Editura Evenimentul si Capital

Trump a transformat Statele Unite într-un JOKER GEOPOLITIC

Autor: | | 0 Comentarii | 339 Vizualizari

Strategia de așteptare a lui Vladimir Putin, înainte de a acționa decisiv nu va mai dura mult, afirmă o companie de analiză a riscurilor geostrategice.

Impulsivitatea în materie de politică externă a devenit o marcă specifică a administrației Trump de la preluarea puterii la începutul anului, ceea ce, din multe puncte de vedere, a transformat politica mondială într-o ghicitoare, se arată în cel mai recent raport al companiei de analiză a riscurilor și de consultanță strategică Verisk Maplecroft.

Comportamentul volatil ar fi fost reflectat de bombardarea bazei siriene Shayrat, afirmă compania britanică. Gestul a provocat alertă la Moscova și a lăsat Kremlinul incapabil să prevadă reacțiile viitoare ale administrației americane.

Verisk Maplecroft susține pe de altă parte că este puțin probabil ca președintele rus Vladimir Putin să își păstreze multă vreme atitudinea de expectativă. „Este de așteptat ca Moscova să răspundă pentru a evalua și testa reacția lui Trump în arena mondială în scurt timp”, arată documentul citat.

Cu toate acestea, Donald Trump a povocat mult mai puțină harababură globală decât se aștepta inițial, notează Verisk. De pildă, a dat înapoi în ceea ce privește acuzarea Chinei de manipulare monetară, iar reformele acordului de liber-schimb NAFTA (din care, pe lângă Statele Unite, fac parte Canada și Mexicul) au fost mai puțin radicale decât se credea la început.

De asemenea, Trump nu a produs nici o perturbare a comerțului mondial, așa cum prevedeau detractorii săi.

Analiza de risc a companiei britanice avertizează asupra unor posibile pagube colaterale ale politicii Statelor Unite asupra Orientului Mijlociu și a unor piețe emergente. Politica monetară mai drastică a Washingtonului va afecta statele în curs de dezvoltare care se bazează pe dolarii americani pentru a-și finanța comerțul și investițiile.

De asemenea, politica „America First” a lui Trump în domeniul energiei poate provoca tensiuni în rândurile producătorilor de petrol din Orientul Mijlociu.

Raportul Verisk notează:

„Imprevizibilitatea lui Trump în arena politică externă și abordarea sa flexibilă au trasnsformat Statele Unite într-un Joker geopolitic. În ciuda reținerii arătate în domeniul comerțului internațional, imprevizibilitatea lui Trump în afacerile externe îi lasă pe aliați și pe adversarii tradiționali în incertitudine.”

Loading...
Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate