Trump nu glumește: face zidul și oprește imigrația
- Radu Pădure
- 26 ianuarie 2017, 00:00
Noul președinte american continuă să-și pună în aplicare, în ritm susținut, promisiunile din campania electorală, spre disperarea detractorilor săi, care sperau într-o „înmuiere”, după instalarea sa la Casa Albă
Vom construi acel zid!” anunța miercuri dimineața (ora 4.37) pe Twitter Donald Trump, afirmând că va fi „o zi mare” pentru „securitatea națională”. Potrivit presei americane, este vorba de semnarea mai multor decrete care limitează acordarea de vize și primirea de imigranți, demarând în același timp construcția zidului pe care Trump a promis că-l va ridica la granița Statelor Unite cu Mexicul.
Aceste „executive orders” permit președintelui să se dispenseze de aprobarea Congresului, chiar dacă acesta, teoretic, poate încerca să le „răstoarne”, prin introducerea unei legi de anulare, care, la rândul ei poate fi respinsă de președinte prin veto. Donald Trump a rostit un discurs la Departamentul de Securitate Internă, răspunzător de imigrație, ocazie cu care a semnat decretul de începere a construcției zidului și repararea barierelor care există deja între Statele Unite și Mexic. Ordinul cuprinde și o mărire cu 5.000 de oameni a personalului din vămi și de la protecția frontierelor. De asemenea, decretul reglementează și statutul așanumitelor orașe „sanctuar”, care acum sunt adevărate paradisuri pentru imigrația ilegală și unde legile federale nu operează.
Donald Trump urma să semneze la sfârșitul acestei săptămâni și un decret de interdicție temporară (circa patru luni) de acces în Statele Unite pentru un anumit număr de refugiați, cu excepția minorităților religioase, care fug de persecuții.
Un alt decret vizează interzicerea eliberării de vize de acces în SUA pentru resortisanții care vin din Siria, Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan și Yemen pentru o perioadă de 30 de zile, un răgaz suficient pentru elaborarea unei alte proceduri.
Donald Trump a promis în campania sa electorală că va interzice intrarea musulmanilor în Statele Unite. Ulterior, el și-a nuanțat declarația, dând asigurări că interdicția îi va viza pe cei care provin din țări care au un potențial de amenințare teroristă.
Pe picior de război cu China
Tensiunile dintre administrația Trump și Beijing au crescut și mai mult, după ce, punând capăt ezitărilor din epoca Obama, noua echipă de la Casa Albă nu a ezitat să înmulțească amenințările la adresa Chinei cu privire la conflictul din Marea Chinei de Sud.
Ultimele declarații contondente ale Casei Albe au iritat cu atât mai mult Beijingul cu cât au fost pronunțate la prima conferință de presă de după învestirea noului președinte, ceea ce le conferă o greutate diplomatică mai mare.
FOTO: Imagine din satelit care pare să indice existența rachetelor anti-aeriene pe o insulă din Marea Chinei
Beijingul revendică cvasi-totalitatea Mării Chinei de Sud, o zonă comercială strategică și extrem de bogată în hidrocarburi. De aceea, a mărit artificial insulele de corali, construind pe acestea piste de aterizare, faruri, depozite și alte facilități. De asemenea, fotografii din satelit demonstrează că pe unele insule China a instalat și rachete antiaeriene.
Asupra zonei și-au exprimat revendicări și statele învecinate, precum Filipine, Malaysia, Vietnam, Brunei sau Taiwan. În plus, Curtea de la Haga a declarat ca neîntemeiate pretențiile Chinei, însă regimul de la Beijing și-a continuat operațiunile în zonă.
„Dacă aceste insule se află în apele internaționale și nu sunt parte integrantă din China, vom proceda în așa fel încât teritoriile internaționale să nu fie controlate de o singură țară”, a avertizat noul purtător de la Casa Albă, Sean Spicer, adăugând că Statele Unite își „vor apăra interesele îl regiune”.
La începutul lui ianuarie, înainte de a fi avizat ca secretar de stat, Rex Tillerson declara că accesul Beijingului la aceste insule „nu va mai fi permis”.
Autoritățile chineze au reacționat cu iritare la noile amenințări ale Casei Albe, afirmând că suveranitatea Chinei în această regiune este „indiscutabilă” și au promis, la rândul lor, că sunt hotărâte să-și apere „drepturile și interesele”.
Post-Obama, reînvie goana după aurul negru
Noul președinte american a readus la viață două proiecte de conducte petroliere blocate de administrația Obama în numele luptei împotriva încălzirii globale.
Astfel, Trump a semnat o serie de decrete pentru demararea construirii giganticei conducte Keystone XL, care urmează să lege Canada de Statele Unite, și a conductei care aparține companiei Energy Transfer Partners din Dakota de Nord.
