Tudor Chiuariu a demisionat din fruntea Comisiei Juridice

Tudor Chiuariu a demisionat din fruntea Comisiei Juridice

Liberalul Tudor Chiuariu şi-a înaintat demisia începând cu 1 februarie din funcţia de preşedinte al Comisiei juridice a Senatului, potrivit Agerpres.

Biroul Permanent al Senatului ar urma să ia act de demisia acestuia în prima şedinţă de după vacanţa parlamentară. Demisia este semnată din 26 ianuarie şi a fost depusă luni la Senat. Tudor Chiuariu este membru și al Comisiei de revizuire a Constituției, acesta urmând să decidă dacă va demisiona sau nu. Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-au condamnat definitiv vineri pe fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu în dosarul Poşta Română la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare, iar fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy a primit 4 ani cu suspendare. În cazul lui Tudor Chiuariu instanţa a dispus un termen de 6 ani sub supraveghere, în timp ce Zsolt Nagy are un termen de 8 ani sub supraveghere. Potrivit DNA, în perioada 2005 - 2007, printr-un şir de acte nelegale, reprezentanţii Poştei au contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publică a statului român în proprietatea privată a companiei Imopost Developments SA. Tudor Chiuariu a fost acuzat de procurori că în calitate de ministru al Justiţiei, prin încălcarea obligaţiilor prevăzute de actele normative, a avizat proiectul HG nr.377/2007, consfinţind definitiv trecerea imobilului în domeniul privat al statului, prin aceasta obţinându-se un avantaj patrimonial în favoarea SC Imopost Developments SA, constând în dreptul de proprietate asupra unui imobilul din calea Victoriei nr. 133-135, ceea ce a cauzat statului român un prejudiciu în valoare de 4,9 milioane euro. Chiuariu a dat aviz favorabil proiectului de HG 377/2007, prin care era modificat statutul juridic al imobilului, deşi angajaţii de la Direcţia de avizare acte normative din cadrul MJ nu fuseseră de acord cu acel aviz, arătau procurorii. În acelaşi dosar, fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy a primit 4 ani cu suspendare şi un termen de 8 ani sub supraveghere, fostul director general al Poştei Române Dan Mihai Toader a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, iar Andrei Marinescu, fost director al Direcţiei Strategii din Poşta Română, a primit 3 ani şi 6 luni cu suspendare. În plus, Emanoil Lepădatu, fost director economic al Poştei Române, a fost achitat, în vreme ce în cazul lui Ioan Folfă, administrator al firmei Topcadex 99 SRL, s-a dispus încetarea procesului penal

CITIȚI ȘI:
  • Zgonea: Chiuariu ar trebui să facă un pas în lateral din funcţia de preşedinte al Comisiei juridice
  • "POŞTA ROMÂNĂ". Tudor Chiuariu: 3 ani şi jumătate cu suspendare, Zsolt Nagy: 4 ani cu suspendare! Curtea Supremă: preşedintele Comisiei Juridice din Senat este corupt! Predoiu: Să demisioneze!