Traian Băsescu, la summitul PPE: Avem obligația să spunem Moscovei să lase fiecare țară să își decidă singură drumul

Traian Băsescu, la summitul PPE: Avem obligația să spunem Moscovei să lase fiecare țară să își decidă singură drumul

Prezent la summit-ul PPE, președintele Traian Băsescu a afirmat că popularii europeni au fost cei care au trecut Europa "pe malul celălalt al crizei" și că toate semnele arată că s-a început o creștere economică sustenabilă.

"PPE a fost partidul care a avut forță, a avut inteligență și de terminare să treacă Europa pe malul celălalt al crizei. Toate semnele ne arată că a început o creștere economică sustenabilă. Cel mai important lucru pe care îl are PPE este să asigure crearea de locuri de muncă și mai ales pentru tineri", a spus șeful statului. Băsescu a adăugat că PPE trebuie să se asigure că va câștiga din nou alegerile. "Cred că prima misiune este să se asigure că vom câștiga din nou alegerile pentru Parlamentul European. Nu văd o altă formațiune europeană capabilă să creeze locuri de muncă. Cred că un element esențial este continuarea politicilor de integrare declanșate în 2008", a mai spus Băsescu.  Șeful statului a mai precizat că alegerile europene vor fi un moment decisiv de a spune NU xenofobilor, euroscepticilor şi ultranaţionaliştilor.

"Riscul ca solidaritatea noastră să fie afectată constă în pătrunderea în PE a unui mare număr de eurosceptici. De aceea, cred că prima misiune a PPE este să se asigure că va câştiga din nou alegerile pentru PE. Eu nu văd altă formaţiune europeană capabilă să asigure o creştere durabilă, să creeze locuri de muncă şi, mai ales, să iubească Europa unită aşa cum o iubesc popularii", a afirmat Băsescu. Șeful statului a adăugat că toate celalte țări foste comuniste s-au îndreptat spre UE și că România are obligația să spună "prietenilor noștri de la Moscova să stabilească drumul spre viitor". "Am convingerea că Europa nu are decât un singur drum, acela al unității depline, drumul pe care economia, dar mai târziu și abordarea politică va fi unitară. Aș spune două cuvinte despre situația din Parteneriatul Estic. foarte mulți cred că procesul de apropiere de UE este la fel de ușor ca acela care s-a produs în timpul în care țări ca Ungaria, Polonia, Cehoslovacia, România, Bulgaria și celelalte foste țări comuniste s-au apropiat de UE. Toate țările din fosta Uniune Sovietică au o puternica  opoziție. Am văzut în Ucraina, îl vom vedea în Armenia și probabil și în Georgia. Toate aceste țări au o puternică opoziție la drumul spre vest, Moscova se desprinde cu greu de ideea că aceste țări nu îi mai aparțin. Avem obligația acum când situația din Ucraina o reclamă să le spunem prietenilor de la Moscova: “Lăsați fiecare țară să își stabilească singuri drumul spre viitor", a mai spus Băsescu. Traian Băsescu a mulţumit și preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pentru asistenţa acordată României în timpul crizei. România a fost una dintre ţările în situaţie dificilă, dar cu asistenţa executivului european a reuşit să depăşească acea perioadă şi să fie una din ţările cu cea mai mare creştere a PIB, potrivit preşedintelui român.

Ne puteți urmări și pe Google News