Editura Evenimentul si Capital

Traian Băsescu și Sindromul de vedetă: Cu orice preț, în prim - plan! | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 10 Comentarii | 5456 Vizualizari

Traian Băsescu a fost luni, 25 ianuarie 2016, seara, oaspetele lui Radu Moraru la Nașul TV.

În sine, e un fapt mediatic firesc. Ba chiar unul corect din punct de vedere moral. Radu Moraru a fost un fan al lui Traian Băsescu într-o vreme cînd acesta se confrunta cu tăvălugul unei Coaliții politico-mediatice. Un fan care a împins credința față de Statuia de la Cotroceni pînă la limitele deontologiei, cum a fost cazul cu Diversiunea televizată, inițiată de răposatul Corneliu Vadim Tudor împotriva mea, ca sancțiune, pentru că îndrăzneam să spun că Traian Băsescu e și el om și nu doar Arhanghelul din visele treze ale Elenei Udrea. Traian Băsescu fusese prezent chiar și-n studiourile României TV, post care a trăit pentru a-l terfeli. Era ciudat că nu merge la Nașul TV, la un ziarist care i-a fost alături în vremuri grele.

Prestația lui Traian Băsescu la Nașul a fost rentabilă în planul producerii de știri de a gata pentru presa noastră fomistă.

Numai că după apariția de luni seara, a doua zi, marți, 26 ianuarie 2016, fostul președinte a mai avut două prestații mediatice:

O conferință de presă la prînz, ținută la sediul MP, și o intervenție prin telefon, seara, la B1TV.

Trei apariții mediatice într-un spațiu de nici 24 de ore!

Cam mult chiar și pentru o vedetă precum Traian Băsescu.

Cele trei momente se adaugă altor intervenții din ultimul timp - numeroase- la televiziuni, în ziare, pe Facebook, în conferințe de presă ținute la sediul Mișcării Populare. Cu un pic de atenție și mai ales cu un pic de distanțare față de politician bagi de seamă că Traian Băsescu îi depășește la frecvență mediatică pe mai toți politicienii. L-ar egala doar Cristian Bușoi, dar în cazul autocandidatului PNL, cantitatea e lipsită de calitate la modul absolut.

Pentru un politician mare, un politician adevărat, aparițiile în media sînt doar unul dintre mijloacele de realizare a Proiectelor sale de anvengură. Cînd și-a asumat un Proiect, pentru a cărui împlinire trebuie să convingă opinia publică, președintele american elaborează împreună cu consilierii o strategie mediatică. Se stabilesc cu precizie posturile și emisiunile tv la care va merge președintele, conferințele de presă, ce aspecte ale Proiectului vor fi abordate.

Nu e nimic lăsat la voia întîmplării. În selecția posturilor și a aspectelor se ține cont de profilul telespectatorului, de audiența postului și a emisiunii, ba chiar – dacă nu mai ales – de autoritatea moderatorului. În cadrul emisiunii, președintele știe dinainte dacă trebuie să facă dezvăluiri, dacă trebuie să danseze sau dacă trebuie să vorbească despre filosofia presocratică.

În anii din urmă ai mandatului său, Traian Băsescu a lăsat impresia că știa această lecție elementară a marii politici:

Adevăratul politician folosește presa și nu se lasă folosit de presă. După plecarea de la Cotroceni, dar mai ales după revenirea în politica de partid, Traian Băsescu a lăsat impresia c-a uitat lecția asta.

Se precipită pa Facebook, se duce la orice emisiune la care e invitat, intervine telefonic sau ține conferințe de presă cînd trebuie și cînd nu trebuie, n-are o agendă a mesajelor pe care vrea să le transmită.

Impresia, puternica impresie, rămîne cea de prezență în presă cu orice preț, doar de dragul prezenței. Explicația acestei fervori mediatice vecine cu disperarea cere contribuția psihologiei.

Sînt convins că Traian Băsescu nutrește o spaimă vecină celei produse de îmbătrînire, ca bărbat la gîndul că poate dispărea din spațiul mediatic.

E vorba de Sindromul Cu orice preț în prim-plan! de care sînt lovite vedetele în general după o vreme îndelungată de răsfățare din parte presei. Culmea e că de acest Sindrom suferă și Elena Udrea!

Iscoditorii acestui Sindrom știu principalul pericol la care se expune vedeta atinsă de el:

Pentru a fi mereu în centrul atenției, vedeta ajunge să apeleze la prestații menite să creeze rating cu orice preț. Dacă e femeie și a dat lovitura la un moment dat arătîndu-și sînii, a doua oară, pentru a susține ratingul, își arată părțile rușinoase, și așa mai departe.

În cazul lui Traian Băsescu încep să se vadă deja semnele acestui risc. Indiscutabil, fostul președinte e curtat de presă nu pentru opiniile sale despre actualitatea social-politică, ci pentru secretele pe care le deține ca fost președinte timp de 10 ani.

Știind asta, Traian Băsescu plasează în fiecare intervenție, pe post de desert, dezvăluiri senzaționale din culisele mandatului său. Astfel am aflat că i-a propus la un moment dat lui Vladimir Voronin să fie președintele României Mari, că SRI i-a dat interceptările convorbirilor telefonice ale consilierei Adriana Săftoiu, că Victor Ponta a fost șantajat cu varianta Liviu Dragnea premier.

Moderatorilor li se aprind privirile de încîntare.

Ratingul saltă vioi.

A doua zi, lui Traian Băsescu i se spune c-a făcut rating.

Invidioși pe confratele de la televiziunea respectivă, moderatorii de la alte televiziuni se grăbesc să-l invite pe fostul președinte la un nou interviu. Traian Băsescu se duce bucuros. Numai că la noua emisiune, pentru a face rating, trebuie să purceadă la noi dezvăluiri din culisele mandatului de 10 ani. Și nu orice fel de dezvăluiri, ci dezvăluiri noi și mai ales dezvăluiri și mai dihai decît cele anterioare.

Astfel, încetul cu încetul spațiul mediatic se umple de dezvăluirile lui Traian Băsescu.

Pentru opinia publică zburdalnică, fiecare dezvăluire e uitată a doua zi.

Pentru dușmanii lui Traian Băsescu, fiecare dezvăluire îngroașă dosarul numit Regimul anapoda al lui Traian Băsescu.

Și în bătălia dusă pentru a scoate din Istorie cei 10 ani de mandat, fiecare dezvăluire e folosită cu abilitate.

Traian Băsescu își motivează fervoarea mediatică prin nevoia de a-și apăra mandatul.

Cum însă adevărata cauză e Sindromul Cu orice preț în prim - plan! se schițează deja un paradox:

Sub pretextul că-și apără mandatul, Traian Băsescu va sfîrși prin a-și face pulbere!
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate