Editura Evenimentul si Capital

Toader I-A PREDAT ÎNCĂ O LECŢIE DE DREPT şefei DNA după ce aceasta A DEPUS PLÂNGERE LA CSM: „Sunt de notorietate distincțiile”

Autor: | | 32 Comentarii | 13668 Vizualizari

Ministrul Justiției, Tudorel Toader a reacționat după ce Laura Codruța Kovesi a decis să facă o sesizare împotriva sa.

„Sunt de notorietate distincțiile dintre contenciosul constituțional și contenciosul administrativ!”, a declarat Tudorel Toader pentru Stiripesurse.ro

Laura Codruța Kovesi a decis să facă o sesizare împotriva șefului ei, ministrul Justiției, Tudorel Toader. În acestă dimineață , ministrul Justiției a făcut o serie de declarații în care arăta că, că legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorii, ci judecătorii de contencios administrativ. 

KOVESI ÎL ATACĂ pe Toader la CSM! Dosarul Insula Belina I-A ASMUŢIT PE GREII DIN JUSTIŢIE. Breaking news!

O PARTE DIN CONFERINŢA DE PRESĂ SUSŢINUTĂ AZI DE TUDOREL TOADER:

Reporter: După părerea mea, dl Dragnea spunea, că aveți două sarcini, una legată de respectarea calendarului pentru legile justiției, și a doua, să aveți o poziție publică față de scandalurile din justiție ..(neinteligibil).., care este poziția dvs față de faptul că conducerea DNA este anchetată de Inspecția Judiciară?

Tudorel Toader: Acum, poziția publică am mai exprimat-o și o mai exprim, dar ca să am o fundamentare riguroasă pentru această poziție, trebuie, evident, să vedem și această nouă decizie a CCR. Ce v-aș putea spune, însă, de principiu, Hotărârile de Guvern sunt acte normative infralegale, cum se spune, sub lege, în ierarhia actelor normative. Hotărârile de Guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. În această ipoteză, că e hotărâre de Guvern, că este un ordin de ministru, verificarea legalităţii actelor normative infralegale se realizează de către instanţa de contencios administrativ. Și dvs știți faptul că multe hotărâri de Guvern au fost atacate la instanțele de contencios administrativ, spre a se verifica de către judecători legalitatea unui act normativ inferior legii. Prin urmare, în opinia mea și după știința mea, legalitatea unei Hotărâri de Guven nu o verifică procurorul, ci judecătorul specializat în contencios administrativ.

Tudorel Toader: Există o delimitare foarte simplă și foarte clară. În ierarhia actelor normative avem, Constituția a reglementat, toate actele normative trebuie să răspundă exigențelor Constituției, legea fundamental. Actele normative sunt infraconstituționale, sub Constituție, se împart în două mari categorii: cele care au putere de lege, Ordonanța și Legea care se verifică sub aspectul constituționalității de către Curtea Constituțională, cele care sunt sub Lege, sub Ordonanță, se verifică de către Instanța de Contencios-Administrativ de către judecătorul specializat în verificarea actelor normative infralegale. De aceea, avem două tipuri de contencios când se verifică actele juridice. Avem contenciosul constituțional și ne ducem cu obiecții sau excepții la Curtea Constituțională și contenciosul administrativ și ne ducem cu verificarea legalității Hotărârilor de Guvern, Ordinelor de ministru la Instanțele de Contencios-administrativ.

Reporter: Domnule ministru, dumneavoastră sugerați faptul că DNA nu trebuia să investigheze  Hotărârile de Guvern…?

Tudorel Toader: Nu-i nevoie să folosesc alte cuvinte pentru că v-am răspuns la întrebare. Vă mulțumesc pentru întrebări!", spus Toader marţi dimineaţa.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate