Editura Evenimentul si Capital

Trump îl AMENINŢĂ pe Comey: ''Trebuie să spere că nu există înregistrări ale convorbirilor noastre''

Autor: | | 4 Comentarii | 848 Vizualizari

La şapte zile de la instalarea sa, Donald Trump l-a invitat pe James Comey la o cină în doi la Casa Albă, în timpul căreia preşedintele i-a cerut directorului FBI, să se angajeze cu trup şi suflet şi să-i fie credincios, o calitate pe care întreprinzătorul devenit preşedinte a considerat-o fundamentală la aceia pe care-i consideră subalternii săi. Astăzi, Trump, îl ameninţă: ''James Comey trebuie să spere că nu există înregistrări ale convorbirilor noastre, înainte de a începe să vorbească cu presa!''.

Dar Comey - care deja acceptase invitaţia cu ceva nedumerire,  care nu dorea să nască posibile conflicte cu ancheta deja începută asupra Rusiagate - a depăşit momentul afirmând că preşedintele putea fi sigur că va fi mereu cinstit cu el, dar nu ''sigur'', în sensul politic al termenului.

New York Times a fost publicaţia care a dezvăluit acea cină şi culisele ei, citând ca surse colegi cărora Comey le povestise întâlnirea cu Trump şi care ar fi la originea a ceea ce Casa Albă a numit ''progresiva eroziune'' de încredere a lui Trump în ceea ce-l priveşte pe directorul FBI. Care director în octombrie îl exaltase, odată cu redeschiderea Mailgate şi care i-a oferit un avantaj net asupra lui Hillary Clinton.

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

De la Casa Albă, oricum, se dezminte această reconstituire a întâlnirii, definind-o incorectă. Şi însuşi Trump în interviul acordat NBC, a vorbit despre o întâlnire avută cu Comey, care ar fi fost solicitată - în varianta lui - de însuşi directorul FBI pentru a cere să-şi poată menţine postul şi că nu s-ar fi discutat despre loialitate. Potrivit reconstituirii New York Times, preşedintele n-ar fi fost mulţumit de răspunsul lui Comey privind onestitatea şi ar fi întrebat dacă onestitatea sa va fi una adevărată. '' E ceea ce veţi avea'' ar fi fost răspunsul lui Comey, după cele ce a povestit colegilor cărora le-a cerut să ţină secrete aceste mărturisiri. Un angajament pe care nu se mai simt obligaţi să-l respecte, având în vedere ce s-a întâmplat ulterior cu şeful lor.

Sursele subliniază printre altele cum Comey a înţeles în seara aceea că magnatul, vedetă de reality showuri, fără nicio experienţă politică, nu înţelegea că prin tradiţie directorul FBI nu trebuie considerat loial din punct de vedere politic. Tocmai din acest motiv, în anii '70 Congresul a adoptat legea care fixează la 10 ani mandatul directorului FBI, în aşa fel încât să-l facă independent de preşedinte.

 Casa Albă pare a fi abandonat ideea vizitei preşedintelui la sediul FBI la sfîrşitul săptămânii, după ce a aflat că nu va fi primit cu căldură de funcţionarii Biroului. După cum spune un angajat al agenţiei, pentru NBC, ''majoritatea angajaţilor este fidelă ex directorului James Comey'', demis de către magnat. Ieri, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sarah Sanders, a spus că e posibil ca Trump să meargă zilele următoare la FBI.

Pagina 1 din 2Loading...

Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi

Articole salvate