Editura Evenimentul si Capital

Trei milioane de euro, bani europeni fraudați de o rețea infracțională creată în acest scop

Trei milioane de euro, bani europeni fraudati de o retea infractionala creata in acest scop. Judecatorii au cuvantul!
Autor: | | 0 Comentarii | 946 Vizualizari

Procurorii DNA au trimis în judecată patru oameni de afaceri și un primar care au format un grup infracțional organizat pentru a obține fonduri europene pe nedrept, folosindu-se de șase societăți comerciale. Primăria din Zăbrani a fost prejudiciată cu peste 100 de mii de euro. Cazul e judecat la Tribunalul Arad cu inculpații în stare de libertate, firmele fiind, de asemenea, deferite justiției.

Procurorii anticorupție de la Timișoara au dispus ieri trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:

 • Popa Radu Viorel, reprezentant al SC Belle Fruct SRL şi SC Best New Mill SRL, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, folosire sau prezentare cu rea credință, de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,în formă continuată, spălare a banilor, în formă continuată, și evaziune fiscală;
 • Cîrja Jean, reprezentant al SC Prestrobotrans SRL și SC Jean Trans Company SRL și
 • Pop Valer, reprezentant al SC Merișor Vest SRL, ambii acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credință, de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, spălare a banilor, în formă continuată;
 • Faur Simon Petru, administrator la SC Vicarforest SRL, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credință, de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene;
 • Toader Marian, primar al comunei Zăbrani, județul Arad la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
 • Totodată, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Timișoara au dispus și trimiterea în judecată a societăților comerciale de mai jos:

  SC BELLE FRUCT SRL, cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință, de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

  SC JEAN TRANS COMPANY SRL, SC Prestrobotrans SRL, SC MERIȘOR VEST SRL, SC VICARFOREST SRL şi SC BEST NEW Mill SRL, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credință, de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

  Trei milioane de euro, bani europeni încasați pe nedrept

  Din rechizitoriul procurorilor DNA rezultă că:

  În perioada 2010 - 2014, inculpații Popa Radu Viorel și Toader Marian au constituit un grup infracțional, la care au aderat ulterior şi inculpaţii Cîrja Jean şi Pop Valer, în vederea obținerii pe nedrept de fonduri europene.

  Valoarea totală a sumelor de bani încasate, pe nedrept, de firma administrată de inculpatul Popa Radu Viorel în cadrul celor două campanii de reconversie viticolă este de 13.666.917 lei (circa 3 milioane euro) reprezentând valoarea sprijinului financiar nerambursabil pentru două campanii agricole.

  Mod de acțiune

  Concret, în perioada respectivă, cu prilejul campaniilor din anii 2010-2011 și 2011-2012, inculpatul Popa Radu Viorel a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Arad un număr de patru cereri prin care a solicitat sprijin financiar în domeniul plantațiilor viticole, pentru două terenuri cu suprafețe de 56 ha respectiv 175,86 ha.

  Ulterior, în vederea acordării sprijinului financiar, au fost depuse la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Arad mai multe documente cu conținut nereal, întocmite cu complicitatea inculpaților Cîrja Jean, Pop Valer şi Faur Simon Petru, administratori ai societăților comerciale „prestatoare de servicii” sau de inculpatul Popa Radu Viorel, pentru a justifica, în fața reprezentanților instituției respective, cheltuirea unor sume de bani.

  Un aport deosebit în comiterea acestor activități infracționale l-a avut primarul localității Zăbrani, inculpatul Toader Marian care a fost inițiatorul punerii la dispoziția firmei administrate de inculpatul Popa Radu Viorel, în mod gratuit (deși se solicitase arendarea, ceea ce presupunea plata unei redevențe către primăria Zăbrani) a suprafețelor de teren necesare înființării plantației viticole.

  Ulterior, prin încheierea unor convenții succesive, suprafața de aproximativ 56 ha pe care a fost înființată plantația viticolă (în campania 2010-2011), a ajuns în exploatarea unei societăți comerciale controlată în mod indirect de primarul Toader Marian.

  Primăria Zăbrani, prejudiciată cu peste 100.000 de euro

  Prin aceste activități, bugetul Primăriei Zăbrani a fost prejudiciat cu suma de aproximativ 110.250 euro, reprezentând redevența care ar fi fost încasată de instituția publică în ipoteza concesionării/arendării suprafețelor de teren supuse procesului de reconversie viticolă, corelativ cu obținerea unor foloase necuvenite pentru primar (obținerea unei plantații viticole în mod gratuit, obținerea beneficiilor rezultate din valorificarea produselor viticole), informează DNA.

  Au spălat banii

  O parte din foloasele obţinute (1.911.580 lei) de inculpaţii Popa Radu Viorel, Cîrja Jean şi Pop Valer, ca urmarea a obţinerii pe nedrept a fondurilor nerambursabile, au fost ulterior supuse unor proceduri de ”albire” sau ”spălare”, pentru a crea aparența de legalitate, de onestitate a mijloacelor bănești obținute în modalitatea arătată mai sus.

  Tupeu maxim: cerere de rambursare a TVA pentru operațiuni fictive

  Mai mult, în cursul anului 2013, inculpatul Popa Radu Viorel a dedus, solicitat și obținut rambursarea taxei pe valoare adăugată (TVA), în sumă de 141.076,84 lei, aferentă unor operațiuni comerciale, stabilite ca fiind nereale, finanțate cu fonduri nerambursabile, provenind din bugetele UE (operațiuni comerciale scutite de TVA).

  Sechestre

  "În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor Toader Marian, Cîrja Jean, Pop Valer, Popa Radu Viorel, SC Jean Trans Company SRL.

  De asemenea, a mai fost dispusă indisponibilizarea sumelor de bani (în lei și valută) din conturile bancare ale inculpatelor SC Jean Trans Company SRL, SC Prestrobotrans SRL și SC Merișor Vest SRL", se arată în comunicatul DNA.

  Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Arad, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
  Alte articole din categoria: Justiţie

  evz.ro
  libertatea.ro
  rtv.net
  wowbiz.ro
  b1.ro
  cancan.ro
  ziare.com
  unica.ro
  fanatik.ro
  dcnews.ro

  LASA UN COMENTARIU

  Caractere ramase: 1000
  
  CITEŞTE Şi
  FACEBOOK
  evz.ro
  Tema zilei
  13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 12:22 Cazanciuc: În 2013 s-a intrat în arhiva SIPA pentru că se ARSESE un BEC 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 11:10 Vanghelie, declarație BOMBĂ despre SIPA: „S-a luat pe CD-uri, exact ştiţi cum iei covrigii pe o aţă” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:25 ANDRONIC: Nu am înţeles de ce Tudorel Toader nu a DESECRETIZAT aceste documente 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient” 23:44 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE

  Articole salvate