Editura Evenimentul si Capital

Traian Băsescu despre prestaţia preşedintelui Iohannis: "Primul an a trecut bine. ORICE GÂSCĂ trece bine prin apă. ARE PENELE uscate."

Traian Basescu a declarat ca presedintele Klaus Iohannis s-a descurcat bine in primul an la Cotroceni
Autor: | | 21 Comentarii | 6818 Vizualizari

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a revenit la RTV după ce în urmă cu trei zile a participat la "Ediţia de seară", moderată de jurnalistul Victor Ciutacu. Liderul PMP a abordat mai multe de teme de interes precum alegerile parlamentare sau candidatura sa la Primăria Capitalei.

Traian Băsescu a ajuns în studioul de la România TV, unde a răspuns întrebării legate de o eventuală candidatură la Primăria Capitalei: "Dumnezeu ştie", a răspuns enigmatic Traian Băsescu. 

Despre sistemul de pensii

Avem un deficit la pensiile publice. Am putea spune corect circa 4,7 miliarde de euro la fondul de pensii. Generaţia tânără plăteşte o parte din deficitul la fondul de pensii publice. Aceşti 4,7 miliarde se taie de la investiţii şi se dau la pensii. Sau se împrumută de la Bănci.

În raport cu produsul intern brut, deficitul este foarte mare, dar raportat la situaţia din Europa, avem unul dintre cele mai mici deficite. Nu trebuie să ne bucure, trebuie să avem deficit zero.

Despre infrastructură

România a pierdut 7 miliarde de euro, din care cea mai mare parte erau pentru construirea căii ferate şi pentru autostrăzi. De ce în timpul lui Ponta nu s-a putut contracta nici măcar un tronson? E chestiune de voinţă politică. S-au schimbat mulţi miniştri, nu a fost coerenţă.

Despre locurile de muncă

Marea realitate este că noi avem această resursă uriaşă. Dacă vom crea locuri de muncă utilizând banii europeni, vă asigur că România are o forţă de muncă extrem de bine calificată şi ne vom aduce forţa de muncă înapoi acasă din Italia, Spania şi alte ţări. Acum n-avem un deficit la fondul de salarii. Le putem plăti. Mai avem cealaltă posibilitatea de a împrumuta pe care nu o mai avem în timpul crizei din 2009. FMI şi Banca Mondială nu mai sunt soluţii pentru România din cauza deficitului. Putem majora salarii, pensii. 

Despre fondurile UE

Salariul mediu pe 2016 este progonozat de a se apropia de 600 de euro pe lună. Ne apropiem de o marjă de salarii care să se apropie de aspiraţia omului de a veni acasă. Numai să aibă locuri de muncă. Nu cred că va putea s-o facă Guvernul Cioloş. Nu este un atac la el, dar Guvernul Ponta nu a lăsat proiecte. Ele vor trebui făcute anul acesta. Guvernul Ponta a fost făcut din minciună. Ei au trăit din proiectele lăsate de Guvernul Boc, nu au fost în stare să contracteze un tronson de autostradă. Lipsa absorbţiei în timpul Guvernului Ponta este un lucru rău din timpul mandatului meu, dar eu am fost de patru ori în Parlament şi am atras atenţia asupra acestui lucru. Preşedintele nu poate face proiecte. Şi dumneavoastră mă desfiinţaţi de sus până jos, cum îşi permite preşedintele să se ia de guvern. Eu n-am avut influenţa necesară de a-i face să înţeleagă atunci cât de importantă este folosirea banului public. Pe cei responsabili pentru că nu au cheltuit cei 7 miliarde nu îi anchetează nimeni.

Ştiţi ce aş fi preferat? Să fi fost 6,8 cheltuiţi şi 200 pierduţi, nu furaţi… Nu vorbesc ca fost preşedinte… Şi cei 6,8 miliarde de euro să se fi dus în autostrăzi. Aş fi preferat să fie pierderi de un miliard, dar să băgăm în autostrăzi 6 miliarde. Ce am făcut? I-am dat înapoi. Nu întâmplător suntem tocaţi cu corupţia. Ei se întorc la contributori, la Germania, Italia, Franţa…

Comisia Europeană a cerut Belgiei 800 de milioane de euro, pentru cheltuieli incorecte. Ei nu le spun fraude, ci erori de 800 de milioane.

Sunt ţări care pur şi simplu refuză să raporteze, pentru că este mai ieftin să nu raporteze. Vine OLAF şi aplică o corecţie de 20% din ce ai cheltuit. Constată că nu ştiu ce licitaţie nu a fost corectă… La noi vin şi te arestează… Trebuia să fim acum la nivelul acesta, de asta am ratat 7 miliarde. Cred că sunt singurul politican care are curaj s-o spună. Guvernul ştie. Şi în România s-au făcut corecţii de 25% din valorile contractate.

Despre economie

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate