnaliștilor cum unii părinți vor să-și facă copiii procurori pentru că aceștia au salarii mari și nicio răspundere FOTO: EVZ

Negoiță: Toți avem dosare penale! Ce facem?

Primarul sectorului 3 din Capitală, Robert Negoiță, a spus ieri că un ministru nu are de ce să își dea demisia dacă un procuror a decis începerea urmăririi penale împotriva sa pentru că funcționează prezumția de nevinovăție. „Eu cred că ne dorim o societate normală, or o societate normală înseamnă exact ce spune în Constituţie - prezumţia de nevinovăţie. Şi, până la urmă, într-un fel sau altul, nu vedeţi că toţi avem dosare penale? Ce facem? Ne dăm demisia toţi?”, a declarat primarul, la sediul PSD.

Dragnea spune că a devenit o țintă a DNA FOTO: MARIUS VLAD

Final anunțat

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a dat ieri semnalul politic pentru respingerea de către parlamentarii partidului a cererii DNA de încuviințare a urmăririi penale a ministrului Rovana Plumb. El a spus că deputații PSD vor vota așa cum vor considera de cuviință, dar cu o seară înainte a anunțat că, personal, se va opune cererii procurorilor. „Peste o săptămână ce facem, mai ia doi nu ? După aia, doi şi încă doi şi ne trezim că DNA-ul face Guvernul. Eu voi vota împotrivă, vă spun de acum, să ţipe toţi, şi ambasadele să ţipe, am dreptul ăsta constituţional să votez aşa cum cred eu şi-l voi exercita”, a spus Dragnea la Antena 3.