Editura Evenimentul si Capital

Traian Băsescu: ”Federația Rusă a devenit partener al teroriștilor din estul Ucrainei. Uniunea Europeană putea să facă mai mult”

14-06/basescu-681-465x390
Autor: | | 240 Comentarii | 4238 Vizualizari

Președintele Traian Băsescu a făcut o declarație de presă astăzi, la Palatul Cotroceni. Șeful statului a vorbit despre situația din estul Ucrainei, despre doborârea avionului MH 17 și despre poziția României cu privire la tragedia aviatică din Donetk. Acesta a avut o reacţie dură la adresa preşedintelui rus Vladimir Putin, pe care îl consideră vinovat, alături de insurgenţii proruşi, de prăbușirea avionului malaezian cu 298 de oameni la bord. În același timp, el a declarat că Uniunea Europeană ar fi putut avea o reacție mai fermă în ceea ce privește conflictul din Ucraina.

Principalele declaraţii ale preşedintelui:

 • Așa cum am promis sâmbătă, aș vrea să fac o declarație care sper să fie cât mai concisă și pe înțelesul opiniei publice. O declarație privind Ucraina prin prisma unor decizii luate la Consiliul European din 16 iulie, legate de lărgirea spectrului de sancţiuni. Consiliul European convine să extindă măsuri restrictive cu scopul de a viza entităţi care sprijină material sau financiar acţiuni care ameninţă suveranitatea, independenţa şi integralitatea teritorială a Ucrainei. Se trece la acțiuni de la stadiul listei de persoane la stadiul entităților, tradus, înseamnă companii, ori bănci, ori companii energetice, etc. Se referă în primul rând la societăți comerciale.
 • Mâine se va desfăşura Consiliul Afaceri Externe, care e însărcinat să găsească formă juridică pentru aplicarea de sancţiuni.
 • O altă măsură dispusă de Consiliul European: transmite consiliului sarcina de a adopta instrumentele juridice necesare şi de a decide până la finele lui iulie o prima lista a entităţilor ce urmează a fi vizate de măsurile restrictivă. O altă măsură dispusă de Consiliu - CE transmite Consiliului pentru Afaceri Externe o listă cu entități și persoane care urmează să fie sancționate. Aici sunt vizaţi oligarhii, atât din anturajul preşedintelui Puţin cât şi ucraineni, care sprijină teroriştii din Ucraina de est.
 • Banca Europeană de Investiţii are interdicţie de a mai semna noi operaţiuni financiare. CE a solicita BERD ca prin decizia pe care o iau guvernatorii băncii să înceteze noi operaţiuni financiare pe teritoriul Rusiei.
 • Comisia Europeană a primit sarcina să prezinte până la finele lunii iulie proiectele de cooperare UE - Rusia cu finanţare UE sau comună care trebuiesc suspendate până la finele lui iulie. Aş spune că în şedinţa Consiliului European din 16 iulie s-a trecut la a se da sarcini către Consiliul UE - cred că se face diferenţa între Consiliul European, al şefilor de stat şi guvern, şi consiliul UE, unde participa miniştrii, şi care pun în aplicare deciziile - aş spune că asta înseamnă intrarea în etapă 3 de sancţiuni, trecându-se de la interdicţii de călătorie la sancţiuni către companii.
 • Cheia aici e cât de concesivi vor fi reprezentanţii statelor în stabilirea listelor. Pentru a va da un răspuns cu privire la poziţia României, care solicită de mult trecerea la stadiul 3, aş vrea să fac o analiză a situaţiei din Ucraina
 • Ce s-a întâmplat în Ucraina a fost un act terorist care a dus la uciderea a 298 de oameni. În opinia noastră, punctul de vedere al României, în estul Ucrainei se desfăşoară un război hibrid, greu de găsit termenul acesta în terminologia de război, dar acesta mi se pare termenul potrivit pentru situaţia din Doneţk şi Lugansk. Este un război prin interpuşi, foloseşte entităţi pe care le plasează în estul Ucrainei pentru a-i sprijini pe separatişti. Există şi un război de insurgenţă, chiar al cetăţenilor ucraineni de etnie rusă. Există şi acţiuni teroriste frecvente.
 • Federația Rusă a devenit un partener al acestor teroriști prin sprijin politic, cu personal politic, armament de toate categoriile, inclusiv armament greu.  Federația Rusă este partenerul acestor teroriști prin acțiunile pe care le intreprinde. Este parte a conflictului din estul Ucrainei, așa cum a fost parte a conflictului care a dus la anexarea ilegală a Crimeei. Responsabilitatea pentru prăbușirea avionului aparține în mod direct grupării teroriste din estul Ucrainei. În mod egal, Federația Rusă, care a pus la dispoziție specialiști și echipament necesar, are o parte din vină. Am luat notă de declaraţia preşedintelui Putin să nu politizăm evenimentul, dar Putin nu se poate ascunde sub minciună
 • La început am prezentat şi măsurile UE şi analiză noastră cu privire la tipurile de conflicte din estul Ucrainei. Problema e care e responsabilitatea UE, putea să facă UE mai mult decât a făcut? Iar răspunsul meu categoric e: Da. Sancţiunile trebuiau introduse de multă vreme, aspre, economice, care să descurajeze lejeritatea cu care Rusia alimentează conflictul generat de terorişti în estul Ucrainei.
 • Sigur, mereu au fost argumente, de genul o ţară are investiţii mari, altă ţară are de livrat echipamente sofisticate, altă e depedentă de gaze, altele pur şi simplu au spus că e bine să fie bine şi cu UE şi cu Rusia şi să ai o poziţie moale Cu certitudine, argumentele economice sunt extrem de importante, dar în UE noi vorbim de valori.
 • Orice politician european va vorbi de valori şi aş vrea să ştiu care e cea mai mare valoare a UE. Nu cumva e cetăţeanul european? Siguranţa cetăţeanului european? Sigur că avem şi valori economice, că prosperitatea europenilor se asigura din relaţii comerciale, dar s-a ajuns la un punct în care am avut de optat între siguranţă cetăţenilor şi interesele economice. Este timpul că Europa să pună pe primul plan situaţia cetăţenilor ei, siguranţă cetăţenilor.
 • Au murit 192 de cetăţeni europeni, iar eu personal nu consider că viaţă lor e mai preţioasă decât viaţă amărâţilor de ucraineni care mor în est, dar acum suntem în faţa unei realităţi.
 • Pentru că nu l-am descurajat la timp pe Putin, pentru că în estul Europei se desfăşoară un conflict alimentat de Rusia politic, cu oameni şi echipamente, joi după-amiază au murit 192 de europeni. Oare, dacă noi în Consiliu eram fermi şi puneam valoarea omului deasupra a orice, nu am fi putut lua măsurile de descurajare în timp util?
 • Azi e Ucraina, se ajunge la graniţa balticilor, a Poloniei, a României. Nu cumva avem riscul să fie mai importante comandamentele economice decât solidaritatea cu statele din flancul estic?
 • Cred că Europa trebuie să vină în practică la valorile ei reale plecând de la valoarea cea mai importantă, oamenii, iar Rusia trebuie tratată prin această prisma, chiar dacă avem pierderi economice consistente, nu vor fi mai mari decât ale Rusiei.
 • A aplica cu mănuşi măsurile din etapa 3 e o eroare, cu cât întârziem mai mult cu atât vom plăti mai scump neluarea măsurilor de stopare a entuziasmului domnului Putin de a-şi recuceri imperiul URSS.
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
19:02 Simona Ionescu despre Raportul Secret cu privire la Arhiva SIPA: „Ne-am pus problema ca nu cumva să fim atraşi într-o CAPCANĂ” 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 12:22 Cazanciuc: În 2013 s-a intrat în arhiva SIPA pentru că se ARSESE un BEC 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:25 ANDRONIC: Nu am înţeles de ce Tudorel Toader nu a DESECRETIZAT aceste documente 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate