Editura Evenimentul si Capital

Transparența instituțiilor publice: lucrurile se împotmolesc încă la bani

Autor: | | 0 Comentarii | 106 Vizualizari

La mai bine de patru luni de la aprobarea de către Guvern a memorandumului pentru Creșterea transparenței instituțiilor și companiilor publice, în special informațiile care se învârt în jurul banilor continuă să rămână ascunse.

Memorandumul amintit a fost adoptat de Guvern pe 2 martie 2016 pentru ”creșterea transparenței și standardizarea afișării informațiilor de interes public”. O lună mai târziu, în aprilie, Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic a întocmit un raport al modului în care 350 de instituții și companii publice din România au implementat acest memorandum. Și în prezent concluzia respectivului raport rămâne valabilă: instituțiile deconcentrate au cel mai redus grad de transparență.

La Romgaz lipsesc informațiile despre salarii

SNGN Romgaz, cea mai mare companie cu capital majoritar de stat din județul Sibiu și una dintre cele mai mari la nivel național, îndeplinea în aprilie mai puțin de jumătate din criteriile de transparență impuse prin memorandumul adoptat de Guvern. La două luni după publicarea raportului de către ministerul de resort, o parte din lipsurile semnalate au fost remediate: a fost publicat numele și datele de contact ale persoanei responsabile de informațiile cu caracter public, formularele necesar a fi completate pentru comunicarea unor astfel de informații, dar și alte formulare tip. Totodată, a fost publicat și programul de funcționare, cu detalii legate de persoana de contact și informațiile necesare pentru cei care vor să obțină o audiență. Lipsesc, în schimb (sau sunt bine ”ascunse” pe site-ul Romgaz) informațiile referitoare la situația drepturilor salariale, dar și buletinul informativ și rapoartele de aplicare a Legii 544/2001, referitoare la informațiile cu caracter public. Totodată, nici agenda de lucru a persoanelor din conducerea Romgaz nu este publicată.

Prefectura Sibiu: au lucrat doar să bifeze

Potrivit raportului dat publicității în aprilie, de pe site-ul Instituției Prefectului lipseau informațiile referitoare la locurile de muncă disponibile, dar și nici Buletinul informativ al informațiilor de interes public nu exista. Acest buletin există acum, dar nu conține nimic, iar informațiile despre locurile de muncă disponibile lipsesc în continuare. Instituția Prefectului Sibiu nu are, în continuare, decât o secțiune goală referitoare la situația plăților, o secțiune incompletă de contact (secțiune în care trebuia doar introduse datele de contact pentru mass-media), iar secțiunea ”achiziții publice” a fost creată, dar fără a-i fi dat un conținut. Instituția Prefectului Sibiu are un grad de conformare al conținutului de 80%.

Opacitatea la ea acasă

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
09:17 NEWS ALERT. Unde vă puteți lua rămas bun de la Stela Popescu 09:08 EMOȚIONANT! Confesiunea lui Arşinel despre Stela Popescu: „Mi-e tare urât fără tine” 20:26 Stela Popescu, scene INCREDIBILE înainte să MOARĂ - VIDEO 18:52 UPDATE. Trupul Stelei Popescu, depus la Teatrul „Constantin Tănase”. Sute de oameni, APLAUZE și FLORI pentru MAREA ACTRIȚĂ 18:08 Stela Popescu. DEZVĂLUIRE DIN TRECUTUL NEȘTIUT al artistei. Foto în articol 18:08 A presimțit Stela Popescu că va muri? „Am avut trei vise...” 14:43 Stela Popescu. CE PENSIE JENANTĂ AVEA marea actriță… Vom ști vreodată să ne respectăm valorile? 14:16 Stela Popescu. Momentele de aur care au făcut-o cea mai iubită actriță de revistă din România 14:10 Ion Iliescu, foarte afectat de moartea marii actriţe Stela Popescu 13:55 Oana Pellea, MESAJ la moartea Stelei Popescu:„Putea fi salvată (...) Doamne, cât de nepăsători, indiferenți și grăbiți trecem...” 13:30 Cum își iau RĂMAS bun de la STELA Popescu colegii de la ”CONSTANTIN TĂNASE” 13:26 De ce a murit Stela Popescu, cea mai iubită actriță a românilor 13:26 Ultima înregistrare cu Stela Popescu, în urmă cu două săptămâni, alături de Dan Negru: ,,Am vorbit despre Ierusalim” 13:25 Stela Popescu. MAREA DORINȚĂ neîmplinită a actriței... 13:23 Stela Popescu. TERIBILA ÎNTÂMPLARE care i-a marcat toată viaţa. DEZVĂLUIRI EXCLUSIVE! 13:22 Stela Popescu, în ULTIMUL spectacol în care a jucat. Plină de viață, pe scenă, cu TREI zile înainte de dispariția tragică 13:07 Tamara Buciuceanu, ÎN LACRIMI după moartea Stelei Popescu: „Cel mai trist moment din viața mea” 12:33 Stela Popescu A MURIT! Ce s-a descoperit pe masa artistei și ce urma să facă înainte de a înceta din viață 11:15 Stela Popescu a murit! Alexandru Arșinel este devastat: „Vai de mine” 10:45 După 61 de ani petrecuţi pe scenă, Steaua teatrului de revistă românesc s-a stins fulgerător

Articole salvate