„Naționalistul” Trump se ciocnește la Davos cu „Globaliștii”

„Naționalistul” Trump se ciocnește la Davos cu „Globaliștii”

Donald Trump merge la Davos pentru a-și promova agenda „America First”, cerând condiții reciproce mai corecte în schimburile cu partenerii comerciali. Occidentul se teme de o hemoragie a investițiilor spre Statele Unite

Donald Trump, care nu a fost niciodată invitat la Davos ca om de afaceri, este primul președinte american care participă la acest forum, după Bill Clinton în 2000. O participare care, după cum comentează Reuters, îi oferă ocazia de a se amesteca printre aceiași „globaliști” pe care i-a atacat în campania sa electorală din 2016.

„Curând mă voi îndrepta spre Davos, Elveția, pentru a spune lumii cât de măreață este America și ce lucruri mărețe realizează”, nota Trump întrun mesaj pe Twitter înainte de plecare. „Astăzi, economia noastră înflorește și prin tot ceea ce fac va fi din ce în ce mai bine... În sfârșit, țara noastră CÂȘTIGĂ din nou.”

Oficiali de la Casa Albă au afirmat că mesajul lui Trump la Davos va fi identic cu cele transmise anul trecut în călătoriile sale în străinătate: Statele Unite doresc legături puternice cu aliații lor, dar vor și reducerea deficitelor comerciale cronice pe care le înregistrează cu mulți dintre aceștia.

Ne puteți urmări și pe Google News

„America First nu înseamnă America singură”, declară un înalt consilier economic, Gary Cohn, care îl însoțește pe Donald Trump la Davos. „Facem parte din economia mondială. Președintele crede în acest lucru.”

Cu puțin timp înaintea călătoriei la Davos, Trump a fixat un nivel de 30% la taxele pentru panourile solare de import. Este una dintre primele măsuri de restricții comerciale unilaterale impuse de administrație, ca parte a unii program protecționist mai amplu. O lovitură puternică la adresa Chinei și un avertisment la adresa altor puteri industriale că Trump nu glumește.

Secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, declara miercuri la Davos că salută o devalorizare a dolarului, care nu face decât să impulsioneze exporturile americane.

Temerile pieței față de măsurile protecționiste pregătite de administrația Trump au dus deja dolarul la cea mai mică valoare a sa din ultimii trei ani, iar declarația lui Mnuchin a accentuat devalorizarea.

Jocuri diplomatice și fiscale

Donald Trump va folosi ocazia oferită de Forumul de la Davos și în scopuri diplomatice. Are programate joi întâlniri cu premierul britanic Theresa May și cu premierul israelian Benyamin Netanyahu, iar vineri cu președintele Rwandei Paul Kagame, actualul președinte al Uniunii Africane, și cu președintele Elveției Alain Berset.

Kagame este un lider pro-american care a participat la un stagiu de pregătire militară în Statele Unite, în perioada în care făcea parte din armata ugandeză.

Președintele Franței Emmanuel Macron a declarat pentru RTS că i-a „recomandat cu tărie” lui Donald Trump să vină la Forumul de la Davos, cu ocazia unei convorbiri telefonice recente pe tema Iran... „deoarece cred că este un lucru bun pentru președintele Trump să-și explice strategia internă și externă aici la Davos.” Și a adăugat nu fără ironie: „Și pentru a avea parte de o oarecare formă de confruntare și de dialog”. O altă glumă a lui Macron la adresa lui Trump a fost despre nămeții de zăpadă înalți de trei metri din stațiunea elvețiană: „Evident, nu ați invitat nici un sceptic față de încălzirea globală anul acesta”.

Donald Trump a organizat joi seara un dineu de lucru cu mai mulți industriași europeni.

La Davos există numeroase temeri că Trump va transmite un mesaj puternic marilor companii de a veni să deschidă noi investiții în Statele Unite, profitând de recentele reduceri fiscale, ceea ce, coroborat cu o taxare agresivă a importurilor, ar duce la o hemoragie de investiții din Occident și Asia spre America. Donald Trump a reușit să treacă prin Congres, la sfârșitul anului trecut, cea mai mare tăiere de taxe din istoria Statelor Unite.