Editura Evenimentul si Capital

Trăiește la Constanța... | Istoriile lui Alex. Ştefănescu

Alex Ştefănescu
Autor: | | 3 Comentarii | 1433 Vizualizari

După terminarea facultății, am lucrat timp de patru ani (1971–1974) la revista Tomis din Constanța, alături de alți câțiva colegi tineri.

 La un moment dat a fost angajat în redacție și un bărbat cu 10-12 ani mai în vârstă decât noi, Alexandru Mihalcea. Era un personaj misterios, pe care îl studiam cu atenție, fără să reușesc să-l înțeleg. Avea în comportare ceva decis și eficient, vorbea puțin și își asuma, ca reporter, cele mai grele misiuni (de exemplu, scrierea unor reportaje care pretindeau o documentare dificilă și plină de riscuri). Părea să se fi maturizat irevocabil, nu era deloc tentat să se mai și joace, ca noi.

Nici eu, nici colegii mei nu știam că fusese închis, încă din timpul studenției, din motive politice. Mult mai târziu, după 1989, când nu mai locuiam la Constanța, am aflat câte ceva din trecutul lui, citindu-i cărțile de memorii:

„Am fost arestat în curtea din spatele Facultății de Drept din București, la 25 martie 1959” („Jurnal de ocnă”). Vina lui? Își cumpărase, din puținii bani pe care îi avea, șosete englezești de la „Consignația” și își făcuse la un croitor pantaloni de croială franțuzească, îl ironizase, în cercul lui de prieteni, pe un asistent care folosea la seminarii limba de lemn a gazetăriei comuniste, știa pe de rost „La chanson d’un dadaïste” etc.

Aceste inofensive dovezi de libertate sufletească și de sensibilitate educată îl făcuseră suspect, într-o epocă a prostului- gust instituționalizat, și îi aduseseră acuzația de „uneltire contra ordinii sociale”.

Iadul prin care a trecut, după ce a ajuns în închisoare, este de neimaginat pentru un om de azi:

„Am văzut cadavre de deținuți adunate de la Băndoiu și Strâmba, aruncate în curte sau ținute în căruțe câte două- trei zile, cu nasurile și urechile mâncate de șobolani”, „Brigadierul Grigoraș l-a bătut pe deținutul Sotir Georgescu și l-a pus pe o targă în care înfipsese piroane de fier. Când l-au adus la infimerie, mort, corpul lui Georgescu era în întregime perforat”, „Șeful de escortă Vișan a ordonat brigadierului Iliescu să-l lege pe deținutul Stroescu cu mâinile la spate și să-l așeze pe zăpadă. Circa după o jumătate de oră s-a dus și l-a dezlegat pe Stroescu care deja nu se mai putea scula și i-a pus câțiva cărbuni aprinși pe talpă...”; „Brigadierul Petre Constantinescu găsise o metodă sigură de identificare a cadavrelor: scria pe o scândurică bine ascuțită numele mortului și i-o bătea cu ciocanul în cap. Adânc, să nu se piardă” („Salcia, un lagăr al morții”).

De curând, lui Alexandru Mihalcea i-a apărut o nouă carte, zguduitoare, o adevărată enciclopedie a atrocităților săvârșite de regimul marxist-leninist: „Călău și victimă” (Constanța, Editura Ex Ponto, 2015). O recomand cu căldură tinerilor neo-marxiști de azi. Un tânăr ca ei, dar mai demn de respect, prins în malaxorul „reeducării” din închisoarea de la Pitești, a refuzat, acum câteva decenii, să-i tortureze pe tovarășii lui de suferință și drept urmare a fost torturat el însuși și, mai ales, umilit până la pierderea minților. Alexandru Mihalcea îl citează pe fostul lui coleg și de facultate și de temniță, Florin Constantin Pavlovici: „Pentru că nicio tortură nu-l putuse face pe acel tânăr să participe la torturarea altora, adică să se reeduce, fusese silit să mănânce 26 de gamele cu fecale. Visase cândva să ajungă pictor, însă acum, la vârsta de treizeci și doi de ani, singura dorință ce-i mai rămăsese era să se retragă undeva, întrun loc pustiu și să moară în liniște”. Nu zeci, nu sute, ci mii de destine fracturate sunt menționate în carte.  

Alexandru Mihalcea trăiește la Constanța, iar la 13 august anul acesta va împlini 80 de ani. La o vârstă relativ înaintată continuă să denunțe crimele comunismului, în timp ce mulți dintre marii noștri intelectuali tac, tac, tac.
Alte articole din categoria: Invitaţii evz

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate