Editura Evenimentul si Capital

Tudorel Toader dinamitează PSD. Guvernul respinge pragul pentru incriminarea penală a abuzului în serviciu

Autor: | | 1 Comentarii | 2615 Vizualizari

Ministerul Justiţiei a propus modificarea definiţiilor infracţiunilor de confl ict de interese şi abuz în serviciu din Codul Penal, intenţiile Guvernului fiind diferite de variantele susţinute de PSD. Premierul Sorin Grindeanu şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu sunt dispuşi să asculte de majoritatea guvernamentală

Potrivit propunerii de lege lansate de ministerul Justiţiei în dezbatere publică, abuzul în serviciu din Codul Penal este definit drept fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, „nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește prin încălcarea unei legi, a unei ordonanțe a Guvernului sau a unei ordonanțe de urgență a Guvernului”. Tudorel Toader a eliminat sintagma „în mod defectuos”, care risca să conducă la anchete abuzive, dar nu a introdus un prag al prejudiciului pentru incriminarea penală a infracţiunii în contextul în care PSD doreşte menţinerea sau chiar majorarea unui prag de 200.000 de lei sub care abuzul în serviciu nu este penal.

În ceea ce priveşte conflictul de interese, definiţia propusă de ministrul Justiţiei vorbeşte despre fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, „pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv, ori pentru o altă persoană cu care, în ultimii 5 ani, s-a aflat în raporturi de muncă ori in raporturi specifice celor dintre profesioniști, sau din partea căreia a beneficiat, în aceeași perioadă, ori beneficiază de foloase de orice natură”. PSD ar fi dorit posibilitatea angajării în continuare a foştilor colaboratori, contrar variantei guvernamenta l e . Social-democraţii au sugerat în ultimele săptămâni că vor schimba în Parlament acele propuneri ale ministrului Justiţiei cu care nu sunt de acord.

Dragnea scuipă foc

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, l-a atenţionat ieri pe Tudorel Toader că „întârzie foarte mult trimiterea în Parlament a propunerilor sale de îmbunătăţire a legislaţiei penale şi că nu are susţinerea partidului „la nesfârşit”

 De cealaltă parte, premierul Sorin Grindeanu i-a răspuns lui Dragnea că Guvernul va trimite pachetul legislativ de reformă a sistemului judiciar şi a legislaţiei penale abia atunci când va fi suficient de bine dezbătut. „Vom transmite către Parlament - indiferent cine solicită acest lucru - acest proiect în momentul în care dezbaterea publică este încheiată”, a spus Grindeanu, aflat într-o conferinţă de presă comună cu Toader.

PSD aşteaptă de la Toader un punct de vedere pe Codurile penale, graţiere, ridicarea MCV-ului şi rezolvarea supraaglomerării din penitenciare.

Loading...
Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate