Traian Băsescu: Sinceritatea costă, poporului român nu îi place să îi spui lucruri pe care nu vrea să le audă

Traian Băsescu: Sinceritatea costă, poporului român nu îi place să îi spui lucruri pe care nu vrea să le audă

Traian Băsescu a fost invitat, luni seară, la Look TV, unde a discutat despre construirea unei autostrăzi din bani publici în Alexandria, deşi există cofinanţare 85% pentru coridorul IV paneuropean, dar şi despre alte probleme cu care se confruntă România în momentul de faţă.

Cele mai importante declarații ale președintelui Băsescu:

  • E un lucru necinstit, în mine Guvernul va avea un adversar total cu o asemenea abordare. Tronsonul Piteşti - Sibiu trebuie făcut, este o prioritate. Acesta este un act de lipsa de patriotism, nefinalizarea coridorului IV paneuropean. Vă asigur că România va pierde foarte multe investiţii dacă nu finalizează coridorul IV.
  • Când modifici Codul penal în favoarea unui grup nu poţi să spui că nu ai avut resurse. Poţi să spui că ai avut resurse de ticălos.
  • Un mare număr de politicieni cu probleme penale au fost realeşi. Asta le-a dat credinţă că pot face orice. Pentru mine rămâne de referinţă că a existat un domn Ghiveciu, arestat preventiv în ziua alegerilor, care a fost ales în fără ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu.
  • Probabil că şi politicienii au vina lor pentru că nu au explicat de ce este important să nu alegi un om arestat. Dacă nu se transmite corect, ce să înţeleagă omul? Uitaţi-va la unele trusturi de televiziune ce fac.
  • Politicienii folosesc o mare minciună când spun că ne trebuie revizuirea Constituţiei că să începem reorganizarea administrativă. Avem 8 inspectorate de Poliţie într-o regiune. Am o singură conducere, structurile de intervenţie vor fi în fiecare judeţ. La nivelul inspectoratului şcolar, acelaşi lucru. Nu îţi trebuia decât să vrei. Acest proces de pregătire a structurilor reorganizate în teritoriu se putea face. Ce nu puteai să faci: nu puteai desfiinţa Consiliile judeţene, dar se puteau reorganiza.
  • Plătim din nou costul influenţei uriaşe pe care o au baronii din teritoriu asupra deciziilor de la centru. Această reorganizare ar fi redus influenţă baronilor şi costurile de funcţionare a statului. Domnul Dragnea vrea să o întărească.
  • Eu dacă aş avea putere aş face aşa: dacă vrei să fii comună, plăteşte-ţi costurile de funcţionare, şi eu de la centru îţi dau bani de investiţii. Nu poţi să fii comună când tu nu colectezi taxele.
  • Eu sunt un partizan al respectării noţiunii de stat unitar. Vreau să ştiu că securitatea, educaţia, sănătatea sunt echilibrat dezvoltate.
  • E vorba şi de resursele acordare clientelor. Eu va spun spital în Bucureşti care are 400 de medici în plus. Dacă s-ar distribui, s-ar acoperi puţin. Sigur că nu mai ai nevoie de repartiţie, dar toţi vor să fie în Bucureşti. Ar trebui să găsesc o formulă să-i distribui. Asta nu se poate decât prin mijloace de stimulare. Dacă te duci din Bucureşti la Dorohoi, ia de 3 ori salariul. Eu că Primărie îţi dau atât în plus dacă vii să profesezi aici.
  • Nu există lege care să interzică primarului să facă 5 case pentru 5 profesori din resurse locale şi să stabilizeze dascălul acolo. Pentru că marea problema a tânărului absolvent este că nu are casă. Domnul primar, dacă tu îi pui la dispoziţie casă, sunt convins că vei avea profesor de engleză pentru copii. Nicio lege nu îţi interzice. Dar pentru asta, că primar, trebuie să nu fii demagog şi să colectezi taxele locale. Dar tu, că să fii ales, nu strângi taxele şi strigi la Guvern "daţi-mi bani!". Că cetăţean, când vezi că primarul face o fântână arteziană, să îi spui: domnule primar, dar nu mai bine faceţi o casă pentru un profesor? Mai ales că dacă faci o casă în regie proprie, cheltuieşti cam 30% din cât costă o casă cumpărată.
  • Eu mă duc vara la aceste zile ale comunelor, mai ales că este o ocazie să te întâlneşti cu oamenii. Îmi place însă să particip la acele zile unde vin formaţii de folclor, se păstrează obiceiurile. Ce te faci însă că a dat cosmopolismul peste noi şi fetiţele alea pe care le vezi în fundul gol la televizor primarul e mândru să le aducă acolo? Pe bani grei. În loc să aducă formaţii de folclor. Eu dacă aş fi cetăţean al comunei şi aş vedea că primarul îmi aduce acele fetiţe în fundul gol de la televizor nu aş participa. Scopul cheltuirii banului public ar trebui să fie să ne facă mai mândri de noi. Pentru că ce vedem la televizor... tot timpul auzim că suntem ultimii.
  • Uitaţi-va ce se spune: Băsescu foloseşte justiţia împotriva... Nu, Băsescu a avut grijă că politicul să nu mai influenţeze deciziile judecătorilor şi procurorilor. Am spus ţepe în Piaţa Victoriei, mergem toţi dacă am încălcat legea. În loc să se spună că se respectă legea, televiziunile spun că Băsescu bagă în închisoare oameni nevinovaţi.
  • Doar 15-20% dintre cetăţenii Republicii Moldova vor reunificarea, ceea ce înseamnă că este un proiect care nu poate fi pus în aplicare mâine. Eu am relaxat legea cetăţeniei, ceea ce înseamnă că familiile care şi-au pierdut cetăţenia fără voia lor o pot obţine uşor. Am mărit numărul de burse.
  • Ce m-a durut pe mine a fost faptul că doi premieri discuta, după aceea, reducerea numărului de burse. Eu le-aş mari. Acum aflu că se cam pune o frână la eliberarea actelor de cetăţenie. O să mă ocup să vedem ce se întâmplă acolo.
  • Noi, România, dăm o alternativă Republicii Moldova să nu fie împinsă în Uniunea eurasiatică. Partidul Comunist de la Chişinău are 46% în sondaje şi este pentru Uniunea eurasiatică. România va da o alternativă.
  • Eu am constatat că sinceritatea te costă uneori, dar asta nu m-a făcut să fiu mai puţin sincer. Dar nimeni nu poate să spună că am spus un lucru cu bună ştiinţă mincinos, nu e că la Ponta, care dacă iei dimineaţă cu ce a spus după-masă a minţit. De multe ori sinceritatea costă, poporului român nu îi place să îi spui lucruri pe care nu vrea să le audă. De dată asta îi spun poporului ce vrea să audă, Ponta va minte, bagă acciza la combustibil că să aibă bani pentru baroni.
  • Nu sunt de acord să plătesc credit pentru unul care a vrut să îşi schimbe televizorul cu o plasmă sau care a vrut să îşi schimbe aragazul de Găeşti cu unul adus de nu ştiu unde.
  • Va trebui să îmbunătăţim calitatea oamenilor politici, e o mare problema pe care o avem. Şi a două este să explicăm oamenilor decziile, nu pe cele populiste şi care profită pe bani publici de slăbiciunile celor mai săraci.
TOP 3 RECOMANDĂRI EVZ.RO:
  • Noi dovezi care arată degringolada autorităţilor privind accidentul aviatic din Munţii Apuseni. Omul lui Relu Fenechiu a pus Aviaţia Civilă pe butuci
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Liderii PSD au dreptate în cazul Iohannis
  • Un membru CNA ia atitudine. Narcisa Iorga - dezvăluiri incendiare despre ce se întâmplă în CNA
TOP 3 ARTICOLE POPULARE:
  • Nu meritau carnetul de șofer. Cele mai STUPIDE accidente rutiere | GALERIE FOTO
  • Nebunia care cuprinde Facebook. A rămas doar în LENJERIA INTIMĂ în supermarket | VIDEO
  • Horoscopul lui Dom' Profesor. Astăzi sunt avantajate zodiile...