Editura Evenimentul si Capital

TRAIAN BĂSESCU, în rolul VAMPIRULUI din ȚARA LUCRULUI BINE FĂCUT

Dan Andronic
Autor: | | 92 Comentarii | 11998 Vizualizari

Am citit pe parcursul unui zbor de avion cartea Adrianei Săftoiu. Nu mi-a plăcut, nici nu mi-a provocat vreo revoltă. Cu alte cuvinte nu aș mai avea impulsul să o recitesc, nici nu aș păstra-o în bibliotecă, dar a meritat să o cumpăr. Pe parcursul lecturii uneori am zâmbit, alteori mi s-a părut că a exagerat, dar până la urmă trebuie să acceptăm că aceasta este viziunea ei asupra poveștii cu Traian Băsescu. Nu m-a bântuit nici un sentiment, pentru că am citit-o având curiozitatea omului care-i cunoaște personal pe toți cei pomeniți.

Eram curios să văd dacă viziunea ei asupra acestor oameni coincide cu ceea ce văzusem în ultimii 10 ani.

De fapt, cred că Adriana Săftoiu a vrut să scrie o carte care să devină bestseller, nu să ne lase un document istoric.

Cu alte cuvinte, nu este un volum de memorii, ci o carte care satisface curiozitatea multora (mai ales a celor care sunt împotriva lui Traian Băsescu), dându-le amănunte picante și detalii de culise, mai mult sau mai puțin reale.

Episodul cu numirea prin decret prezidențial a lui Florian Coldea și Silviu Predoiu ca directori plini la SRI și SIE, imposibil din punct de vedere constituțional, a ridicat un mare semn de întrebare asupra corectitudinii amintirilor.

Dar, repet, cartea Adrianei Săftoiu trebuia să fie o lectură plăcută pentru amatorii de tabloide, nu pentru istorici. Iar acest lucru i-a reușit.

Cred că este dreptul ei să decidă dacă respectă angajamentul de loialitate față de Președinte, dacă omisiunile majore din construcția cărții au vreo importanță, de aceea nu sunt de acord cu cei care o critică. Nu mi se pare nici un document cu valoare filosofică, așa cum au încercat alții să o prezinte.

Dacă ar fi să o încadrez undeva, după gustul meu cartea ei seamănă foarte mult cu cea scrisă de Valérie Trierweiler, fosta ziaristă și parteneră a președintelui Franței, Francois Hollande. Motivația cărții este cu totul alta, dar tonul mi s-a părut extrem de asemănător.

Ceea ce m-a surprins este modul în care este prezentat Traian Băsescu.

În unele momente m-a făcut să zâmbesc imaginându-mi-l pe post de vampir energetic care își începea ziua degustând câteva fărâme de vitalitate din seva colaboratorilor. În special din Adriana Săftoiu. 

Am citit despre un președinte al României care în relația cu principalul său consilier are un comportament demn de Dracula, deși vrea să se creadă Mihai Viteazul. Principalele reușite ale primului mandat, ca să dau doar două exemple – relația cu intelectualii și condamnarea comunismului – sunt rodul hazardului și capriciilor sale, în nici un caz nu au la bază vreo strategie.

Aici n-am prea înțeles ce fel de Traian Băsescu a cunoscut Adriana Săftoiu.

Am mai spus că am lucrat în campania din 2009 pentru Traian Băsescu. A fost o campanie electorală foarte grea, dar a avut avantajul că nu avea mulți oameni care să creadă în victoria sa, deci am putut observa îndeajuns de aproape comportamentul președintelui României. Câteva lucruri cred că merită spuse.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate