Transferurile IRESPONSABILE de arme către Irak se află la originea ARSENALULUI utilizat de ISIS

Transferurile IRESPONSABILE de arme către Irak se află la originea ARSENALULUI utilizat de ISIS

Transferurile iresponsabile de arme efectuate către Irak se află la originea arsenalului redutabil utilizat de gruparea jihadistă Daesh (acronimul arab al Statului Islamic, ISIS).

Informațiile au fost oferite de organizația neguvernamentală Amnesty International într-un raport publicat marţi, în care solicită controale mai stricte în acest sens, relatează Agerpres.

“Armamentul imens şi variat utilizat de grupul armat ilustrează cum comerţul iresponsabil cu arme alimentează atrocităţile la scară mare. O reglementare proastă, dublată de lipsa unei supravegheri a fluxului mare de arme în Irak timp de mai multe decenii, reprezintă o binefacere pentru Statul Islamic şi alte grupări armate, care au avut un acces fără precedent la putere de foc”, afirmă Patrick Wilcken, cercetător pentru Amnesty.

Conform raportului, arme fabricate în străinătate, cu ajutorul cărora ISIS a preluat controlul asupra oraşului Mosul în iunie 2014, au fost utilizate pentru a cuceri şi alte teritorii şi a comite crime împotriva civililor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Gruparea jihadistă a intrat în posesia a importante cantităţi de arme după preluarea controlului asupra unor baze ale armatei şi ale poliţiei irakiene la Fallujah, Saqlawiya şi Ramadi (în vestul Irakului), Tikrit (în nord), precum şi în Siria.

Operaţiunile lansate de forţele guvernamentale pentru preluarea controlului asupra Ramadi, capitala provinciei Al-Anbar, sunt îngreunate de cele peste 100 de vehicule blindate de luptă, inclusiv tancuri, aflate în posesia ISIS.

Gruparea teroristă distribuie armament capturat pe diferite fronturi: armele confiscate la Mosul au fost utilizate două săptămâni mai târziu la 500 km distanţă de aici, în nordul Siriei, menţionează acelaşi raport.

Teroriștii utilizează arme şi muniţii provenind din cel puţin 25 de ţări, dintre care o mare parte provin din Rusia, cum ar fi puştile de asalt Kalaşnikov.

Amnesty subliniază că ţările exportatoare - inclusiv cele cinci ţări cu statut de membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU - erau conştiente de riscurile transferului de arme în Irak, unde mecanismele de control sunt foarte slabe.

Ca urmare a proliferării armelor în Irak şi în regiune, milioane de vieţi au fost distruse, la fel şi mijloacele de subzistenţă a milioane de localnici. În plus, aceasta reprezintă o ameninţare permanent.

Amnesty mai face apel la ratificarea Tratatului asupra Transferurilor de Arme (TTA) de către ţările care nu au făcut-o încă, precum SUA, Rusia şi China.