Traian Băsescu face un nou apel la Ianukovici să nu folosească Armata împotriva protestatarilor

Traian Băsescu face un nou apel la Ianukovici să nu folosească Armata împotriva protestatarilor

Preşedintele Traian Băsescu îşi reafirmă îngrijorarea faţă de degradarea continuă a situaţiei din Ucraina şi reia apelul la adresa omologului ucrainean, Viktor Ianukovici, de a nu folosi Armata în reprimarea protestelor din stradă.

"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, îşi reafirmă profunda îngrijorare faţă de degradarea continuă a situaţiei din Ucraina, care a dus la pierderi de vieţi omeneşti, sute de răniţi şi la destabilizarea majoră a statului ucrainean. Situaţia actuală poate degenera într-un conflict de proporţii cu consecinţe greu de anticipat pentru poporul ucrainean şi pentru securitatea regională la graniţa Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi a Uniunii Europene. România condamnă folosirea disproporţionată a forţei împotriva populaţiei şi respinge utilizarea violenţei pentru atingerea obiectivelor politice", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Traian Băsescu face apel la liderii Opoziţiei democratice, Vitali Klitschko, Arseniy Yatsenyuk şi Oleg Tyahnybok, să se delimiteze de elementele radicale violente şi să nu se asocieze unor acte provocatoare la adresa forţelor de ordine.

"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, face apel la încetarea violenţei din stradă şi la angajarea dialogului dintre Putere şi Opoziţie pentru soluţionarea situaţiei din Ucraina în interesul poporului ucrainean, pentru menţinerea statalităţii, a suveranităţii naţionale, independenţei şi integrităţii teritoriale a ţării", mai informează Preşedinţia. "Alegeri anticipate"

Ne puteți urmări și pe Google News

Băsescu nu consideră oportună aplicarea de sancţiuni cu efecte economice asupra Ucrainei, dar apreciază necesare sancţiuni severe la adresa persoanelor responsabile de utilizarea excesivă a forţei. "Analizând evoluţiile din ultimele 48 de ore, domnul preşedinte Traian Băsescu consideră că singura soluţie de revenire la un parcurs democratic al Ucrainei este satisfacerea integrală a revendicărilor Opoziţiei şi organizarea de alegeri anticipate la toate nivelurile", mai precizează Administraţia Prezidenţială.

Numărul victimelor în confruntările violente ce au loc de marţi la Kiev a crescut la 35 de morţi, a anunţat astăzi Ministerul ucrainean al Sănătăţii, citat de RIA Novosti. CITIȚI ȘI:

  • Baie de SÂNGE la Kiev. 35 MORȚI și zeci de RĂNIȚI, azi. Se trage cu muniție de război. Încep să se închidă ambasadele