Editura Evenimentul si Capital

Transparența instituțiilor publice: lucrurile se împotmolesc încă la bani

Autor: | | 0 Comentarii | 105 Vizualizari

La mai bine de patru luni de la aprobarea de către Guvern a memorandumului pentru Creșterea transparenței instituțiilor și companiilor publice, în special informațiile care se învârt în jurul banilor continuă să rămână ascunse.

Memorandumul amintit a fost adoptat de Guvern pe 2 martie 2016 pentru ”creșterea transparenței și standardizarea afișării informațiilor de interes public”. O lună mai târziu, în aprilie, Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic a întocmit un raport al modului în care 350 de instituții și companii publice din România au implementat acest memorandum. Și în prezent concluzia respectivului raport rămâne valabilă: instituțiile deconcentrate au cel mai redus grad de transparență.

La Romgaz lipsesc informațiile despre salarii

SNGN Romgaz, cea mai mare companie cu capital majoritar de stat din județul Sibiu și una dintre cele mai mari la nivel național, îndeplinea în aprilie mai puțin de jumătate din criteriile de transparență impuse prin memorandumul adoptat de Guvern. La două luni după publicarea raportului de către ministerul de resort, o parte din lipsurile semnalate au fost remediate: a fost publicat numele și datele de contact ale persoanei responsabile de informațiile cu caracter public, formularele necesar a fi completate pentru comunicarea unor astfel de informații, dar și alte formulare tip. Totodată, a fost publicat și programul de funcționare, cu detalii legate de persoana de contact și informațiile necesare pentru cei care vor să obțină o audiență. Lipsesc, în schimb (sau sunt bine ”ascunse” pe site-ul Romgaz) informațiile referitoare la situația drepturilor salariale, dar și buletinul informativ și rapoartele de aplicare a Legii 544/2001, referitoare la informațiile cu caracter public. Totodată, nici agenda de lucru a persoanelor din conducerea Romgaz nu este publicată.

Prefectura Sibiu: au lucrat doar să bifeze

Potrivit raportului dat publicității în aprilie, de pe site-ul Instituției Prefectului lipseau informațiile referitoare la locurile de muncă disponibile, dar și nici Buletinul informativ al informațiilor de interes public nu exista. Acest buletin există acum, dar nu conține nimic, iar informațiile despre locurile de muncă disponibile lipsesc în continuare. Instituția Prefectului Sibiu nu are, în continuare, decât o secțiune goală referitoare la situația plăților, o secțiune incompletă de contact (secțiune în care trebuia doar introduse datele de contact pentru mass-media), iar secțiunea ”achiziții publice” a fost creată, dar fără a-i fi dat un conținut. Instituția Prefectului Sibiu are un grad de conformare al conținutului de 80%.

Opacitatea la ea acasă

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate