Editura Evenimentul si Capital

Trucuri pentru stimularea lecturii „Informațiile de bună calitate se găsesc în cărțile clasice. Internet-ul e înșelător

14-07/18poza-465x390
Autor: | | 1 Comentarii | 639 Vizualizari

Despre tinerii din România se spune că sunt inteligenți, dar nu citesc mai nimic. Contrar opiniei generale, nu școala, ci familia ar trebui să le pună cartea în mână. Iată câteva soluții pentru a le deschide copiilor pofta de citit.

Sunt uluit de faptul că tinerii din ziua de azi sunt atât de inteligenți, dar nu obișnuiesc să citească foarte mult, mărturisea, deunăzi, academicianul Solomon Marcus, cu prilejul unei discuții referitoare la sistemul de învățământ din România. Cu toate acestea este greșit să ne închipuim că tinerii din ziua de azi nu mai citesc absolut nimic, dau asigurări specialiștii în educație.Deprinderile de lectură se formează în familie și nu la școală, iar vacanța de vară poate fi un bun prilej de lecturi suplimentare.

Părinții, responsabili de lectura copiilor

Gustul pentru lectură ți-l formezi singur, este categoric prof. univ. dr. Liviu Franga, decanul Facultății de Limbi și Literaturi Străine de la Universitatea din București. Însă, acum mai mult ca niciodată rolul familiei s-a accentuat, astfel că părinții ar trebui să se implice și să le umple timpul copiilor cu lecturi de calitate și nu să se mulțumească cu faptul că aceștia stau cuminți în fața calculatorului.

Informațiile de bună calitate se găsesc tot în cărțile clasice și la biblioteci și mai puțin pe Internet. Folosirea unui motor de căutare te poate duce în acele locuri comune de unde își culeg informația toți ceialți. Însă vizita la bibliotecă te poate pune în legătură cu volumele existente acolo, dar și cu ultimele studii din domeniu. “Cartea clasică impune o altă raportare față de conținut, o parcurgere sistematică. Lectura electronică este înșelătoare, superficială de cele mai multe ori, un fel de click prelungit”, mai spune universitarul.

Acesta adaugă că tinerii ar trebui să fie învățați să pună umărul la construirea propriei bibliografii, iar acest lucru se face doar prin muncă individuală la bibliotecă și nu stând comod în scaun acasă navigând pe Internet și luând informații de pe Wikipedia.

Colecția de cărți pentru cei mici de la Curtea Veche

Până una-alta, unele edituri au înțeles că trebuie să pună și ele umărul la consolidarea plăcerii de a citi. Editura Curtea Veche a lansat colecția „Cărțile copilăriei”, distribuită și cu EVZ, în care sunt adaptate cele mai importante povești ale acestei vârste, precum și site-ul www.curteaveche.ro/cartilecopilariei unde sunt și secțiuni dedicate profesorilor și părinților care-și propun prin metode neconvenționale să-i stimuleze pe copii să redescopere plăcerea cititului și a cluburilor de lectură.

Cum pot fi atrași cei mici spre citit. 5 soluții

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Educaţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate