Trei bombe explodate departe de Trump

Trei bombe explodate departe de Trump

Primele puneri sub acuzare în ancheta privind presupusa complicitate dintre Trump și Moscova creează impresia unei improvizații menite să acopere lipsa de dovezi și de elemente concrete

Paul Manafort, fost șef de campanie al lui Donald Trump între iunie și august 2016, este acuzat că a făcut lobby în favoarea fostului președinte ucrainean pro-rus, Viktor Ianukovici, fără a-și declara această calitate. El ar fi primit nu mai puțin de 12,7 milioane de dolari de la Ianukovici, alungat de la putere în februarie 2014, în urma „Maidanului” de la Kiev.

Pisica din curtea

FBI Acuzat de spălare de bani, evaziune fiscală sau complot împotriva Statelor Unite, cele mai „recente” fapte ale lui Manafort incriminate sunt din 2012, așadar cu patru ani înainte de a deveni șeful campaniei electorale a lui Trump. De altfel, când, în vara lui 2016, au apărut informații despre legăturile sale cu Ianukovici, Manafort a fost demis din funcția de manager de campanie, după doar două luni în funcție.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai bizar este că, deși Manafort se afla în vizorul FBI din 2009, având comunicațiile interceptate, și se bănuia că face lobby fără să declare în favoarea liderului ucrainean pro-rus, Biroul Federal nu l-a pus în gardă pe Trump despre ancheta în curs, atunci când acesta l-a ales pe Manafort să conducă campania. FBI va trebui să dea explicații de ce nu a făcut-o. De subliniat că în acea perioadă, Biroul era condus de... Robert Mueller, cel care conduce acum ancheta împotriva lui Trump.

Al doilea inculpat, Rick Gates, este un asociat al lui Manafort, fiind incriminat pentru fapte asemănătoare, în aceeași perioadă.

Al treilea, George Papadopoulos, a lucrat benevol ca obscur consilier pe probleme externe în campania lui Trump. Când a anunțat că are contacte în cercurile apropiate de Putin, echipa lui Trump a refuzat să intre în contact cu rușii, așa cum arată chiar actul de acuzare publicat pe site-ul Departamentului Justiției. Superiorul lui Papadopoulos îi scrie întrun e-mail: „nu trebuie luat nici un fel de angajament că Trump vrea să se întâlnească cu rușii”.

Potrivit aceluiași act de acuzare, între 24 martie și 19 iunie 2016, Papadopoulos a trimis nenumărate mesaje superiorului său, încercând să-l „tenteze” cu informația că rușii au mii de e-mail-uri ale lui Hillary Clinton (în realitate acestea au fost publicate de Wikileaks). De fiecare dată, i s-a răspuns că Trump nu dorește contacte cu Moscova.

Când va ajunge ancheta în cealaltă tabără?

La pagina 9 a actului de acuzare se precizează clar că „întâlnirea propusă de Papadopoulos (între un membru al echipei Trump și ruși – n.r.) nu a avut loc”.

Totuși, George Papadopoulos, care pare mai degrabă un provocator infiltrat în tabăra lui Trump, a pledat „vinovat”. De ce? Pentru că a mințit FBI în legătură cu data la care s-a întâlnit la Londra cu un profesor rus, care s-a lăudat cu conexiunile sale la Moscova, și care s-ar fi oferit să îi deschidă lui Trump niște uși la Kremlin. Un mare fâs!

Așteptate cu sufletul la gură de tabăra anti-Trump, cele trei bombe explodate atât de departe de șeful de la Casa Albă l-au determinat pe acesta să posteze unul dintre mesajele sale caracteristice pe Twitter: „Nu a fost NICI O COMPLICITATE!... De ce nu se concentrează ancheta pe Escroaca Hillary și Democrați?”. 

O aluzie transparentă la recentele dezvăluiri privind legăturile taberei democrate cu Rusia, mult mai concrete decât cele care l-ar incrimina pe Trump.