Editura Evenimentul si Capital

Tudor Arghezi, MARELE POETl care a înfruntat cu MULT CURAJ cenzura comunistă

Tudor Arghezi
Autor: | | 0 Comentarii | 593 Vizualizari

Figură emblematică a literaturii române, Tudor Arghezi a luptat cu procesul de comunizare a lucrărilor literare, de înlocuire a operelor valoroase cu cele proletcultiste. În cele din urmă a cedat, din păcate, presiunilor exercitate asupra sa.

România a preluat in integrum modelul sovietic de guvernare imediat după abdicarea forţată a Regelui Mihai I şi proclamarea Republicii Populare Române.

Va fi inițiat un asalt propagandistic neobosit în sensul pervertirii morale a reflexelor societale, se va da o luptă continuă pentru suprimarea totală a libertății de exprimare, pentru anihilarea deplină a opoziției de orice natură.

Nimic nu putea să scape privirilor atente ale cerberilor partidului, totul trebuia controlat şi dirijat cu minuţiozitate, impunându-se o cenzură corespunzătoare.

Discreditarea intelectualilor

Mimetismul deconcertant s-a aplicat şi în cultură. Intelectualii consacraţi au fost atacaţi, discreditaţi sau, unii dintre ei, închişi pentru delictul de a promova o cultură incompatibilă cu noile realităţi, burgheză, decadentă, dizolvantă a spiritului proletar.

Vorbim de o glorificare, cel puțin în primii ani ai jdanovismului integral, a imposturii academice și intelectuale, o exaltare a limbii de lemn și o perpetuă condamnare a estetismului deviant. Autorităţile culturale au preluat modelul proletcultist, al cărui principal teoretician a fost Aleksandr Bogdanov, imediat după accederea la putere a bolşevicilor (există o literatură de dezbatere în ceea ce priveşte terminologia optimă, proletcultism sau un derivat al acestuia, realism-socialismul.


FOTO: Andrei Jdanov, ideologul PCUSÎn primii ani de dominație comunistă, termenul de proletcultism era preferat în dauna celui de realism-socialism, chiar dacă acesta din urma fusese condamnat de Andrei Jdanov. De aceea, curentul mai poartă şi numele de jdanovism. Acesta a criticat spiritul fluid, apolitic, formalist al curentului dezvoltat de Bogdanov la Congresul Scriitorilor din 1934.

A revenit în 1946, atunci când a aruncat anatema asupra revistelor „Steaua” şi „Leningrad”, rezoluţia Comitetului Central al PCUS din 14 august 1946 „demascând” literatura nepartinică, mic-burgheză, cosmopolită, modernistă şi contaminată de occidentalism, străină de adevărata artă sovietică a Annei Ahmatova şi a lui Mihail Zoşcenko.

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Cei doi au fost excluși din Uniunea Scriitorilor, iar șurubul ideologic a fost strâns din nou). Principiile estetice se rezumau la propagarea în rândul oamenilor a unei culturi dedicate poporului, muncitorilor şi ţăranilor, a realizărilor acestora în noul context socio-politic.

Faptul că proletcultismul îşi proclamase o relativă autonomă faţă de partid a constituit motivul principal al criticilor aduse de Andrei Jdanov în 1934 şi, mai ales, în 1946.

Comuniștii au declanșat vânătoarea de cărți

În România, operaţiunea de „dezinfectare a sectorului cuvântului tipărit” a început încă din 1945, când apare prima listă a publicaţiilor indezirabile.

Prin Legea nr. 364 din 2 mai 1945 s-a înființat o comisie care „avea ca sarcină întocmirea listelor de publicații interzise și scoaterea din biblioteci, anticariate, librării, chioșcuri, debite a tuturor publicațiilor care cuprindeau idei fasciste, hitleriste, legionare, șovine sau rasiste.”

Vânătoarea de cărţi era justificată de faptul că „cel mai de seamă mijloc de propagandă era cuvântul tipărit. Prin el se puteau difuza ideile legionare, rasiste, şovine, prin el puteau pătrunde ca o otravă, cele mai odioase născociri ale imperialismului în lupta sa împotriva clasei muncitoare din întreaga lume şi, în special, împotriva Uniunii Sovietice.” 1)

Sub mantaua generoasă a conceptelor enunţate anterior (evident, interzicerea propagandei rasiste sau legionare era logică şi binevenită, dar retorica ascundea şi teama faţă de răspândirea ideilor anticomuniste şi, mai ales, a celor antisovietice, fenomen care nu putea fi scăpat de sub control) au intrat aproximativ 8.000 de titluri până la 1 mai 1948.


Prin Legea nr. 364 din 2 mai 1945 s-a înființat o comisie care „avea ca sarcină întocmirea listelor de publicații interzise și scoaterea din biblioteci, anticariate, librării, chioșcuri, debite a tuturor publicațiilor care cuprindeau idei fasciste, hitleriste, legionare, șovine sau rasiste.”


De asemenea, purificarea culturală „nu va lua sfârșit decât atunci când ele nu vor mai exista decât în câteva biblioteci oficiale, unde istoricii viitorului vor avea prilejul să studieze epoca cea mai neagră din istoria modernă a omenirii.” 2)

Totuşi, existau şi câţiva intelectuali care nu rezonau cu mesajul oficial. Unul dintre aceştia a fost Tudor Arghezi, un personaj foarte respectat şi influent în lumea literară de la sfârşitul anilor ’40, dar, mai ales, cel care a apărat în repetate rânduri actul de creaţie veridic, independent, şi a sfidat învăţăturile pe care toţi apologeţii jdanovismului le promovau.

