Editura Evenimentul si Capital

Traian Băsescu participă la Summitul Securității Nucleare de la Haga: "Voi informa cu privire la situația din regiune"

traian-basescu_05
Autor: | | 11 Comentarii | 898 Vizualizari

Președintele Traian Băsescu participă, luni și marți, la Summitul Securităţii Nucleare de la Haga (Regatul Ţărilor de Jos). Șeful statului a susţinut o declaraţie de presă înainte de plecarea la Haga.

Cele mai importante declarații ale lui Traian Băsescu:
  • Este a treia ediţie şi este o iniţiativă a preşedintelui Obama. Obiectivele principale ale summitului sunt legate de reducerea ameninţării terorismului nuclear şi prevenirea achiziţionării de materiale nucleare de către terorişri şi organizaţii neautorizate.
  • La summitul de la Seul, o serie întreagă de stete şi-au luat angajamente în teritoriul naţional, dar şi legate de cooperare pe plan internaţional. Vor fi un nou set de angajamente.
  • Aş enumera câteva ţări care la summitul de la Seul şi-a luat angajamente: România, Marea Britanie, Italia, Olanda, Coreea de Sud şi alte ţări. Cam acesta este obiectivul summitului.
  • Într-o lume în care tendinţa este de a deţine tehnologii nucleare şi nu mereu în mod paşnic, acest summit se bazază pe angajamentele voluntare ale statelor.
  • Cel mai important lucru este transparenţa, informarea reciprocă asupra măsurilor, astfel încât să nu fie un risc, ci un beneficiu.
  • Voi valorifica şansa că foarte mulţi şefi de stat sunt prezenţi la Haga şi voi informa cu privire la situaţia din regiune,  la nevoia de repoziționare a resurselor militare ale NATO ca urmare a activității forțelor ruse.
Potrivit programului transmis de Administrația prezidențială, Traian Băsescu va participa luni, ora 16.00 (ora României), la Sesiunea de deschidere a Summitului Securităţii Nucleare, iar la ora 16.30 (ora României) la Sesiunea plenară a Summitului Securităţii Nucleare. Seara, la ora 20.00 (ora României), șeful statului va participa la recepţia oferită de Majestatea Sa Willem-Alexander, regele Regatului Ţărilor de Jos la Palatul regal, iar la ora 21.30 (ora României) la dineul oferit de Majestatea Sa Willem-Alexander. Marți, șeful statului va participa la Sesiunea plenară a Summitului Securităţii Nucleare, precum și la  Sesiunea informală a Summitului Securităţii Nucleare. La ora 13.30 (ora României), Traian Băsescu va face o declaraţie de presă. Apoi, șeful statului va participa la un dejun de lucru la sediul Centrului pentru Convenţii şi Forum Mondial. La ora 15.30 (ora României), Traian Băsescu participă la Sesiunea plenară a Summitului Securităţii Nucleare, iar la ora 16.15 (ora României),la Sesiunea de închidere a Summitului Securităţii Nucleare. A treia reuniune Peste 50 de lideri din lumea întreagă sunt așteptați la Summitul privind Securitatea Nucleară (NSS) de la Haga, principalul subiect al discuțiilor fiind prevenirea unor atacuri nucleare teroriste. Iniţiativa organizării unui astfel de summit îi aparţine preşedintele american Barack Obama, prima reuniune având loc la Washington în anul 2010 şi a doua la Seul în anul 2012. Obama a avertizat în anul 2009 că terorismul nuclear este "amenințarea cea mai imediată și cea mai extremă pentru securitatea mondială". Potrivit Agerpres, agenda consacrată summitului de la Haga include dezbateri despre securizarea stocurilor de materiale nucleare și prevenirea unor situații în care grupări teroriste gen Al-Qaida ar putea pune mâna pe ele pentru a produce arme atomice. CITIȚI ȘI:
  • Traian Băsescu: Putin se uită cu cel mai MARE JIND la gurile Dunării Traian
  • Băsescu, declarații de presă după reuniunea Consiliului European LIVE TEXT
Pagina 1 din 1
Tag-uri:Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate