Editura Evenimentul si Capital

Traian Băsescu. Povestea de viață a unui vampir politic

Traian Băsescu
Autor: | | 2 Comentarii | 7019 Vizualizari

Înainte de a fi președintele țării, a fost primarul Capitalei. Până să se aleagă primar, a fost parlamentar și ministru. Pe timpul comuniștilor, a fost reprezentantul Flotei Comerciale la Anvers – port cheie al Europei. Iar la bază este comandant de navă. Azi e șeful unui partid mic, de opoziție. În toate aceste poziții, Băsescu a avut o atitudine de lider absolut. Un fel de „dictator luminat”

Mulți l-au urât și încă îl mai urăsc. La fel de mulți l-au iubit și continuă să-l iubească. Cert este un lucru, adulat sau blestemat, Traian Băsescu a reușit ceea ce niciun șef de stat român, de după 1989, n-a putut: să câștige respectul celor mai mulți. În afara lui Ion Iliescu – un aparatcik de profesie, Băsescu a fost și rămâne singurul „animal politic” pursânge. Puțini au fost cei care i-au înțeles conduita politică. Iar majoritatea lor au o legătură intrinsecă cu marea.

Președintele Băsescu nu știe să se comporte altfel decât ceea ce este. Atât la Cotroceni, cât și din timoneria navei, în Parlamentul European sau pe scena Sălii Palatului, Băsescu a avut și are același temperament și discurs. Educația sa profesională nu include prea mult dialog. Ci mai degrabă monolog, ordine și execuții imediate. Lucru nu prea pe placul civililor deontologi. Pentru că este Căpitan de Cursă Lungă! Iar pe mare, dacă vrei să scapi cu viață și să ajungi sănătos acasă, comandantul este unicul deținător al adevărului. Pentru că nu există mare proastă și nici nave proaste. Există doar comandanți proști sau deștepți.


FOTO: Dacă Dragnea a căștigat, candidând de unul singur, pentru că n-a avut un preopinent valabil, pe Băsescu și l-au dorit toți ai lui FOTO: NICU DÎRDÎIAC„Biruința” lui Băsescu

Ca să pricepi mai bine conduita lui Băsescu e necesar un exemplu. Acum mai bine de 30 de ani, tânărul Băsescu a primit comanda celei mai moderne nave a României: petrolierul „Biruința”. Comuniștii, oricât erau ei de îndoctrinați, nu erau tâmpiți. Nu dădeau o astfel de navă pe mâna unui ageamiu. Un timing bun făcut de petrolierele noastre, între Suez și Constanța, dus-întors, dura cam o săptămână, cu o viteză de croazieră de 12 noduri. „Biruința” trebuia, în acte, să atingă 16 noduri. Băsescu a ordonat să se navigheze cu exact viteza aceasta. Degeaba i s-a spus că nu-i prea bine, că se poate strica motorul. „Nava trebuie să meargă în parametri!”, a sunat sec ordinul. Și așa s-a mers: un marș Port Said- Constanța și retur s-a făcut în mai puțin de cinci zile. După mai multe voiaje, nava a început să aibă probleme la motorul principal. Dar, ce mai conta... Se bătuse recordul! La fel a făcut și în politică.

Deputat, ministru, primar general și președinte al României

S-a spus că a avut legături cu Securitatea. Nimic concret nu s-a dovedit până astăzi. Cert este că un comandant de navă, ulterior ajuns reprezentantul Navrom-ului la Anvers, n-avea cum să nu aibă contact cu structurile de securitate. Oportunist, s-a folosit de know-how-ul obținut și, după Revoluție, s-a băgat în politică. Mai întâi deputat, apoi ministru al Transporturilor. La un moment dat, a zis că trenurile trebuie să circule ca avioanele. Aici n-a izbutit. A pus în schimb plăcuțe pe toate drumurile cu: „Aici sunt banii dumneavoastră”. A gestionat nenumărate greve, vorbindu-le protestatarilor într-un limbaj neaoș, colocvial.