Iniţial, comuniştii au încercat să-l atragă de partea lor – lui Tudor Arghezi i-a fost decernat Premiul Naţional pentru Poezie în 1946 – dar poetul nu a răspuns pozitiv.

Într-una din tabletele sale, Arghezi deplânge starea în care a ajuns viața literară, afirmând că trebuie „să ceri autorizaţie ca să scrii, cuvintele româneşti fiind încuiate în lada de fier şi cheile stând pe verigă în buzunarul unor domnişori care n-au învăţat să iscălească exact. Încolo, viaţa literară e liberă, cu condiţia să nu scrii.”3)

Răspunsul comuniştilor a venit prin intermediul lui Miron Radu Paraschivescu. Acesta l-a acuzat pe Arghezi că i-ar fi „elogiat pe fruntașii legionari Moța și Marin, morți în Spania, unde trăgeau cu pușca cot la cot cu maurii.”

După ce îi contestă calitatea de mare poet, Paraschivescu constată ce a făcut acesta cu libertatea pe care a primit-o – „în loc să lupte împotriva realei, profundei, mortalei porcării ce se întindea ca o pecingine peste lume, porcăria fascistă, d. Tudor Arghezi găsea că este un vânt de bărbăţie, şi cu toate că azi ne spune că viaţa nu-i vrednică de luptă, acum câţiva ani lupta împotriva celor care, de bine, de rău, se opuneau porcăriei fasciste.”4)

„Poezia putrefacției sau putrefacția poeziei”

Poetul nu s-a lăsat intimidat de mesajele PCR-ului şi a continuat să scrie despre ceea ce el considera a fi o intruziune crasă în intimitatea actului creator.Într-un text din toamna anului 1947, poetul din dealul Mărțișorului arată că literatura nu poate fi încorsetată ideologic, dirijată de câteva persoane cu creionul în mână – „ne obişnuiserăm, ăştia care ne-am ales, incapabili de un meşteşug mai practic, cusutul şi broderia hârtiei cu peniţa, ne obişnuiserăm, când lucrul era gata, să ni se spună dacă e bun sau prost, întrucât ceea ce învăţaserăm că priveşte pe cititor e calitatea (...) scrutarea unui text, în afară de sensul de corectitudine şi de frumuseţe a stilului, dă în rătăcire şi face dintr-o icoană şlefuită un capac de oală, trecut pe plită de pe o cratiţă pe alta. Ce-a vrut să spună scriitorul constituie un proces de conştiinţă şi uneltele noastre morale, în general, n-au atins încă fineţea de a se putea introduce într-o intenţie fără să o compromită şi într-un suflet fără să-l întineze (...) fiecare îi aplică textului sensibilitatea lui, gradul lui de inteligenţă, întorsătura lui de spirit, virtuţile şi perversităţile sale. Sunt zece mii de înţelesuri într-o ediţie de zece mii de exemplare, epuizată la zece mii de cumpărători.”5)

Înfierat cu mânie proletară

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
15:41 Nepoata NECUNOSCUTĂ a Regelui Mihai. O poveste cu PRINȚESE 20:32 RISC URIAȘ pentru Principesa Margareta. Ar putea PIERDE TOTUL într-o singură zi. Următoarea săptămână este CRUCIALĂ 14:03 Repetiții pentru FUNERALIILE REGALE. Traficul rutier a fost DEVIAT. ANUNȚ de ultimă oră al POLIȚIȘTILOR! Care sunt STRĂZILE BLOCATE 13:37 PRIMUL reprezentant al unei CASE REGALE europene își anunță PARTICIPAREA la funeraliile Regelui Mihai 19:35 PSD a anunțat că IESE în STRADĂ. Unde vor fi prezenți 12:01 Toți l-am CÂNTAT, dar NU-I ȘTIM POVESTEA. Cântecul COMPUS SPECIAL pentru REGELE-COPIL. EXCLUSIV EvZ 10:22 BREAKING NEWS! Programul OFICIAL al funeraliilor Regelui Mihai I al României 09:05 Impresiile infirmierei care l-a îngrijit pe Regele Mihai: „Era adorabil...” 18:28 REGELE MIHAI a fost ULTIMUL MOȘTENITOR AL BIZANȚULUI, EPISCOP și membru pe viață al SINODULUI BOR 18:27 VIITORUL statut al CASEI REGALE a fost explicat PE ÎNŢELESUL TUTUROR de un avocat cunoscut 18:23 Înmormântarea Regelui după apusul soarelui este perfect ortodoxă 17:26 Principesa Margareta, ATACATĂ EXTREM de un politician: „Cucoană, opreşte-te” Sursa criticilor? BANII 15:52 SERBĂRILE ȘCOLARE de Crăciun, în PERICOL. Motivul INCREDIBIL pentru care s-ar putea ANULA - Exclusiv EVZ 13:25 A fost Regele Mihai șantajat de ruși? România lui Cristoiu 12:06 DECIZIA Casei Regale ESTE CLARĂ. Nu există ALTĂ VARIANTĂ 20:04 AVION din TEATRELE de RĂZBOI la Funeraliile Regale. Cum și când va fi adus trupul neînsuflețit al Regelui Mihai în România 19:32 ANUNȚ de la Principele Nicolae. Cum va participa la înmormântarea bunicului său, Regele Mihai. Încă așteaptă... 16:29 CTP i-a desfiinţat pe urmaşii Regelui Mihai: „Casa Regală, lacheul de imagine al Guvernului contra 25 milioane euro” 16:29 Dezvăluiri despre vizita Regelui Mihai din 1992: Scenariul Puterii prevedea ca evenimentul să fie marcat de grave violențe! 10:09 Reportaj: Regele Mihai, în ochii celor care odinioară i-au fost supuși

Articole salvate