Evocând proiectul Keystone XL, noul președinte a subliniat că finalizarea acestui proiect este condiționată de o renegociere cu societatea TransCanada. „Vom renegocia anumite condiții și, dacă doresc, vom vedea dacă această conductă poate fi construită”, a declarat Trump cu ocazia semnării ordinului.
Dacă tabăra republicană a salutat cu entuziasm decretul, democrații și ONG-urile care se ocupă de protecția mediului au luat foc. Ciocniri violente s-au înregistrat între protestatari și forțe de ordine. La New York, poliția a intervenit drastic, operând arestări din rândurile manifestanților, acuzați de dezordine și violențe.
După cum se vede, Donald Trump se ține de cuvânt și în această privință, după ce în campania electorală a promis că va reabilita producția de țiței și consumul acestuia în economie, descurajat sistematic vreme de opt ani de administrația Obama.
Cu atât mai mult cu cât noul secretar de stat, Rex Tillerson, a fost președintele director – general al grupului ExxonMobil.
Trump a „concediat-o” pe Nadia, în 2008
Nu de puține ori, Donald Trump s-a declarat un mare admirator al legendarei gimnaste, Nadia Comăneci. Al 45-lea președinte ales al Statelor Unite a deținut o emisiune de televiziune, „Ucenicul” (n.r. - The Celebrity Apprentice), pe care a și moderat-o, din 2005 și până în 2015. La finalul fiecărui episod, câștigătorul ajungea să conducă una dintre companiile deținute de republican. În 2008, la ediția celebrităților, s-a numărat și „Zeița de la Montreal”. Așa a ajuns să o cunoască Donald Trump pe Nadia Comăneci. Însă, legendara gimnastă nu a reușit să-l convingă prea mult pe actualul președinte al SUA, iar Trump a eliminat-o încă din episodul doi. Dar, înainte ca Nadia să părăsească platoul emisiunii, Trump i-a făcut un compliment: „Nadia, te iubesc, dar ești concediată”. „Nu cred că ar fi trebuit să fiu eliminată, pentru că aș fi fost un element valoros al echipei. Sunt dezamăgită, dar știu că premiul va reveni unei asociații caritabile”, a spus Nadia, după emisiune. (Alexandru Toader)
Năstase, românul care a petrecut la vila președintelui
„Nasty” a vorbit pentru EVZ despre împrejurările în care l-a cunoscut pe actualul președinte al SUA. Fostul mare tenismen a fost invitat la o petrecere, în Palm Beach, după un turneu de tenis
Ilie Năstase l-a cunoscut pe Do, nald Trump, la începutul anilor 90. Drumurile fostului tenismen s-au intersectat cu cele ale magnatului american la New York, la US Open, turneu de Mare Șlem.
FOTO: Ilie Năstase a chefuit la vila lui Trump din Palm Beach
„Îi plăcea tenisul. Se descurca destul de bine”
„Donald este pasionat de sport. Cui dracu’ nu-i place sportul? El iubește și boxul, și tenisul, și wrestlingul, dar cel mai mult este interesat de baseball. Ne-am cunoscut la turneul de la US Open. Am discutat amical cu el. Mă știa și îl știam și eu. E un tip volubil, are carismă, atrage atenția”, ne-a povestit „Nasty”, cel care a câștigat celebrul turneu de la New York, în 1972. Fostul tenismen a fost invitat de Trump la un turneu dedicat gloriilor din „Sportul Alb”.
„Organiza o competiție la care participau veteranii. Am fost și eu invitat. Îi plăcea tensiul și juca. Se descurca destul de bine cu racheta. Țin minte că a organizat și o petrecere la vila lui din Palm Beach. Eu nu am făcut poze cu el. Poate o fi făcut el cu mine (Râde). Eu nu alerg după vedete”, a mai spus cel mai mare tenismen român.
„Nu va pune în aplicare prea multe lucruri”
Întrebat dacă s-ar fi dus la ceremonia de învestire a lui Donald Trump, împreună cu Liviu Dragnea, președintele PSD, și premierul Sorin Grindeanu, ținând cont de relația de amiciție pe care a avut-o cu președintele SUA, „Nasty” a spus răspicat: „Mă duceam, dacă m-ar fi invitat, dar mă duceam pentru România, nu pentru politicieni. Nu mi-a propus nimeni, niciodată, să fiu un reprezentant, onorific, pentru România. La Paris, la New York, undeva... Că aș fi acceptat pentru România”.
Năstase nu este nici pro, dar nici contra președintelui SUA. „Deocamdată să fie lăsat în pace, să vedem ce face. Ăștia sunt capitaliști, o să facă bani. Și el, și toți cei care l-au susținut. Trump e om de afaceri, nu politician. Nu cred că va pune în aplicare prea multe lucruri anunțate în campanie. Discursul lui a fost și populist, ca să prindă”, a conchis Năstase.