Trei DARURI REGALE de la 1921

Trei DARURI REGALE de la 1921

Preşedintele Academiei Române, D. Onciul, citea, în şedinţa plenară din 25 mai 1921, o scrisoare primită de la Regele Ferdinand cu prilejul că “întreaga ţară sărbătoreşte anul acesta o sută de ani de la moartea lui Tudor Vladimirescu, care s-a ridicat în fruntea pandurilor olteni pentru apărarea poporului greu apăsat de vitrega ocârmuire seculară”.

“Ca un semn de cinstire şi din parte-mi a acestui erou naţional, care şi-a dat viaţa pentru neamul său, dăruiesc Academiei Române suma de zece mii de lei spre a servi ca premiu pentru cea mai bună lucrare asupra vieţii şi faptelor lui Tudor, precum şi asupra stării cultural din timpul său. Primiţi, vă rog, domnule preşedinte, încredinţarea dragostei mele”, scria Ferdinand.

La rându-i, Principesa Elisabeta (foto), “adânc mişcată de atâtea mărturisiri de iubire şi bunătate, care Mi-au venit din toate unghiurile ţării cu prilejul căsătoriei Mele”, anunţa “depunerea la Fundaţiunea Universitară Carol I din Bucureşti a sumei de 300.000 (trei sute mii) lei &icirc

Donaţia era “un mic semn de mulţumire şi recunoştinţă pentru darurile ce Mi s-au hărăzit şi ca o amintire trainică pentru scumpa Ţară Românească unde Mi-am petrecut frumoşii ani ai copilăriei şi ai tinereţei”. Pentru Principesa Elena a României sosise ceasul să păşească “peste pragul casei părinteşti îndreptându-Mă spre tărâmurile frumoasei Elade, noua mea Patrie”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe 6 iunie 1921, Principele Carol scria că “urmând pilda Augustului meu Părinte şi însufleţit de dorinţa de a contribui şi eu după puterile mele, la opera de redeşteptare şi propăşire culturală a poporului, m-a gândit la înfiinţarea unei fondaţii culturale care să poarte numele meu”.

Menirea fundaţiei era să ajute şi să încurajeze instituţiile “pentru răspândirea culturii în popor, sprijinirea bibliotecilor populare şi ajutorarea tinerimei la studii”.

Cele trei scrisori au apărut în “Revista Răsăritul pentru învăţături şi îndemnuri bune”, organ autorizat al Caselor Naţionale.

...(citește mai departe pe evenimentulistoric.evz.ro)