Editura Evenimentul si Capital

Trump face o politică EXTERNĂ dezastruoasă: Lansează ameninţări la grămadă, consilierii trebuie să DEZMINTĂ tot

Autor: | | 3 Comentarii | 689 Vizualizari

Trump aplică o politică haotică, ireală, potrivit multor observatori, iar ameninţările preşedintelui Trump către Coreea de Nord şi Venezuela scad din credibilitatea Americii. Orice om cu judecată sănătoasă recunoaşte că această politică externă pur şi simplu este dezastruoasă deocamdată. Sunt voci care spun că s-ar putea să aducă un rezultat cel puţin de calmare generală.

Cu tweeturi unul după altul, preşedintele american lansează ameninţări la grămadă, neurmate de fapte şi pe care colaboratorii săi le dezmint după, sau măcar le redimensionează cu jumătate de gură.

Astfel America îşi pierde credibilitatea, iar impactul psihologic al ameninţărilor tind să aibă un randament descrescător. Dacă lumea se obişnuieşte cu un preşedinte fanfaron, care atacă grosier, încet-încet nimeni nu-l va mai crede. Aceasta e una din critici care vine de la establishmentul democrat sau chiar republican.

Trebuie amintit însă ca establishmentul nu are în spate un bilanţ exaltant în politica externă. În ceea ce priveşte Coreea de Nord, de exemplu, nici democraţii, nici republicanii n-au reuşit niciodată să le stopeze programul nuclear. Problema există de mai bine de trei preşedinţii SUA: Clinton, Bush, Obama. Fiecare a încercat şi niciunul n-a reuşit!

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Ameninţarea nordcoreană a ajuns la nivelul actual, tocmai fiindcă în precedenţă orice abordare tradiţională a însemnat un fiasco. A da toată vina pe incompetenţa şi amatorismul actualului preşedinte înseamnă să suferi de amnezie, fiindcă de 20 de ani America este luată peste picior de către Phenian. Şi de chinezi.

Abordarea lui Trump are avantajul că este cu adevărat nouă. Seamănă cu tactica unei lansări la Silicon Valley: bizant şi destabilizator. În economia digitală există unii care teoretizează că inovaţia pleacă de la distrugere. Progresul se obţine prin lacrimi şi traume.

Şi mergând mai departe cu raţionamentul pe această linie, se poate extrage o metodă chiar şi din nebunie. Cu instrumentele diplomaţiei clasice America n-a obţinut nimic în dosarul nuclear nordcorean, nici de la regimul de la Phenian, nici de la protectorii săi de la Pekin. Poate introducând un şoc de incertitudine asupra mişcărilor de urmat, Trump poate provoca vreo răzgândire. Chiar în Venezuela apelurile raţionale şi moderate - cum ar fi cele al papei Francisc - nu au mutat nici cu un milimetru linia autoritară a unui regim care parcă a înnebunit.

Până acum Trump n-a făcut nimic concret. Şi între timp agitaţia sa ameninţătoare deja îi oferă un mic avantaj intern: sondajul Rassmussen îl arată pentru prima dată în creştere la consens, de la 39% la 45% dintre aprecierile pozitive ale americanilor, tocmai datorită atitudinii dure faţă de Coreea de  Nord, dar poate fi o granţie că acestă atitudine amatoristică a preşedintelui va potoli spritele Coreei de Nord?

Pagina 1 din 1Loading...

Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
09:37 Ce scrie presa internațională, despre FUNERALIILE REGELUI MIHAI! Publicația care și-a „INNEGRIT” prima pagină, în memoria Majestății Sale 09:32 SCANDAL POLITIC chiar în timpul doliului naţional. CHIAR NU EXISTĂ RESPECT pentru memoria Majestăţii Sale? 08:46 Gândul lui Cristoiu. Petre Roman despre vizita Regelui din decembrie 1990: „M-am trezit cu o situație contrară celor convenite” 22:15 Comportamentul fiicelor regelui Mihai, la funeralii, explicat de un psiholog cunoscut 22:06 CADOUL INEDIT primit de Principele Nicolae în fața Palatului Regal. CULISELE unui MANIFEST ANTICOMUNIST. EXCLUSIV EVZ 21:49 Securea războiului regal n-a fost îngropată nici măcar la funeralii. Principele Nicolae, ţinta unui gest care va stârni multe reacţii 18:43 Mesajul IMPRESIONANT al președintelui Klaus Iohannis, după funeraliile Regelui Mihai 18:23 Regele Mihai. Cele mai emoționante imagini de la funeraliile regale - FOTO 18:16 Regele Mihai, ţinta unui DEMERS RUŞINOS AL PDSR, într-o IMAGINE-EVENIMENT, publicată în EVZ. Foto în articol 18:15 Protest anti-PSD în ziua FUNERALIILOR Regelui Mihai 18:11 CULISELE EXPULZĂRII Regelui Mihai în decembrie '90. Whisky, SRI, Doi și-un Sfert, Iliescu, Roman, Pleșu... Dezvăluiri spectaculoase! 15:37 IMAGINI EXCLUSIVE din Trenul Regal care se îndreaptă spre Curtea de Argeș. Foto de colecţie în articol 12:13 Carmen Iohannis a surprins pe toată lumea! Cum a apărut aceasta la FUNERALIILE REGALE. Foto în text! 11:16 Ce scriu PUBLICAȚIILE INTERNAȚIONALE despre funeraliile Regelui Mihai. Mesaje PLINE DE EMOȚIE și solemnitate 11:07 RĂMAS-BUN Majestate! Sicriul Regelui Mihai I a fost coborât în Necropola Regală, de la Curtea de Argeș 11:07 Ultimele zile din viața Regelui Mihai. Mărturiile emoţionante ale maicilor care au avut grijă de Majestatea Sa până în ultima clipă 10:46 IMPRESIONANT! Cartierul General NATO, gest plin de EMOȚIE pentru Regele Mihai 08:39 Funeralii REGALE și Capitală „PARALIZATĂ”! Ce zone vor fi închise 20:41 O ultimă UMILINŢĂ pentru Regele Mihai. Legea NU INTERZICE prezența Coroanei de Oțel la funeralii 20:37 Regele Mihai. ADEVĂRUL CE TREBUIE ŞTIUT de români. Un general de Securitate L-A TRANSFORMAT DIN REGE ÎN DOMN. Mărturii istorice

Articole salvate