Reîntoarcerea lui Traian Băsescu în politică este de natură să-i îngrijoreze atât pe dușmanii săi declarați, cât și pe o parte dintre actualii săi susținători.


A ajuns la Primăria Capitalei, în 2000, după ce s-a înscris în cursă în ultima zi. După o campanie atipică, al cărei logo a fost un banal ardei iute. A câștigat fluierând. A mai câștigat-o o dată, în 2004. Asta, după ce, în 2001 îi „rupsese gâtul” lui Petre Roman lăsând-ul fără funcția de șef al PD. Tot în 2004, beneficiind de ura acumulată împotriva regimului Iliescu- Năstase, devine președintele României.

Suspendat de două ori

Autodenumit „președinte-jucător” își atrage antipatia liberalilor care l-au susținut în alegeri. Întâmpină și rezolvă cu aparent succes „criza jurnaliștilor ostatici” din Irak. În 2007, este suspendat de Parlament din funcție. La referendumul care a urmat a câștigat de o manieră zdrobitoare, cu 74,48% din totalul voturilor exprimate. Tot din 2007 intră în așa numita „coabitare”, dat fiind că guvernul Tăriceanu a rămas pe poziții, cu sprijinul PSD.


FOTO: Băsescu este singurul politician român care n-a pierdut nicio bătălie. Nu pentru că n-a avut vicii, ci pentru că a speculat greșelile adversarilor săi FOTO: EVZAl doilea mandat de președinte l-a câștigat la mustață, în 2009, în fața eternului perdant Mircea Geoană. După mai multe guverne succesive, plecând de la Emil Boc, la Mihai Răzvan Ungureanu, stârnește uimire propunându- l ca premier pe Victor Ponta. Masive mișcări de stradă au loc împotriva sa în 2012, alimentate de trusturi de presă ostile. În acel moment, Băsescu a simțit că se clatină. Dar a ieșit din confruntare și mai întărit, reușind să rămână pe poziție și în urma celei de-a doua suspendări, din 29 iulie 2012. Atunci a câștigat prin noncombat- ul populației, care a ales să-l susțină neparticipând la vot și, astfel, neîntrunind-se cvorumul.

One-man show

Ultimi ani de mandat în funcția de președinte al României și i-a consacrat luptei anti-corupție și politicii externe a României. A susținut fățiș măsurile DNA-ului condus de procurorul Daniel Morar și ale Codruței Kovesi, procurorul general al României. Pe plan extern, dorinduse un Cuza modern, s-a dovedit extrem de vocal în privința unirii Basarabiei cu patriamamă.

O altă fațetă a politicianului Băsescu a fost relația sa cu femeile din lumea politicii. Nume ca Elena Udrea, Anca Boagiu, Roberta Anastase și Lavinia Șandru au fost asociate cu al său în diverse scandaluri publice. Dacă pe ultima a trimis-o pe „centura politicii”, de celelalte trei nu s-a dezis niciodată.

Sâmbătă, la ultima sa apariție publică, prilejuită de alegerea sa în funcția de președinte al partidului Mișcarea Populară, a reușit un deziderat greu și pentru artiști grei. A ținut, jumătate de oră, toată asistența din Sala Palatului în picioare, cu un dicurs electrizant. Traian Băsescu pare mai viu ca oricând, deși mulți l-au caracterizat ca un cadavru politic. Așa o fi, dar dacă e mort, Traian Băsescu încă suge sânge cald!


EVZ a lansat pagina de Facebook EVZ Premium. Urmăriţi aici o selecţie atentă a titlurilor.

Editorii evz.ro vor publica pe pagina EVZ Premium o selecţie atentă a celor mai importante ştiri, informaţii de interes din domeniile Politic, Economic, Social, Internaţional, Sport, dar şi reportaje, interviuri, seriale.


 

Înainte de a fi președintele țării, a fost primarul Capitalei. Până să se aleagă primar, a fost parlamentar și ministru....

Posted by EVZ Premium on Sunday, October 25, 2015Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate